Ted (2012) ★★★★

Ted

Yksi viime vuoden suurimmista yllättäjistä komediarintamalla oli ehdottomasti Seth MacFarlanen ohjaama, aikuisille suunnattu nalle-elokuva Ted. Vaikka elokuvan toisessa pääosassa seikkaileekin pehmonalle, on elokuvan ikäraja K-16. Eikä se ole kovinkaan paljoa yläkanttiin, sillä rääväsuinen komedia laittaa teddykarhun juomaan viinaa, polttelemaan pilveä ja käyttämään hyväkseen maksullisten naisten palveluita.

Elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut MacFarlane on monelle tuttu Family Guy -animaatiosarjan takaa. Ted on hänen esikoisohjauksensa näyteltyjen, kokopitkien elokuvien rintamalla. Tulos on oikein toimiva rääväsuukomedia, jonka mukana huomaa hekottelevansa ihan aidosti.

Sekoilukomedian pinnan alla Ted on tarina ystävyydestä, siitä kaikista jaloimmasta ja uhrautuvaisimmasta ystävyyden muodosta, jonka voi kokea puhtaimmillaan lapsen ja tämän rakkaan unikaverin välillä.

John Bennett on lapsena yksinäinen poika, joka kaipaa elämäänsä todellista ystävää. Sitten hän saa joululahjaksi nallekarhun ja saa oikean ystävän. Oikean sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä hänen viaton jouluyön toiveensa saa aikaan taian, joka muuttaa Tedin eläväksi. Elävästä nallesta tulee maailmansensaatio, mutta ajan kanssa kaikki sensaatiot lopulta hiipuvat.

Ted

Aikuisena Mark Wahlbergin näköiseksi kasvanut John elää edelleen Tedin (äänenä itse MacFarlane) kanssa. He asustavat kaksin, istuvat iltaisin sohvalla suosikkisarjojaan katsellen ja kaljaa juoden. Yllättävää kyllä, on Johnilla myös tyttöystävä, ihastuttava Lori (Mila Kunis).

Lori on fiksu ja mukava nainen, mutta pidemmän päälle hän alkaa kyllästyä Tedin puuhasteluihin ja Johnin ja Tedin kaikenkattavaan ystävyyteen. Hän alkaa vaatia Johnia aikuistumaan ja jättämään lapsuuden lopulta taakseen. Identiteettikriisi pukkaa siitä päälle sekä miehelle että nallelle, ja lähtölaskenta seikkailuun täynnä huumeita, seksiä ja rumia puheita alkaa.

Ted on täynnä räävitöntä aikuis- ja kakkahuumoria. Se ei pidättele mitään, vaan lataa kaiken pöytään kaunistelematta. MacFarlanen huumorista joko pitää tai sitten sitä vihaa. Ted varmasti jakaa tässä mielipiteitä vahvasti puolesta ja vastaan, sillä se on söpöstä habituksestaan huolimatta ärsyttävä, usein itsekeskeinen, rivoja puhuva nalle.

Tedin hahmo on luotu liikkeentunnistustekniikkaa hyväksi käyttäen animaationa ja tulos on yllättävän onnistunut. Hahmo näyttää todella aidolta, perinteiseltä nallekarhulta -joka on kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteinen, sen huomaa heti kun nalle avaa suunsa.

MacFarlanen komedian vahvuus nousee juuri sen tuoreesta näkökulmasta: rivoja puhuva nallekarhu eroaa erittäin vahvasti hahmoon perinteisesti liitetyistä mielikuvista. Elokuvasta voi vetää yhtäläisyyksiä Greg Mottolan parin vuoden takaiseen alien-hörhöilyyn nimeltä Paul, mutta Tedissä rääväsuinen nallekarhu rikkoo mielikuvia vielä voimakkaammin.

Lisäksi Wahlberg onnistuu aikuisen fanipojan innostuneessa roolissaan olemaan yhtä aikaa maanläheinen ja hörhö, ärsyttävä ja hellyttävä. Tuloksena saattaa olla yksi Wahlbergin parhaista ja ainakin sympaattisimmista rooleista koskaan.

Blu-rayllä on tarjolla yli tunti lisämateriaalia. Poistetut kohtaukset ja noin 10 min vaihtoehtoisia kohtauksia antavat MacFarlanen ystäville runsaasti uusia vitsejä ja sanallista ilottelua. Mukana on myös 6-minuuttinen mokaotoskooste, vajaan puolen tunnin mittainen making of sekä 5-minuuttinen kooste Tedin ja Johnin tappelukohtauksen kuvaamisesta. Lisäksi mukana on ohjaajan kommenttiraita. Ekstrat ovat HD-tasoisia, mutta niissä ei ole suomenkielistä tekstitystä.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Ted
Ohjaus ja käsikirjoitus: Seth MacFarlane
Pääosissa: Mark Wahlberg, Seth MacFarlane (Tedin ääni), Mila Kunis
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit