Tähtiin kirjoitettu virhe hurmaa elämisen tuskalla

tahtiinkirjoitettuvirhe

John Greenin menestysromaani on ansainnut maineensa. Kahdesta syöpää sairastavasta nuoresta kertova tarina on sydäntäsärkevä, toivoa antava, sarkastisen hauska sekä ilahduttavan nokkela. Sen ydin on siirretty tunteikkaasti valkokankaalle, maalaten leveällä sudilla tarinan olennaisimmat osat hurmaavaksi tarinaksi joka pistää katsojan hymyilemään, juuri ennenkuin itkukanavat aukeavat.

Shailene Woodley tulkitsee tarinaa kertovaa Hazelia suloisesti; tytön kasvot kertovat omaa tarinaansa siitä miltä tuntuu sairastaa puolet elämästään, horjuen elämän ja kuoleman epätasaisessa välimaastossa. Hazel raahaa suurta happitankkia mukanaan aina, samalla tavalla kuin sairauttaan – vanhemmat pidetään tarinassa turvallisena kotisatamana mutta samalla kädenmitan päässä. Taistelu on Hazelin, pitkän sairauden ja todennäköisen kuoleman alati läsnä oleminen on muokannut tytöstä sarkastisen tarkkailijan joka haluaa vain yrittää elää normaalia elämää. Hazelin elämän keskipisteenä tuntuu toimivan outo kirja, Imperial Affliction, johon hän on rakentanut syvän tunnesiteen. Ainakin siihen asti kunnes Augustus Waters (Ansel Elgort) kävelee kirkkoon kokoontuvan tukiryhmän ovesta sisään.

thefaultinourstars

Augustus on teini-ikäisessä viileydessään hurmaava, hauska ja sydämeltään täysin avoin tavalla joka vetää myös Hazelin ainakin jonnekin uusien kokemuksien ja elämän rajamaille. Augustuksen sairaus on voitettu; jalkansa menettänyt poika näkee Hazelissa jotain mitä tyttö itse ei pysty täysin ymmärtämään. Nuorten haparoivat tunteet ovat haurasta kuin seitti; onko jäljellä olevalla ajalla merkitystä vai ainoastaan sillä että elää tunteakseen jotain edes hetken? Rakastaminen tuntuu itsekkäältä, tunteet käsikranaatilta joka vääjäämättä tulee räjähtämään käsiin kun aika koittaa. Rakkaustarinan punaisena lankana toimivat kirja ja sen kirjoittaja, jonka tapaaminen tuntuu muodostuvan Hazelille viimeiseksi päämääräksi.

Elokuva leikittelee katsojan tunteilla melkein säälittä. Siitä puuttuu ylidramaattinen, lypsetty tunneaallokko johon tarina voisi helposti kompastua. Tästä pitävät huolen hurmaavat nuoret joiden sanailu ja elämänilo pitävät tarinan liikkeessä, ja toiveikkaana. Mutta koska se kertoo kahdesta syöpäpotilaasta, iskee katsojan takaraivoon alati kasvava pelko siitä miten tarina päättyy. Elämä ei jaa oikeutta tasapuolisesti, mutta tarina opettaa myös moukarin hienovaraisuudella sen että siitä on nautittava niin kauan kuin voi. Pelko voi kuristaa ihmisestä esiin eteenpäin laahustavan zombin joka ei 75 ikävuodessaan kerkeä elää yhtä paljon kuin viimeisillä hengenvedoillaan palavalla liekillä elävät nuoret. Se voi kuulostaa kliseeltä, se voi tuntua dramaattiselta, mutta se voi olla myös ohjenuora jota kannattaisi seurata. Uskallan väittää että silmät kuivina teatterista lähtevä katsoja on jo menettänyt jotain oleellista.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE FAULT IN OUR STARS  Ohjaus: Josh Boone
Käsikirjoitus: Scott Neustadter, perustuu John Greenin romaaniin The Fault In Our Stars
Pääosissa: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Nat Wolff, Laura Dern, Sam Trammel, Willem Dafoe
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Draama
IMDb

Kommentit