Syvälle salattu (2011) ★★★

arvostelu_syvallesalattu_fe

Joona Tenan (FC Venus) ohjaama Syvälle salattu on kunnianhimoinen elokuva. Se on kotimaiseksi elokuvaksi harvinaisen suorasukainen draamatrilleri, jonka ansioiksi on luettava visuaalisen toteutuksen komeus sekä Krista Kososen läsnäoleva roolisuoritus.

Julia Mannerla (Kosonen) on avioeron kynnyksellä sinnittelevä juristi, joka Helsingistä saapuu vanhaan kotikyläänsä auttamaan kyläläisiä voimayhtiötä vastaan käydyssä taistelussa. Voimayhtiö kun tahtoo ottaa kylän järven käyttöönsä ja rakentaa seudulle tekoaltaan. Kyläläiset eivät kuitenkaan tunnu hyväksyvän ulkopuolista kaupunkilaista sanelemaan, kuinka heidän tulisi oman järvensä kanssa toimia.

Julia ja alakouluikäinen poikansa Niko (Viljami Nojonen) asettuvat asumaan tyhjillään olevaan koulurakennukseen. Menneisyyden haamut alkavat kuitenkin piinata Juliaa ja kylän karu menneisyys alkaa paljastua. Mutta mikä on lopulta totta ja mikä kuvitelmaa?

Syvälle salattu alkaa visuaalisesti komeana ja tunnelmaltaan jännittävänä trillerinä. Tunnelma on tiivis ja kerronnassa käytetään hyväksi suomalaiseen makuun sopivia kauhuelementtejä.

Käsikirjoitusta ei ole kuitenkaan uskalleta viedä samalla rohkeudella aivan loppuun saakka. Se mikä alkaa tiivistunnelmaisena trillerinä, menettää dramaattisuutensa loppua kohden sorruttuaan alleviivaamaan tapahtumia liikaa. Katsojalle ei jätetä mitään tulkinnan varaan.

Kosonen on kasvanut Suomi-filmin yhdeksi varteenotettavimmista nuorista kasvoista. Draaman taitava näyttelijä pitää roolihahmonsa jalat maassa hankalissakin kohtauksissa ja tuo hahmoonsa aitoutta ja rohkeaa uskallusta.

[box type=”info”] Syvälle salattu Ohjaus: Joona Tena Käsikirjoitus: Joona Tena, Mikko Tenhunen, Pekka Lehtosaari Pääosissa: Krista Kosonen, Kai Lehtinen, Peter Franzen, Viljami Nojonen, Kari Hietalahti Genre: trilleri / draama Valmistusmaa: Suomi 2011 IMDb[/box]

Kommentit