Sulavan hurmaava Tom Hiddleston

tomhiddleston_loki

Hollywoodin mukavimmaksi mieheksi tituleerattu Tom Hiddleston on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi palvovien fanien palavimpien tunteiden kohteista. Kolmatta kertaa Lokin nahkaa ja metallia yhdistelevään asuun kietoutuva näyttelijä on suosiosta, ja Empire-lehden maailman toiseksi seksikkäimmäksi mieheksi valinnastaan, hämillään. 1981 syntynyt britti kävi koulunsa Etonissa, ja valmistui Cambridgesta huippuarvosanoin – jonka jälkeen mies valmistui RADAsta (Royal Academy of Dramatic Art) vuonna 2005. Shakeaspearea vaivatta joka käänteessä lainaava näyttelijä viihtyy teatterilavalla erinomaisesti, eikä omien sanojensa mukaan koskaan uskonut päätyvänsä Hollywoodin kassamagneetti-elokuvien kaltaisiin tuotantoihin. Vuonna 2007 voitettu Laurence Olivier-palkinto parhaan tulokkaan kategoriassa olisi voinut jumittaa miehen teatterilavoille, mutta onneksi brittiläiset näyttelijät ovat kovaa valuuttaa myös Hollywoodissa.

Tom Hiddleston Syvänsininen meri -elokuvassa.
Tom Hiddleston Syvänsininen meri -elokuvassa.

Äärimmäisen kohtelias, kaunopuheinen ja aina tyylikkäisiin pukuihin sonnustautuva näyttelijä huokuu perinteistä brittiläistä herrasmies-charmia – ja olisi helposti voinut päätyä esittämään aina samankaltaisia rooleja. Joanna Hoggin erinomainen  Archipelago, William Buxtonin rooli Return to Crandord-sarjassa sekä useat teatteriroolit kasvattivat kokemusta isompiin koitoksiin. Oppi-isäkseen nimeänsä Kenneth Branaghin kanssa Hiddleston näytteli Wallander-sarjassa, ja Steven Spielberg itse pyysi henkilökohtaisesti miestä näyttelemään Kapteeni Nicholsia War Horse-elokuvassa.  Branaghin kanssa yhteistyö jatkui elokuvassa Thor (arvio>>), jossa Hiddleston veikin fanien huomion tulkinnallaan riivattuna ja ristiriitaisena Lokina. Vuosi 2011 oli miehen esiinmarssi, sillä tulkinta F. Scott Fitzgeraldista Woody Allenin Midnight In Paris (arvio >>elokuvassa osoittaa että mies muuntuu hyvin erilaisiin rooleihin. 2012 ilmestynyt The Deep Blue Sea (Syvänsininen meri, arvio >>) on koskettava tarina epätasaisesta rakkaudesta ja riippuvuudesta, jossa pääosaa näyttelee Rachel Weisz.

Viimeistään The Avengers (arvio>>) toi Hiddlestonin muidenkin kuin vannoutuneimpien fanien tutkaan, sillä Loki nousi täysin yllättäen elokuvan suosituimmaksi hahmoksi. Ironinen, nokkela, psykoottinen ja hurmaava paha poika täytti palstatilat sekä sai fanit kiljumaan Comic Conissa kurkkunsa käheäksi (sekä polvistumaan) siinä määrin, että Marvel ymmärsi iskeneensä kultakaivokseen. Niinpä Thor: The Dark World -elokuvaa promotessa Hiddleston on tehnyt suureksi osaksi yksin hartiavoimin töitä, kiertäen maailmaa, hurmaten fanit – samalla kun mies kuvasi vielä viime metreillä lisäkohtauksia elokuvaan. Studio on ymmärtänyt että fanit haluavat nähdä Lokin, ja he saavat mitä pyytävät. Ottaen huomioon kuinka vähän aikaa hahmo on valkokankailla yhteensä kolmessa elokuvassa, trailerit ovat TTDW-elokuvan kohdalla olleet yllättävän Loki-painotteisia. Kukaan joka rakastaa hahmoa ei tietenkään ole lainkaan yllättynyt.

Piinallisen kohtelias ja hurmaava Hiddleston rakastaa juoksemista, twiittaa ahkerasti kertoen seuraajilleen päivän biisejä (kaikkea The Nationalista, Bon Iverista, ja Sigur Rosista Nicki Minajiin), ja on ennen kaikkea hurmannut faninsa olemalla järjetön dorka. Mies rakastaa tanssimista (jonka hän myös voi todistaa>>), söpöilee Cookie Monsterin kanssa ja hurmaa haastattelijat tarjoamalla näille omaa takkiaan kylmässä ilmassa, sekä tuomalla näille tomaattikeittoa. Hiddleston on brittiläisen herrasmiehen ruumillistuma, ja viettää kaiken lisäksi aikansa mm. erittäin hyvän ystävänsä, Benedict Cumberbatchin, kanssa. Näyttelijä tuntuu nauttivan elämästään rehellisesti – alati hymyilevä, tuntikausia nimmareita kirjoittava mies on sanonut nauttivansa mahdollisuuksistaan häpeilemättä. Haastatteluissa hän usein peräänkuuluttaa positiivisuutta, rakkautta ihmisiä kohtaan ja yleistä kohteliaisuutta. Hiddleston on myös tehnyt yhteistyötä Unicefin kanssa, käyden Guineassa sekä osallistuen Live Below the Line -kampanjaan. jossa ruokaan käytetään 1£/päivä, viiden päivän ajan.

Hiddleston esittää Henry V:ttä BBC:n The Hollow Crown-sarjassa.
Hiddleston esittää Henry V:ttä BBC:n The Hollow Crown-sarjassa.

Tällä hetkellä Hiddleston hurmaa prinssi Hal/Henry V:nä BBC:n minisarjassa The Hollow Crown (arvio>>), vampyyrina Jim Jarmuchsin ohjaamassa Only Lovers Left Alive -elokuvassa, sekä tietenkin Lokina Thor: The Dark World-elokuvassa, joka saa Suomen ensi-iltansa keskiviikkona.  Nousujohteinen ura pitää miehen kiireisenä, sillä marraskuussa Hiddleston siirtyy kolmeksi kuukaudeksi Donmar Warehousen loppuunmyydylle lavalle esittämään pääosaa Coriolanus-tuotannossa, ja siirtyy helmikuussa kuvaamaan Guillermo Del Toron ohjaamaa Crimson Peakia. Imitaatioita rakastava mies äänittää samalla Kapteeni Koukun roolia Disneyn The Pirate Fairy-elokuvaan. Miten suositun elokuvasarjan pahiksesta tuli se rakastetuin hahmo? Osasyynä voidaan pitää Hiddlestonin viettelevän ivallista tulkintaa Lokista, joka uhkuu Shakespearemaista tyyliä. Toisaalta, kohteliaisuudella, komealla ulkonäöllä, dorkamaisuudella ja sinnikkyydellä pääsee pitkälle. Sen voivat todistaa tuhannet vannoutuneet Hiddlestonerit, Hiddlestonin fanit, jotka itse ovat sitä mieltä että tätä hurmaavampaa miestä on tällä hetkellä Hollywoodista hankala löytää.

Kommentit

Tags from the story
,