Supernatural – pieni suuri sarja

supernatural_feature

Filmitähdessä vierailevana toimittajana Anzi Saving people, hunting things -blogista kirjoittaa Supernatural-tv-sarjasta!

Supernatural alkoi Yhdysvalloissa syyskuussa 2005 pienellä The WB-kanavalla. Sarjan luoja Eric Kripke on kertonut halunneensa tehdä sarjan, jonka jokainen jakso on kuin pieni kauhuelokuva. Tästä ideasta on sittemmin hieman luisuttu, mutta kauhu on pysynyt yhtenä sarjan kulmakivistä.

Supernatural kertoo kahdesta veljeksestä, Sam ja Dean Wincheteristä (Jared Padalecki ja Jensen Ackles). Tarina alkaa, kun isoveli Dean tulee hakemaan pikkuveli Samia Stanfordin yliopistosta etsimään heidän kadonnutta isäänsä Johnia (Jeffrey Dean Morgan). Sam ei ole ollut yhteydessä veljeensä ja isäänsä muutamaan vuoteen, sillä hän on halunnut keskittyä opintoihinsa ja jättää tärähtäneen perheensä taakseen. Mutta kerran Winchester on aina Winchester, ja tällä perheellä on aivan oma kohtalonsa täytettävänään.

Winchesterit eivät ole mikä tahansa perhe; he ovat metsästäjiä. Kun perheen äiti Mary (Samantha Smith vanhempana, Amy Gumenick nuorempana) kuoli selvittämättömässä tulipalossa Samin ollessa puolivuotias ja Deanin ollessa neljän vanha, John meni surusta sekaisin. Hän vakuuttui siitä, että Maryn kuoleman
takana oli yliluonnollisia voimia ja ryhtyi järjestelmällisesti metsästämään niitä. Sam ja Dean ovat pienestä asti matkustaneet ympäri maata, tuntematta koskaan kunnon kotia ja tietäen lapsesta asti, että tarinat kaappimöröistä, näkeistä, noidista, hirviöistä ja kummituksista ovat täyttä totta. Siinä missä Dean pysyi aina
uskollisena isälleen ja otti metsästäjän elämäntyylin omakseen, Sam kapinoi voimakkaasti ja otti Johnin kanssa välillä rajustikin yhteen. Kun John katoaa, Deanin ja Samin on yhdistettävä voimansa ja rakennettava keskinäinen siteensä uudelleen voidakseen löytää isänsä ja taistella pahaa vastaan.

Olen joskus saanut kuulla, että naiset katsovat Supernaturalia ainoastaan sen komeiden pääosanesittäjien takia. Myönnän auliisti, ettei Acklesin ja Padaleckin miellyttävä ulkomuoto ainakaan haittaa katsomiskokemusta. Ainoa syy katsoa sarjaa se ei kuitenkaan ole.

Jensen Ackles ja Jared Padalecki ovat Supernaturalin veljeskaksikko.

Supernaturalin ydin ja sydän on Deanin ja Samin välinen suhde. Veljekset eivät ole kuin ilvekset ja välillä heidän eroavaisuutensa ovat suuremmat kuin yhteiset tekijät. Mutta kaikesta huolimatta he ovat toisillensa tärkeimmät ihmiset maailmassa. Johnilla oli aikoinaan tapana jättää pojat päiväkausiksi kahdestaan metsästysreissujensa ajaksi ja tuolloin Dean ryhtyi ottamaan vastuuta pikkuveljestään. Tämä huolehtiva puoli näkyy Deanissä yhä, vaikka pikkuveli onkin jo ajat sitten kasvanut isoksi. Sam puolestaan on ainoa, joka näkee kunnolla Deanin kovan kuoren alle ja saa edes vähän suitsittua veljensä välillä holtittomaksi ja itsetuhoisaksi menevää käytöstä.

Supernatural on moderni sekoitus villin lännen myyttejä, kauhuelementtejä, Jack Kerouacia, juutalais-kristillistä uskonnollista perinnettä ja perinteistä amerikkalaista televisiodraamaa. Supernatural on kauhuelementtien suhteen esimerkiksi Salaisten kansioiden ja Buffy, vampyyrintappajan perillinen. Sen rakenne on puolestaan velkaa Takaa-ajetun ja Miljoonan dollarin miehen kaltaisille sarjoille, joissa jokainen jakso on itsenäinen kertomus isomman tarinan kaaren sisällä.

Supernatural ei pelkää näyttää myös rumia asioita ja esittää päähenkilöitään myös negatiivisessa valossa. Kaikesta sankarillisesta toiminnastaan ja perimmäisten tarkoitusperiensä hyvyydestä huolimatta Sam ja Dean eivät aina toimi oikein tai hyväksyttävällä tavalla. He ovat viallisia, ärsyttäviä ja välillä suorastaan
epämiellyttäviä tyyppejä jotka joutuvat tekemään vaikeita ratkaisuja ja kyseenalaisia valintoja. Moraalinen harmaa alue, raaka väkivalta, tunnekylmyys ja rankan elämän aiheuttamat mielenterveydelliset ongelmat ovat Winchesterin poikien elämässä arkipäivää. Näitä teemoja käsitellään sarjassa hyvin avoimesti ja silottelematta, mikä tekee siitä virkistävän ja kiehtovan erilaisen, vaikka aika ajoin myös melko ahdistavan, katsomiskokemuksen. Winchesterin veljeksistä ei ole aina helppo pitää, vaikka olisikin useimmiten heidän puolellaan.

Vaikka välillä sarja on suurempia juonikuvioita käsitellessään kurottanut liikaa kuuseen ja kapsahtanut ryminällä katajapensaikkoon, niin se on kuitenkin onnistunut pitämään mielenkiintoa yllä. Itse kolmihenkisen siskosjoukon keskimmäisenä viehätyn sarjassa eniten siitä, miten aidolta Samin ja Deanin veljessuhde tuntuu. Heidän keskinäinen sanailunsa, piikittelynsä, turhautumisensa mutta myös välittämisensä ja tukensa ei tunnu lainkaan väkinäiseltä tai käsikirjoitetulta, vaan koskettavan todelliselta.

Kauhutarinoiden elinikäisenä ystävänä myös sarjan aihepiiri kiehtoo. Supernatural osaa useimmiten antaa oman silauksensa vanhoille tutuille kauhutarinoille ja myyteille. Melkein kaikki urbaanilegendat ja kauhutarinat, katoavasta liftarista vampyyreihin, ihmissusiin ja muodonmuuttajiin, ovat saaneet Supernaturalin käsittelyssä tuoreen ja ihanan kieron näkökulman. Esimerkiksi eräässä jaksossa Sam ja Dean paikallistavat erään pikkukaupungin outojen tapahtumien alkulähteeksi aidon ja toimivan toivomuskaivon. Tutkimustensa aikana he kohtaavat muun muassa aikuisen ihmisen kokoisen teddykarhun, jonka pieni tyttö toivoi eläväksi koska halusi pitää sen kanssa teekutsuja. Kivan pehmeän kaverin sijaan teddykarhu paljastuukin pornoa kuluttavaksi, kaljaa kittaavaksi, maanis-depressiiviseksi vätykseksi.

Metallicar on yksi sarjan kantavista voimista...

Pinnallisena huomautuksena kerrottakoon, että poikien auto, vuoden 1967 Chevrolet Impala -merkkinen kaunotar, on siistein TV-auto sitten K.I.T.T:n, vaikka se ei osaakaan puhua eikä sen sisällä ole tietokonetta. Sarjassa sitä sanotaan ”Impalaksi”, mutta fanien keskuudessa se on saanut vakiintuneen lempinimen ”Metallicar”. Koska se on auto jota ajaessa kuunnellaan Metallicaa. Se on asekätköineen, rock-musiikkikokoelmineen ja leveine takapenkkeineen sarjan kolmas päähenkilö ja erottamaton osa Winchesterin perhettä. Kuvaavaa on, että lähes kaikki sarjassa nähtävät Suuret Keskustelut Samin ja Deanin välillä tapahtuvat joko autossa tai sen lähellä. Onhan se ainoa paikka maailmassa, jota Sam ja Dean voivat edes jotenkin kutsua kodiksi.

Supernatural toden teolla pieni suuri sarja. Suurimmat tunnustukset, palkinnot ja suitsutukset ovat menneet siltä ohi, mutta silti se on onnistunut porskuttamaan eteenpäin jo seitsemän tuotantokauden ajan. Jos olet kauhun, urbaanien legendojen, hyvien tarinoiden ja hyvän draaman ystävä, suosittelen tarkastamaan sarjan. Siinä vain on sitä jotain.

Kommentit