Splinter Cell: Blacklist 9/10

splintercellblacklist

Tom Clancyn Splinter Cell-sarja jatkuu vaihtelevan menestyksen jälkeen toimivalla ja kiehtovalla Blacklistilla. Se pistää protagonistin, kaikille tutun Sam Fisherin, jälleen kerran vaaraan. Onneksi Fisher on mies paikallaan, ja pelaaja saa nauttia sujuvasta hiippailusta ja räiskinnästä tiiviin juonen säestäessä menoa.

Blacklist ottaa elementtejä edellisistä Splinter Cell-peleistä, ja toimii näin eräänlaisena yhteenvetona. Erilaiset vempaimet tuovat paljon lisäarvoa pelaamiseen, auttavat pelaajaa etenemään haluamallaan tavalla kentissä ja pitävät homman tuoreena. Vimpaimet ja niiden käyttö tekevät pelaamisesta monta astetta kiinnostavampaa. Olisi niin tylsää ainoastaan hiippailla ja ampua, tai kolkkailla vihollisia, sen sijaan että voit nukuttaa heidät, säväyttää tajuttomiksi sähköllä, houkutella menemään ansaan äänipommeilla ja mitä vielä. Taktikointi ja suunnittelu on pelissä menestymisen a ja o, eteenpäin rynnimällä olet kuollut sekunneissa. Blacklist kunnioittaa hiippailuhistoriaansa hienosti, ja tekee siitä toisinaan vähän liiankin hankalaa.

Tarina vie Fisherin ympäri maailmaa hienosti toteutettuihin maisemiin
Tarina vie Fisherin ympäri maailmaa hienosti toteutettuihin maisemiin

Sam Fisher joutuu jälleen kerran setvimään terroristiuhkaa. Ryhmä joka kutsuu itseään nimellä The Engineers haluaa Yhdysvaltojen vetäytyvän kaikista sotilaallisista tehtävistään muualla maailmassa, vetäen joukkonsa pois – tai sattuu ja pahasti. Vaikka tarina ei juoneltaan yllätä ketään, on se tiivis, istuu pelaamiseen jouhevasti ja tarjoaa kiinnostavia tehtäviä ympäri maailmaa. Peli ei brassaile juonenkäänteillä, eikä pelaaja varsinaisesti järsi kynsiään jännityksestä – jännitys tulee pelikentällä, minne se tässä pelissä kuuluukin. Missioita jaetaan tehtäväpöydän ääressä, sekä puhumalla oman tiimin kanssa. Jaossa on monenlaisia tehtäviä, jotka jaottuvat yksinpelistä split-screeniin ja moninpeliin.

sc2
Hiippailutaktiikka puree ja on toimivampaa kuin useimmissa muissa peleissä

Vaikka pelaaminen halutaan esittää pelaajan ehdoilla toimivaksi – voit valita hiippailun, hiippailun ja ampumisen tai suoran räiskinnän väliltä – lähestymistapa asetetaan joskus pakolliseksi ehdoksi kentän läpäisylle. Eniten tämä turhauttaa tehtävissä, joissa Fisherin on määrä pysyä näkymättömissä alusta loppuun. Yksikin hälytys ja palaat pahimmassa tapauksessa kymmenien minuuttien pelaamisen jälkeen täysin alkupisteeseen. Samaa kenttää tuli tahkottua useita kertoja, etsien täydellistä etenemistapaa. Toisaalta kiinnostavaa, ja toisaalta täysin turhauttavaa. Joissakin kentissä liian pitkä näkyvissä olo aiheuttaa hälytyksen, ja paikalle ryynää 20 lisävahvistusta joista pitäisi päästä eroon. Suurin osa kentistä on kuitenkin mehevää menoa, jossa pelaaja itse on ohjaimissa. Hiippailit tai räiskit, jokaiselle löytyy oma mieluinen lähestymistapa ja vimpaimet jotka auttavat jouhevasti saavuttamaan tämän.

Eteneminen sujuu parhaiten varjoissa. Fisher voi ampua lamppuja, hiippailla vihollisten taakse ja tehdä monta hyvää ja kaunista päästäkseen eteenpäin. Suojasta toiseen eteneminen on sujuvaa, mutta viholliset eivät ole ihan tyhmiä. Saatuaan vihin Fisheristä he saapuvat paikalle, hajaantuvat etsimään sinua jos olet ymmärtänyt häipyä paikalta hyvän sään aikana, ja koluavat hälytystilassa kontuja saadakseen sinut kiinni. Koirat eivät auta asiaa yhtään; mokomiin on hankala osua, ne ovat nopeita ja näyttävät vainuavan sinut pitkänkin matkan päästä.

sc3
Vaihtoehtoisten reittien etsintä on suositeltavaa

Blacklist on nautinnollinen kokemus. Sen vaihtelevat kentät ja missiot pitävät mielenkiinnon yllä. Sam Fisher on charmikas hahmo, jonka kyvyt muistuttavat lähinnä ninjaa. Tuunaamalla Fisherin asusteita voit lisätä vimpainpaikkoja, vähentää aiheuttamaasi ääntä ja parantaa aseenkäsittely-kykyäsi. Grafiikat ovat nykypäivän tyyliin herkulliset, hiekka pöllyää, vesi loiskuu astellessasi vihollisten alla viemäreissä ja Fisher liikkuu notkeasti ja sukkelasti.

Spies vs. Mercs-moodi on palannut monien iloksi takaisin peliin, tarjoten pelattavaa ja haasteita verkossa viihtyville – verkkopelissä voi myös yksinpelaava saada kaverin itselleen missioissa suorittettaviin co-op -osiin.

Sam Fisher palaa täydellä rytinällä, kuten vain voi toivoa, tarjoten vaikeitakin haasteita, mielenkiintoisia kenttiä ja sujuvaa pelaamista siinä määrin että fanit voivat hyristä tyytyväisyydestä. Hiippailupelinä Splinter Cell Blacklist on mahtava kokemus jollaisen pelaajat ansaitsevatkin. Pelistä muodostuu yksi toimivimmista kokonaisuuksista pitkään aikaan, ja Fisherin odottamisesta kaiken arvoista.

ds_peli

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

SPLINTER CELL:BLACKLIST 9/10
Kehittäjä  Ubisoft Toronto
Julkaisija Ubisoft
Genre Toimintahiiviskely
Julkaistu 08/2013

Kommentit

Tags from the story
, ,