Teen Wolf – synkän sarkastinen herkkupala

teenwolf

Tällä hetkellä neljättä kauttaan pyörivä Teen Wolf on ilmiö, jonka laajuutta moni ei Suomessa vielä edes ymmärrä. MTV:llä esitettävä, Suomessa 3a-kauteen Netflixissä tällä hetkellä kerennyt sarja nauttii suuresta fanikunnasta, joka pystyy yleisöäänestyksissä löylyttämään jopa perinteisen suosikin Supernaturalin. Sen pureva ja tumma huumori, sekä auliisti runsaita vatsalihaksiaan esittelevä miesnäyttelijäkaarti pitävät huolen siitä, että sarjaan koukuttuu syystä tai toisesta auttamattomasti.

Teen Wolf-sarja on kasvanut katsojakuntansa mukana keskiverrosta teinisarjasta yllättävän raa’aksi, pimeyden voimia kartoittavaksi ja jännittäväksi tarinaksi yliluonnollisista hahmoista pienessä Beacon Hillsin kaupungissa. Sen protagonisti Scott McCall (Tyler Posey) on nuorukainen, jota puree ihmissusi – tapahtuma, joka osuu mukavasti teini-iän ongelmien ja koulun kanssa samaan ruuhkaa aiheuttavaan kaaokseen. Tarina tasapainottelemisesta teininä olemisen, perheen ja ystävien suojelemisen sekä alati kasvavan yliluonnollisten hahmojen gallerian kanssa on onnistunut. Sarja sekoittaa surutta keskenään useita mytologioita, uskomuksia ja rakentaa omaa tarustoaan koosteeksi, jonka perässä voi toisinaan olla vaikea pysyä.

Oikeamielistä Scottia tukee tämän paras ystävä, sarjan purevasta huumorista vastaava Stiles (pian Labyrintti-elokuvaa tähdittävä Dylan O’Brien), jonka suu käy alati. Stiles on sarjan kalpea ja hauras, sarkastinen sydän eikä ihme että hahmosta on kasvanut vuosien saatossa sen rakastetuin persoona. Hahmo on paljon velkaa perinteisille Dawson’s Creekin Paceyn, OC:n Sethin ja Buffy Vampyyrintappajan Xanderin kaltaisille nasevan huumorin tuojille. Vastapainona herkulliselle huumorille sarjaa kannattelee synkän leveillä harteillaan sarjan oikeutettu komistus Tyler Hoechlin (Filmitähden 2014 seksikkäimpien miesten kärkeen valittu komistus>>), jonka esittämä ihmissusi Derek Hale aiheuttaa teineille päänsärkyä ja kiperiä tilanteita. Sour Wolfiksi Stilesin rakkaudella nimeämä hahmo puhuu enimmäkseen kulmakarvojen ironisen kohottamisen sekä hauistensa voimalla. Sarja ei kuitenkaan unohda naiskauneutta, vaan esittelee joukon itsenäisiä, fiksuja ja kauniita tyttöjä – näistä huomattavimpana vakiokaartiin kuuluva Lydia Martin (Holland Roden) sekä varsinkin sarjan alussa vaikuttava, Scottin sydämenvalittua Allisonia esittävä Crystal Reed.

2010-luvun Buffy, Vampyyrintappajaksikin tituleerattu sarja on sekoitus penturakkautta, salaliittoja, komeita urheilijanuorukaisia, koulussa käymisen tuskaa ja pimeydessä piileskeleviä asioita, joita et halua ajatella. Se ei kaihda kipeitäkään aiheita, eikä arastele näyttää samaa sukupuolta olevien välisiä romansseja – vaikkakaan niistä ei tehdä suurta numeroa. Ihmissusien ja muiden olentojen rinnalla muut asiat tuntuvat toisinaan hieman yksinkertaisemmilta.

Maanantaisin MTV-kanavalla Yhdysvalloissa ulos tuleva jakso aiheuttaa tiistai-aamuun mennessä itkuisia, ihastuneita tai järkyttyneitä reaktioita Tumblrissa ja Twitterissä, kun sarjan vannoutuneet fanit yrittävät pysyä kaaottisissa käänteissä mukana, roikkuen toisinaan järkipolonsa rippeissä kiinni. Sarjan luoja Jeff Davies kun on itsekin myöntänyt että hänellä ei välttämättä ole aina selvää kuvaa siitä, miten käänteet tulevat jatkossa vaikuttamaan tapahtumiin. Sarjana se on onnistunut koukuttamaan faninsa nostattamalla näiden tunteita, sen näyttelijät aiheuttavat sydämentykytyksiä ja sarjasta  ammennettu fanitaide kukoistaa netissä. Musiikkikanavan hömppäsarjasta on kaikessa hiljaisuudessa kasvanut omanlaisensa maailma joka vie faninsa auttamattomasti mennessään.

Teen Wolf vie, me vikisemme.

Juttu on julkaistu aiemmin Filmitähden verkkolehdessä. 

Kommentit