Still Alice ja kauhistuttava Alzheimer

stillalice

Alzheimerin tauti on ehkäpä pelottavin kaikista iän mukanaan tuomista sairauksista. Sen puhkeaminen tuntuu kuin hitaalta kuolemantuomiolta, jonka aikana ihminen menettää lopulta elämänsä hallinnan täysin. Menettää itsensä.

Joku saattaa naureskella lempeästi mummelille, joka ei enää muista mitä eilen tai puoli tuntia sitten tapahtui. Mutta kun ihminen ei enää tunnista omia lapsiaan, kihoavat kyyneleet silmiin. Ei tämän näin pitäisi mennä. Ei tämä ole reilua.

Entä kun Alzheimerin tautiin sairastuu elämänsä kukoistuksessa oleva aikuinen, jolla vanhuus pitäisi olla vasta vuosien päässä tulevaisuudessa? Joka on juuri päässyt nauttimaan saavutuksistaan elämässä?

Lisa Genovan romaaniin pohjautuva Still Alice kertoo koskettavan tarinan siitä, kuinka Julianne Mooren esittämä 50-vuotias yliopistoälykkö saa kuulla sairastavansa Alzheimerin periytyvää varhaismuotoa. Pikkuhiljaa sanavalmiin naisen sanavarasto hupenee, tutulla juoksulenkillä vastaan tulee hetki, ettei nainen tiedä missä hän on, nimet alkavat kadota mielestä. Sairauden myötä koko ihminen muuttuu toiseksi, vaikka ulkoisesti hän on edelleen sama Alice.

alice_quote

Roolistaan naispääosa-Oscarilla, Golden Globella ja BAFTAlla palkittu Moore tulkitsee Alicea niin herkällä koskettavuudella ja uskottavuudella, että katsoja huomaa kyynelehtivänsä väkisin. Ajatella, menettää kaikki niin nuorena. Muistonsa, persoonansa, elämäntyönsä. Tai vielä pahempaa, joutua tilaan, jossa ei enää pysty kontrolloimaan itseään tai elämäänsä. Joutua muiden ihmisten armoille ja vastuksiksi iässä, jossa pitäisi voida mennä ja nautiskella täysin palkein.

Aivan kuin elokuvan Alicelle, tämä on varmasti myös monelle katsojalle elämän suurin pelko. Mooren hienopiirteisen tulkinnan kautta katsoja voi samaistua Alicen tuskaan. Sellaista kohtaloa ei toivoisi edes pahimmalle vihamiehelleen.

Still Alice kiertää alleviivatun nyyhkydraaman karikot ja antaa katsojalleen syyn elää tässä ja nyt. Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan.

Mooren koskettavaa roolisuoritusta tukevat mm. Kristen Stewart ja Alec Baldwin.

Kommentit