Spring Breakers (2012) ★★★★

Spring Breakers - James Franco, Vanessa Hudgens & Ashley Benson

Siinä on heiluvia tissejä, isoja ja pieniä, paljon. Siinä on musiikin tahtiin hytkyviä pyllyjä. Siinä juodaan viinaa, väärinkäytetään viinaa (=kaadetaan sitä ihmisten päälle ihan huvikseen), vedetään huumeita, kuunnellaan huonoa musiikkia ja kiljutaan päättömästi. Sen genre on rikosdraama, komedia tai jotain siltä väliltä. Mutta ainakin se herättää välittömästi tunteita. Se on Harmony Korinen ohjaama Spring Breakers, joka väistelee kaikkia luokitteluja ja kaikkia odotuksia. Se on joko taiteellinen ja omaperäinen kannanotto nykypäivän moraalista tai sitten se on totaalisen älytön elokuva nuorison kohelluksesta. Korine antaa katsojan itsensä päättää kumpi.

Spring Breakers on elokuva neljästä opiskelijatytöstä (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson ja Rachel Korine), jotka haikailevat muiden mukana Floridaan viettämään spring breakia, lomaa, jolloin opiskelijat juhlivat, juovat ja naivat sydämensä kyllyydestä. Rahaa ei kuitenkaan ole tarpeeksi, mutta kun tahtoa on, rahaakin löytyy – ryöstämällä pieni kuppila.

Aikuisen silmissä käsittämättömän aivottomasti toimivat nuoret suuntaavat saman tien Floridaan, missä odottaa onni ja autuus, mikä avautuu katsojan eteen seksillä ja päihteillä kuorrutettuna sekoilulla -nuoruuden vapaudella. ”I’m starting to think this is the most spiritual place I’ve ever been.”

Spring Breakers - Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson & Rachel Korine

Tyttöjen irtiotto arjesta uhkaa kuitenkin muuttua reissuksi telkien taakse. Tästä tukalasta tilanteesta heidät pelastaa James Francon esittämä Alien, huumeherra, jolla on rahaa millä mällätä. Ja hänhän myös mällää. Alien on mahtaileva, itsekeskeinen, hedonistinen pelle, jonka roolihahmo ällöttää, mutta josta itsensä jälleen kerran likoon laittava, äärimmäisen lahjakas Franco luo tarinan tytöille keskiön.

Spring Breakers on äärimmäisyyksiensä kautta kiehtova teos. Se tutkiskelee nuorten moraalia, muttei anna vastauksia oikeasta tai väärästä – Korine antaa katsojalle vapaat kädet tulkita näkemäänsä. Kuvausteknisesti siinä on taiteellinen sävy: musiikin ja ördäyksen leikkaaminen muun tarinan sekaan antaa kiinnostavalla pohjaa kokonaisuudelle. Samalla elokuva onnistuu parodian vahvistamalla komediallisuudellaan ja pienesti puettujen nuorten tyttöjen väkivallallaan myös viihdyttämään.

Genrejä sekoittava elokuva ei avaudu niin yksiselitteisenä kuin voisi kuvien pohjalta kuvitella, ja se nostaakin katsojan mieleen kysymyksiä, laittaa miettimään näkemäänsä. Mutta on myönnettävä, että Spring Breakers on tähän mennessä vuoden omaperäisin elokuva.

© Päivi Laajalahti

Spring Breakers
Ohjaus ja käsikirjoitus: Harmony Korine
Pääosissa: James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson, Rachel Korine
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Draama / rikos / komedia
IMDb

Kommentit