Suomirockin instituutiot Saimaan aalloilla

saimaailmio

Aki Kaurismäen ohjaajauran lähtölaukaus on yhdessä veljensä Mika Kaurismäen kanssa vuonna 1981 koottu dokumentti Juice Leskisen, Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen Tuuliajolla-nimiseltä yhteiskiertueelta. Heinävesi-nimisellä paatilla Saimaata kiertänyt seurue teki useita konsertteja matkansa varrella ja tästä syntyi Juice Leskisen alkuperäisehdotuksen pohjalta suomalaisen rockin elokuvallinen perusteos, Saimaa-ilmiö.

Dokumentti on nostalginen sukellus 70- ja 80-lukujen taitteeseen musiikin näkökulmasta, mutta myös mielenkiintoinen katsaus näiden myöhemmin legendoiksi muodostuneiden henkilöiden uran alkuhetkiin. Kaurismäkien asemaa tärkeimpinä suomalaisen elokuvan tekijöinä tuskin kyseenalaistaa tänä päivänä kukaan ja tästä lähtökohdasta katsottuna Saimaa-ilmiö tuntuu ihastuttavan kotikutoiselta ja helposti lähestyttävältä elokuvalta.

80-luvun alussa myös Eppu Normaali ja Hassisen Kone olivat vielä alkumetreillään matkalla Suomirockin instituutioiksi. Näiden nuorten kasvojen ja pajunvitsamaisen ohuen ruumiinrakenteen takana jylläsi kuitenkin jo tuolloin luovuus, joka elää ja voi hyvin yhä tänäkin päivänä. Juice Leskinen surullisesti menehtyi vuonna 2006, mutta musiikkinsa kautta mies on keskuudessamme edelleen.

Dokumentti koostuu keikoilla yhdessä ja erikseen esitetyistä kappaleista. Musiikkiesityksiä rytmittävät leppoisat siirtymät keikkapaikkojen välillä, mikä tekee kokonaisuudesta miellyttävän seurata myös niille, jotka eivät suoranaisesti ole dokumentissa kuultavan musiikin ystäviä. Laivalla lauleskellaan ja esiintyjät kertovat kameralle tuntemuksistaan ja ajatuksistaan. Välillä hieman juopotellaan ja ennen kaikkea vitsaillaan, laivamatkan huonojen vitsien osastosta pitää huolen räkäisestä naurustaan tunnettu Oravaryhmä. Yhteisöllisyys on dokumentissa käsinkosketeltavaa, vaikka loppua kohden väsymys alkaakin jo hieman näkyä. Dokumenttiin tämä tuo kuitenkin lämminhenkistä henkilökohtaisuutta.

Nuoruuden vallattomuutta huokuva Saimaa-ilmiö on ennen kaikkea elokuva suomalaisesta rock-musiikista. Siinä kuullaan Juicen, Syrjän veljesten ja Ismo Alangon tärkeimpiä hittejä 80-luvun alusta. Elokuvassa soivat mm. Oikeus on voittanut taas, Pilvee pilvee, Muoviruusuja omenapuissa, Syksyn sävel ja Puhtoinen lähiöni. Eniten elokuvasta saavat irti ne, joille yhtyeiden musiikki on lähellä sydäntä tai muuten erityisen tuttua. Mutta sitä voi lämpimästi suositella myös nuoremmille katsojille mielenkiintoisena katsauksena menneeseen aikaan.

Dvdn teknisessä laadussa ei ole kehumista, sillä kuva on paikoin rakeinen ja ääniraita on tarjolla vain monona. Elokuvaa vaivaa myös sama ongelma, mikä on nähtävissä kaikissa tuon ajan musiikkivideoissa: ääni ja kuva eivät millään meinaa pysyä keskenään samassa tahdissa. Mikäli teknisten puutteiden ei anna häiritä, Saimaa-ilmiö on viehättävän nostalginen ja nautinnollinen musiikkimatka suomalaisen rock-kulttuurin alkuhetkiin.

Dvdn lisämateriaalina on harmillisesti pelkästään kuvagalleria. Elokuvan uusi julkaisu nimittäin jää kaipaamaan rinnalleen mukana olleiden ja edelleen elossa olevien artistien sekä tietysti myös Kaurismäkien nykypäivän kommentteja ja muisteloita elokuvan teon ajoista.

© Päivi Laajalahti

ds

[divider]INFO[/divider]

SAIMAA-ILMIÖ  Ohjaus: Aki Kaurismäki, Mika Kaurismäki
Alkuperämaa: Suomi 1981
Genre: Dokumentti / musiikki
IMDb

Kommentit