Takaisin pelissä (2012) ★★★

takaisinpelissäfeat

Clint Eastwood söi sanansa, ja palasi näyttelemään baseballista kertovaan periamerikkalaiseen draamaan. Gus (Eastwood) rakastaa lajia, kiertää työkseen pikkupaikkakuntia etsien lahjakkaita nuorukaisia värvätäkseen nämä. Ajat ovat muuttuneet, ja Gusinkin fysiikka ryhtyy antamaan periksi ajan hampaalle. Isästään vieraantunut lakimies-tytär Mickey (ihana Amy Adams) on kasvanut lajin parissa, ja lähteekin isänsä avuksi yhdelle reissulle – lähinnä perheystävä Pete Kleinin (John Goodman) pyynnöstä.

Gus ei näe kunnolla, koko elämänsä töitä tehnyt mies on äreä, melkeinpä kliseinen karikatyyri vanhasta äkäisestä miehestä. Koko herrapoppoo on samalla herkullinen, mutta myös kovin tavanomainen juttuineen ja eleineen. Tämä ei vähennä lehtereillä istuvien pappojen charmia, mutta vanhoja miehiä on elokuvissa nähty aina – miten olisi elokuva vanhoista äkäisistä naisista? Baseball on Amerikkaa puhtaimmillaan, ja Gus rakastaa lajia sydämensä pohjasta. Hän pystyy kertomaan pelkän äänen perusteella, osuuko joku palloon puhtaasti mailallaan – vai onko luvassa kenties ongelmia ammattilaiskentillä.

Tytär Mickey taistelee oman elämänsä kanssa, herrakerho lakitoimistossa on penseä ja nainen raataa niska ruvella. Tarjotessaan apua isälleen vastauksena on ärjyntää ja torjumista, mutta topakka tytär ei anna periksi. Koko poppoo seuraa Bo Gentryä, nuorukaista, jonka tulevaisuus näyttää satavarmasti olevan ammattilaisjoukkueessa. Ikävä kyllä Gentry on pahimmanlaatuinen kusipää, ylimielinen ja kohtuuttoman itsevarma. Samaan seuraajaporukkaan liittyy Gusin kerran skouttaama Johnny (Justin Timberlake), joka uransa kaaduttua loukkaantumiseen, on myös Gentryn perässä.

Juoni on selkeä, sen arvaa jo ensi minuuteilta ja mitään yllättävää ei tapahdu. Elokuvan katsominen on silti nautinto, näyttelijätyö on niin taidokasta ja hahmot hyvin kirjoitettuja, että näkyvissä ei ole kuprun kuprua. Suomalaisille hieman kaukaisempi baseball esittäytyy jälleen kerran amerikkalaisten sydänkäpynä, lajina jonka ympärille voi kietoa vaikka minkälaisia metaforia. Urheiluelokuvana Takaisin pelissä ei ole kummoinen, eikä myöskään draamana. Se on turvallinen, siisti ja yllätyksetön. Lisäksi se on kuitenkin myös ammattitaitoinen, rakkaudella tehty ja sujuva. Sen rauhallinen tahti ja kerronta iskevät oikeaan paikkaan, kaiken nykyhälinän keskellä.

Trouble With the Curve 2012  Ohjannut:Robert Lorenz
Käsikirjoittanut: Randy Brown
Pääosissa: Clint Eastwood, Amy Adams ja Justin Timberlake

Alkuperämaa: USA 2012.
IMDb.

Kommentit