Taken 2 (2012)★★★

taken2_feat

Kukaan muu kuin Liam Neeson ei voisi esittää Bryan Millsiä. Mills on perheenisä, mutta myös ex-CIA agentti ja kun hänet pistetään aitaa vasten – on jälki rumaa. Elokuva on jatkoa äärimmäisen menestyneelle Taken-elokuvalle, ja se jatkaakin yllättävän samalla kaavalla loppuun saakka, eikä näin tarjoa mitään uutta. Tämä ei tarkoita etteikö Taken 2 toimisi – se on sulava, toimintaa täynnä oleva adrenaliinirysäys jossa kaikki vain on jo nähty kertaalleen.

Nämä pahikset eivät uskoneet kerrasta.

Albaanit – tarinan pahikset – ovat tyhmiä. Nämä tummapiirteiset miehet eivät uskoneet kerrasta, vaan haluavat kostaa Millsille kokemansa ”vääryydet” kidnapattuaan Millsin tyttären ja myydäkseen tämän bordelliin. Tuloksena oli ennennäkemätön selkäsauna, jossa rikollisten pomo menetti poikansa – ja maksumieheksi on osoitettu Mills. Pariisin sijaan tarina kuljettaa Millsin Istanbuliin, jossa tämä tapaa tyttärensä Kimin (Maggie Grace) ja ex-vaimonsa Lenoren (Famke Janssen). Ei aikaakaan kun opetuksesta piittaamattomat albaanit ovat jälleen kimpussa, ja hässäkkä alkaa.

Elokuva nojaa vahvasti takaa-ajoihin ja erinomaisesti suoritettuihin lähitaisteluihin. Iskut ovat nopeita, tarkkoja ja ammattimaisia – katsojalle ei jää epäilystäkään etteikö Mills olisi mies paikallaan. Samalla Mills on kuitenkin hyvin pehmeästi puhuva perheensä puolustaja, joten rinnastus on tehty helpoksi katsomon Teppo Tavallisille. Pahikset ovat karikatyyrejä, eikä näiden persooniin mennä sen syvemmälle. Tosin siihen ei ole aikaakaan – sitä tahtia kun miestä kaatuu Millsin käsissä, olisi syvempi henkilögalleria-luotaus täysin ajanhukkaa. Vastapuolella hyökkäystä johtaa poikansa menettänyt Murad Kraniniqi (aina hyvä Rade Serbedzija), mutta tämän tuska peittyy kostonhimoon, eikä katsoja tunne lainkaan sympatiaa miestä kohtaan jonka poika harjoitti ihmiskauppaa. Puolet on valittu jo ennen elokuvan alkua, ja hyvä niin.

Elokuva ei toimisi ilman Liam Neesonia.

Toiminta on rytmitetty erinomaisesti, eikä kuolleita hetkiä juuri tule. Kilpajuoksu pahisten aikeiden kanssa saa aikaan tunteen kiireestä, elokuva etenee aktiivisesti koko ajan ja katsottavaa riittää. Takaa-ajot ovat huimia, ja saavat olkapäät nousemaan korviin. Näyttelijätyö on ammattimaista ja nopeasta tahdista huolimatta homma ei mene sekavaksi missään vaiheessa. Tarinan on kynäillyt Luc Besson (Transporter, Purppuravirrat, Taxi), joten kyse ei voi olla siitä etteikö tarinan takana olisi toimintaelokuvat erinomaisesti taitavaa osaajaa.  Taken 2 onkin pätevä toimintatrilleri jonka ainut huono puoli on se, että se on melkein täydellinen kopio ensimmäisestä osasta. Elokuva ei ole onnistunut uudistumaan millään tasolla, joten se tarjoilee melkein saman tarinan eri paikassa. Onnistuakseen Taken 2 olisi tarvinnut todellisen juonenkäänteen, sillä kaikki muut elementit ovat hyvin kasassa. Nyt elokuva on vain normaali jatko-osa, jota kelpaa kyllä katsoa, mutta kysymys on miksi? Tämähän on jo nähty?

[box type=”info”] Taken 2 . Ohjannut: Olivier Megaton. Käsikirjoittanut: Luc Besson. Pääosissa: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen. Genre: Trilleri / Toiminta. Alkuperämaa: Ranska 2012. IMDb. [/box]

 

Kommentit