Outo, kiehtova Doctor Who

drwhofeature

Aikamatkustava humanoidi, avaruusolento ja viimeinen lajissaan. Tohtori on outo heppu, ja seikkaillut brittiläisessä televisiossa jo vuodesta 1963. Pitkän aikajänteen mahdollistaa Tohtorin regeneraatio, uudelleen syntyminen – sama Tohtori, eri hahmo. Tohtori on kotoisin Gallifreystä, jossa Time Lordit (aikalordit) hallitsivat ja taistelivat pahinta vihollistaan, Dalekkeja vastaan kunnes tuhoutuivat. Viimeinen Tohtori matkustaa aikakoneellaan, joka muistuttaa brittiläistä 60-luvun sinistä poliisipuhelinkoppia, nimeltään TARDIS (Time and Relative Dimension iSpace), vetäen aikakäsitykset sekaisin ja törmäten aina kiehtoviin ja haastaviin tilanteisiin.

Doctor Who tv-sarjan uusi tuleminen tapahtui vuonna 2005 kun tuottaja ja käsikirjoittaja Russell T. Davies otti sarjan ohjat käsiinsä. Tuolloin sarja uusiutui täysin, saaden uutta potkua ja käsittämättömän suuren fanikunnan taakseen.

Do you wanna come with me? ’Cause if you do, then I should warn you – you’re gonna see all sorts of things. Ghosts from the past. Aliens from the future. The day the Earth died in a ball of flame. It won’t be quiet, it won’t be safe, and it won’t be calm. But I’ll tell you what it will be: The trip of a lifetime!

Tuolla hetkellä järjestyksessä syntyi yhdeksäs Tohtori jota esitti yhden kauden ajan Christopher Eccleston. Kauden tapahtumilla on kauaskantoisia vaikutuksia, sillä niihin viitataan edelleen – kaikki Doctor Whossa kietoutuu yhteen tavalla joka saa salaliittoteorioiden harrastajat vääntämään kätensä nurin. Tohtori ei matkusta koskaan yksin, vaan ottaa mukaansa matkoilleen kumppaneita, ja yksi tunnetuimmista aloitti matkansa juuri 9. Tohtorin kanssa. Billie Piperin esittämä Rose Tyler jatkoi läpi Tohtorin uudelleensyntymisen, luoden yhden sarjan koskettavimmista kumppanuussuhteista seuraavan, kymmenennen Tohtorin kanssa. Uusiksi startatun sarjan ensimmäinen kausi esitteli myös Kapteeni Jack Harknessin (John Barrowman), josta tuli pian tuttu hahmo Whovianeille. Tämä aikamatkaava hurmuri on ollut mukana useissa kausissa, ja siirtyi omaan sarjaansa Torchwoodiin vuonna 2006. Torchwoodin ja Doctor Whon aikajanat menevät iloisesti sekaisin, onhan Torchwood anagrammi Doctor Who:sta.

Allons-y!

Kymmenes Tohtori on suosituin Tohtoreista, ainakin jos faneilta kysytään. David Tennantin värikkäät Converset, sininen puku, villi tukka, pitkä ruskea takki (jonka mies sai kuulemma Janis Joplinilta) hieman nörttimäinen mutta komea olemus ja lapsellinen into hurmasivat katsojat välittömästi. Kymmenennen Tohtorin kumppaneina matkustivat niin Rose Tyler, terävä ja pätevä lääketieteen opiskelija Martha Jones (Freema Agyeman) ja sarjan kovapäisin nainen Donna Noble (koomikko Catherine Tate). Luultavasti koko sarjan sydäntä särkevin hetki onkin, kun suosittu 10. Tohtori regeneroituu, pelastettuaan lähestulkoon kaikki, sanoen viimeisiksi sanoikseen ”I Don’t Wanna Go”.  Tennantin lähtö sarjasta oli kova isku faneille, ja uudella näyttelijällä olikin kova työ edessään vakuuttaa katsojat siitä että homma tulisi edelleen toimimaan.

Bow ties are cool…

Viidennen kauden alussa ohjat oli ottanut käsiinsä Steven Moffat – miehen kyky luoda hauskoja ja kieroja tarinoita on tv-katsojien keskuudessa tunnettu. Mies on luonut myös tv-sarjat Coupling ja BBC:n suositun uuden Sherlock-sarjan. 11. Tohtoriksi valittiin yllättäen nuorempi mies, heittotukkainen Matt Smith. Hieman lapsellisempi ja impulsiivisempi 11. Tohtori on osoittanut olevansa täysin oikea mies rooliin, jatkaen tällä hetkellä Doctor Whon 7. kautta. Sininen puku vaihtui mieheen joka käyttää paljon rusetteja, ja uusi keskushahmo oli syntynyt. Matkakumppaneina 11. Tohtorilla ovat ollut suuren suosion saavuttaneet Amy Pond (Karen Gillan) ja Rory Williams (Arthur Darvill), sekä Tohtorin elämään oudosti kietoutuva River Song (Alex Kingston) . Mikään ei ole Tohtorin maailmassa ikuista, seitsemäs kausi jatkuu matkakumppanin vaihdolla, kun Tardikseen astuu Clara Oswald (Jenna-Louise Coleman).

Don’t blink. Blink and you’re dead. They are fast. Faster than you can believe. Don’t turn your back. Don’t look away. And don’t blink. Good Luck.

Tohtori ei olisi Tohtori ilman elämää suurempia vihollisiaan. Näistä rakkaimpia, ja Tohtorille vihatuimpina, ovat Dalekit. Nämä metallikuorissa kulkevat, elektronisella äänellä ”Exterminate”-huutoja kailottavat vastustajat ovat Tohtorin verivihollisia. Vastuussa Tohtorin kotimaailman, Gallifreyn, tuhosta, Dalekit tuntuvat tulevan esiin silloin kuin heitä vähiten odottaisi. Dalekit ovat päätyneet Briteissä postimerkkeihin, ja ovat Doctor Who:n sydänveri.
Suurimpia kauhunväristyksiä aiheuttavat luultavasti vastustajat, jotka kulkevat nimellä Weeping Angels. Nämä patsasta muistuttavat Enkelit tuntuvat olevan aina näkökentän äärirajoilla, muistuttamassa olemassaolostaan. Jos suljet, tai räpäytät silmiäsi, on patsas liikkunut lähemmäksi – julma virne kasvoillaan.
Vaikka Tohtorilla on monta vastustajaa, ja pahoja tyyppejä löytyy ympäri galaksia, on Mestari eli The Master kieroudessaan ja neroudessaan kolmas ikimuistoinen vastustaja. Juuri kun Tohtori luuli olevansa rotunsa ainut edustaja, esiin astelee oikeudentajun väärää puolta asteleva Mestari. Mestaria on näytellyt useampi näyttelijä, sillä Mestari ei ole vain uusimman sarjan hahmo, mutta nykyiselle yleisölle ei liene parempaa vastustajaa tarjoa kukaan kuin John Simmin esittämä mies. Maaninen, poliittista valtaa halavaja, ja täysin mielipuolinen Mestari antaa Tohtorille vastusta koko rahan edestä – eikä yksikään katsoja oikein usko että tämä olisi vielä tarinan loppu.

Mikä tekee Doctor Whosta niin suositun ilmiön? Miksi tämä omituinen britti-invaasio on valloittanut populaarikulttuurin ja jatkaa menestystään, yhtenä maailman pisimpään jatkuneista tv-sarjoista? Se ei voi kehuskella ylivoimaisilla tehosteillaan, tunnetuilla filmitähdillä eikä edes suunnattomalla markkinointikoneistolla siellä missä se merkitsisi, eli Yhdysvalloissa. Doctor Whon charmi perustuu nokkelaan ja hauskaan käsikirjoitukseen, omituisiin tapahtumiin jotka kantavat läpi vuosien juonikaarien ja itse Tohtoriin. Tuohon omituiseen,hassuun, raivokkaaseen ja rakastavaan mielipuoleen joka hurmaa kenet tahansa, jos hänelle antaa mahdollisuuden. Doctor Who on uinut populaarikulttuuriin tavalla jota moni ei edes tajua, se on nörttien unelma ja fanityttöjen puheenaihe. Se jaksaa kiehtoa, yllättää ja liikuttaa vuodesta toiseen niitä, jotka sitä rakastavat. Fanikunta lienee maapallon uskollisinta, ja tämä pieni brittiläinen sarja on ulottanut lonkeronsa jokaiseen maailmankolkkaan. Doctor Who on sarja joka tarjoaa minulle tarinoita rakkaudesta, ystävyydestä, avaruudesta, pahuudesta ja tekee sen kaiken taitavasti ja pieni pilke silmäkulmassa. Harvasta sarjasta voi sanoa samaa.

Kommentit