The Amazing Spider-Man 3D (2012) ★★★★

tas_feature

Uusin versio koko naapuruston ystävällisestä hämähäkkimiehestä on onnistunut sekoitus toimintaa ja hienoa kuvausta. Se on modernisoitu tuttu tarina, jonka keskipisteessä loistaa erinomaista työtä tekevä Andrew Garfield, joka on kuin luotu nörtihtävän Peter Parkeriin rooliin. Miehestä sukeutuu pitkine raajoineen uskottava Spiderman, joka jättää entiset versiot taakseen kirkkaasti.

Aina hieman camp-henkinen Hämis on puettu särmikkäämpiin vaatteisiin; liikkeet ovat hienompia ja kaikessa on vahvasti nykyajan maku. Peter Parkerin alkutaivalta seurataan uskollisesti hämähäkin puremasta, läpi perheenjäsenen menetyksen ja  aina superpahiksen kanssa käytävään taistoon saakka. Se näyttää hieman ulkopuolisen Parkerin elämästä otteen, ainut epäuskottava tosiasia on se, että Garfield on aivan liian hyvännäköinen ollakseen hyljeksitty nörtti. Elokuvan kantava voima onkin ilman muuta Garfield; mutta kun näyttelijäkaarti on kokonaisuudessan hieno, on jälkikin sen mukaista. The Amazing Spiderman pelaa tunteilla. Se uskaltaa näyttää Parkerin ahdistuksen, aidon riemun tämän ymmärtäessä kykynsä ja kemia Gwen Stacyä esittävän Emma Stonen kanssa on kihelmöivää katseltavaa. Garfield ja Stone flirttailevat, silmät tuikkivat ja pari on täydellisen uskottava romanttisessa juonenpätkässä; kaiken toiminnan keskellä.

Peter Parkerilla on liikkeet hallussa.

Ja toimintaa riittää; Rhys Ifansin esittämä Tri Connors on sympaattinen ja nerokas mies, josta sukeutuu Parkerin ystävä ja vihamies. Kissa-hiiri -leikki hyrrää eteenpäin sulavasti, samalla kun Parker taistelee uuden identiteettinsä kanssa sekä yrittää pärjätä vain ihan tavallisena teinipoikana. Taustana toimii Hämiksen kotipaikka New York, ja lopussa auttavan kätensä ojentava kaupunki ihmisineen meinaa nostaa palan kurkkuun. Tässä onkin elokuvan juju; se yhdistää tunnetta, toimintaa ja hienoja visuaalisia kokemuksia herkulliseksi kokonaisuudeksi. Se saa unohtamaan hieman kornit edeltäjänsä tehden Spidermanille ”Nolanit”. Ohjaaja Webbin käsissä Hämis on astetta synkempi ja modernimpi, unohtamatta kuitenkaan alkuperäismateriaalin huvittavuutta. Hämähäkkimies tuulettaa ja kiljuu, laukoo pari typerää vitsiä taistelun tuoksinassa; mutta jostain syystä se vain toimii.

Emma Stonen ja Andrew Garfieldin välillä on aitoa kipinää.
[box type=”info”] The Amazing Spider-Man . Ohjannut: Marc Webb. Käsikirjoittanut: James Vanderbilt. Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Martin Sheen ja Sally Fields. Genre: Toiminta/Seikkailu. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

 

Kommentit