Kuninkaan puhe (T.Hooper, 2010) ★★★★★

Colin Firth Kuninkaan puhe

Elokuva joka kertoo änkyttävästä kuninkaasta II Maailmansodan kynnyksellä luulisi olevan tylsä ja täynnä  puuduttavia historiallisia käänteitä. Sitä Kuninkaan puhe ei kuitenkaan ole, ei lähimainkaan.

Kuningas George VI (Yrjö VI) kammoaa puhumista julkisesti sillä siitä harvoin tulee kamalaa soppaa kummempaa, saaden kuuntelijansa vääntelehtimään kiusaantuneina paikoillaan. Saadakseen apua ongelmaansa vaimo Elisabeth (Helena Bonham Carter) turvautuu australialaisen näyttelijän ja puheterapeutin Lionel Loguen (Geoffrey Rush) apuun; miehen metodit eivät kuitenkaan ole ihan perinteisimmästä päästä. Lionelin avulla kotoisasti sessioissa nimetty Bertie avautuu ensimmäiselle tosiystävälleen ja saa tukea muutenkin kuin vain perinteisessä puheopetuksen muodossa.

Änkyttävästä miehestä tulee yllättäen kuningas kun isoveli ja kuninkaaksi päätynyt Edward VIII ei haluakaan hoitaa valtion asioita vaan juoksee rakkauden sumentamana kahden avioeron läpikäyneen rouva Wallis Simpsonin perässä. Näin Georgen harteille laskeutuu raskas taakka, ottaa valtaistuin haltuun mutta myös pitää kansakunnalle puhe tai pari.
Kuninkaan puhe on aiheestaan huolimatta kepeä, hauska ja koskettava tuhkimotarina miehestä joka tietämättään omaa kaiken tarvittavan mutta ei usko itseensä. Se kertoo myös kahden miehen hienosta ystävyydestä ja sisältää  hienoja hetkiä niin draaman kaaren kuin kepeydenkin suhteen. Geoffrey Rush ja Colin Firth tekevät molemmat uskomattoman hienoa työtä mutta Firthin suoritus naulaa hänet lujasti Oscar-pystin kylkeen, en ymmärrä miten häneltä voisi kunnian tämän jälkeen kieltää.
Muu näyttelijäkaarti tukee hienosti tarinaa, melkein tunnistamaton Guy Pearce Kuningas Edward VIII:na on ärsyttävän välinpitämätön hahmo ja rinnastuu hienosti nuoremman veljensä hapuilevaan olemukseen, josta kuitenkin paistaa läpi oikea kuninkuus.

Elokuva on kauniisti kuvattu, taidokkaasti leikattu ja tarina soljuu eteenpäin ilman mitään vaikeuksia. On helppo ymmärtää Kuninkaan puheen saamat ehdokkuudet ja palkinnot sillä harvoin tällaisesta aiheesta on saatu aikaan teos jota voi suositella kaikille.

_________________________________________________________________________________________________

The King’s Speech

Ohjaus: Tom Hooper
Käsikirjoitus: David Seidler
Pääosissa: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham-Carter
Genre: Draama / Biographia
Valmistusmaa: UK 2010
IMDb

Kommentit

Tags from the story
, ,