Sinkkuna suhteessa (2014) ★★

sinkkunasuhteessa

Tiedättehän, kuinka romanttisissa komedioissa naisista tehdään rakkaudenkipeitä hölmöjä. Naisia, jotka nolaavat itsensä mitä moninaisimmilla tavoilla rakkauden perässä juostessaan, unelmien miestä etsiessään? Tuloksena on yleensä vaivaannuttavaa katsottavaa, josta itseään ei tunnista yksikään itseään kunnioittava nuori nainen – paitsi ehkä sen yhden kerran kun sinkkuus tunki päälle masentavalla raakuudellaan. Hyvät uutiset ovat ne, että Sinkkuna suhteessa-elokuvan perusteella nuoret miehet eivät ole yhtään sen parempia.

Zach Efron on hurmaava näyttelijä. Nuoren miehen karismaa ei käy kieltäminen, mutta tällä kertaa mies on pulassa. Ongelma ei tietenkään ole vain Efronin; kolmesta nuorukaisesta kertova tarina on oikeasti huvittava. Siis hyvällä tavalla. Se tarjoaa monta jopa nokkelaa ja hauskaa kohtausta, joita katsoessa saa kikattaa kuten komedioiden perimmäisen tarkoituksen kuvittelisi olevan. Mutta nämä kohtaukset ovat harvassa, ja niiden välit on täytetty suurilla tekopeniksillä, sekä kohtauksilla joissa Viagraa nauttivat miehet vääntävät itsensä nolosti vessanpytylle kusemaan.

Sinkkuna_suhteessa

Perinteinen diili, jossa Efronin, Miles Tellerin ja Michael B Jordanin esittämät miehet päättävät pysyä sinkkuina, on ennalta-arvattavan tuhoon tuomittu. Elokuvan alussa voi ainoastaan pistää vierustoverin kanssa vedonlyönnin pystyyn kuinka pian kukin rakastuu. Loppu on romanttisten komedioiden valmiiksi jauhettua mössöä. Tarinan naiset lentävät miesten elämään taikasauvan saattelemana – ei puhettakaan että yksikään tarinan sinkuista olisi aidosti hätää kärsimässä. Toinen puolisko löytyy heti kun on sen valmis vastaanottamaan – ei epätoivoista itkua keittiössä jäätelölautasen kanssa koska kukaan ei halua kanssasi treffeille. Elokuvan näkyvimmät naisnäyttelijät, hurmaavat Imogen Poots ja MacKenzie Davis ovat täytettä. Mutta haluaisin nähdä elokuvan heistä – hahmot tuntuvat paljon kiinnostavammilta kuin tila jota näille annetaan.

Elokuvalla on hyvät hetkensä. Päähahmojen muuttaminen miehiksi on kaikesta huolimatta virkistävää. Ainakin siksi että mukavaa nähdä välillä miesten nolaavan itsensä romantiikan alalla. Mutta käsikirjoitus ei pysty lypsämään päälaelleen käännetystä tilanteesta mitään yllättävää eikä raikasta. Se toistaa samoja virheitä kuin genresisarensa. Aplodien arvoinen ero on kuitenkin musiikillisen koosteen täydellinen puuttuminen. Ei ole pirteää popmusiikkia, jonka säestyksellä nuoret miehet voisivat vääntäytyä valmiiksi iltaa varten, ei Efronia hihhuloimassa viinipullon kanssa yksinään asunnossa kalsareillaan eikä baarihyppelyä kuvaavaa katkelmaa. Muutin juuri mieleni. Juuri tätä elokuva olisi itse asiassa kaivannut.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THAT AWKWARD MOMENT  Ohjaus: Tom Gormican
Käsikirjoitus: Tom Gormican
Pääosissa: Zach Efron, Miles Teller, Michael B. Jordan
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit