Doctor Who’n seksikäs spinoff Torchwood (2006-2011)

Torchwood - Jack Harkness, Gwen Cooper & Ianto Jones

Doctor Who -sarjan ensimmäisellä (uudella) tuotantokaudella tavattiin hurmaava kapteeni Jack Harkness (John Barrowman), joka ilmeisesti oli niin hurmaava myös katsojien mielestä, että hänelle päätettin omistaa kokonaan oma spin off -sarja. Doctor Who’n anagrammina syntynyt Torchwood on neljä tuotantokautta (joista yksi tosin vain viiden jakson mittainen minisarja) kestänyt kokonaisuus, joka tutustuttaa katsojat paremmin jo emosarjassa esiteltyyn Torchwood -instituuttiin.

Torchwood on kuningatar Victorian 1800-luvun lopulla perustama instituutti, joka tutkii yliluonnollisia ilmiöitä ja suojelee maapalloa avaruudesta tulevilta uhilta. Se on ymmärrettävästi hyvin salainen organisaatio, josta tavalliset ihmiset eivät tiedä mitään. Instituutilla on toimistoja ympäri Iso-Britanniaa, mutta instituutin nimeä kantava tv-sarja sijoittuu Cardiffiin, Walesiin, missä sarjan mukaan sijaitsee suuri aika-avaruusrepeämä. Josta siis tihkuu kaikenlaista materiaalia suhteellisen helpostikin läpi maapallolle.

Cardiffin Torchwoodia johtaa kapteeni Jack Harkness ja hänellä on neljän hengen ryhmä tukenaan. Owen Harper (Burn Gorman) on joukon lääketieteellisesti osaavin hahmo, Toshiko Sato (Naoko Mori) puolestaan tietoteknisesti lahjakkain ja Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) osaa keittää hyvää kahvia. Suzie Costello (Indira Varma) puolestaan korvataan heti ensimmäisessä jaksossa epäluulojensa perässä Torchwoodiin päätyvällä poliisilla Gwen Cooperilla (Eve Myles). Gwenistä muodostuukin Jackin rinnalle sarjan kantava hahmo.

Torchwood on suunnattu Doctor Who’ta hieman varttuneemmille katsojille. Se nimittäin sisältää huomattavasti enemmän seksiä ja väkivaltaa. Yhtenä sen kantavana teemana onkin seksuaalisuuden monet muodot, sillä Jack Harkness on tunnettu biseksuaalisuudestaan ja sarjassa annetaan viitteitä myös lajien välisestä kanssakäymisestä. Sarjan avarakatseiseen seksuaalisuusteemaan on vaikuttanut pääosassa nähtävä John Barrowman, joka on Britannian tunnetuimpia seksuaalivähemmistöjen puolestapuhujia.

Torchwoodin on luonut uuden Doctor Whon aloittanut Russell T. Davies ja hän on toiminut käsikirjoittajana suurimmassa osassa sarjan jaksoja.

Torchwood ja Doctor Who kulkevat osittain rinta rinnan, sillä Jack Harkness vierailee muutamaan otteeseen Doctor Who’ssa myös sarjan ensimmäisen kauden jälkeen. Tohtoria ei kuitenkaan nähdä koskaan Torchwoodissa, vaikka hänen olemassaoloonsa viitataankin useasti.

Torchwood
Torchwoodin tiimi toisella tuotantokaudella. Kuvassa sarjan hahmot vasemmalta oikealle: Toshiko, Ianto, Jack, vieraileva tähti Martha Jones, Gwen ja Owen

Ensimmäinen tuotantokausi alkaa Gwenin näkökulmasta tutustumisella Torchwoodin maailmaan hyvin samaan tapaan kuin mitä Doctor Who aloitettin Rose Tylerin näkökulmasta. Näin sarjaan päästään kiinni hyvin ihmisläheiseen tyyliin. Torchwoodissa hahniheb kautta kasvava kiehtovuus jatkuukin huomattavasti vahvemmin kuin sen emosarjassa. Torchwoodin keskiössä ovat sen keskushahmojen väliset suhteet ja niiden kehittyminen ajan kuluessa. Ensimmäisellä tuotantokaudella suhteita testataan suuntaan ja toiseen, ja siinä nähdään runsaasti saman sukupuolen välistä rakkautta. Ykköskaudella syvennetään mm. salaperäisen Jack Harknessin tarinaa kertomalla nimen alkuperästä. Hahmolähtöisyydestään huolimatta scifiteema pysyy mukana vahvana ja tärkeänä elementtina, ja kausi päättyykin melkoisen apokalyptisiin tunnelmiin.

Toisella tuotantokaudella Gwen on ottanut Torchwoodin johtajan roolia hoitaakseen, sillä Jack on seikkaillut välissä Tohtorin mukana (Doctor Who, kausi 3:n kolme viimeistä jaksoa). Kakkoskaudella sarja jatkaa ykköskauden kiehtovaa hahmojen kasvatusta ja esittelee muutamia uusia hahmoja, mistä kiinnostavimpana on Buffy vampyyrintappajasta tutun James Marstersin pieni mutta merkityksellinen esiintyminen Jackin vanhana tuttuna John Hartina. Kaudella vierailee myös Doctor Whosta tuttu Martha Jones (Freema Agyeman).

Kolmas tuotantokausi on viiden jakson mittainen Children of the Earth -minisarja, joka on kokonaisuutena hyvin erilainen verrattuna aikaisempiin tuotantokausiin. Yhden kokonaisen tarinan kattava kausi kertoo maata kohtaavasta invaasiosta, joka kohdistuu ihmisiin lasten kautta. Kaudella Torchwoodin ryhmä joutuu lainsuojattomana matkaamaan Cardiffista Lontooseen, sillä yhteiskunta kääntyy heitä vastaan ja heidän tukikohtansa tuhotaan. Kaudella menetetään lisää keskushahmoja ja heidän suhteensa muuttuvat voimakkaasti. Eletään lopun aikoja niin teemallisesti kuin hahmojenkin välisten suhteiden osalta.

Neljäs tuotantokausi heittää Jackin ja Gwenin kokonaan pois kotimaasta Yhdysvaltoihin. Kausi kulkee nimellä Miracle Day ja se kattaa kolmoskauden tapaan yhden kokonaisen tarinan. Maapalloa kohtaa ihme, joka lopulta paljastuu tragediaksi: kukaan ei nimittäin enää kuole. Torchwoodin rippeet alkavat selvittää tätä yhdessä CIA:n entisten agenttien Rexin (Mekhi Phifer) ja Estherin (Alexa Havins) kanssa. Neloskausi on koko sarjan heikoin lenkki, sillä Amerikkaan vieminen poistaa sarjan ihastuttavan brittiläisen ”kotikutoisuuden” ja valjastaa mukaan suuret ja mahtavat linjaukset. Samalla se vie pois sarjan vahvuutena olleen hahmojen välisen säkenöivän kemian, varsinkin keskushahmojen Jackin ja Gwenin väliltä.

Neloskausi päättyi vuonna 2011, mutta Russell T. Davies on haastatteluissa sanonut, ettei hän ole haudannut ajatusta Torchwoodista kokonaan. Hän on kuitenkin myöntänyt, ettei uusia jaksoja ainakaan ihan heti ole tulossa. Mikäli sarja jossain vaiheessa jatkuu, toivomme hartaasti sen siirtyvän takaisin synnyinmaahansa Walesiin. Miracle Day nimittäin heikkoudessaan jätti lähes pahan mielen, sillä niin loistava sarja Torchwood on ensimmäisten kolmen tuotantokautensa aikana.

Kommentit