The Avengers (2012)★★★★

avengers

Tähtinäyttelijöillä täyteen pakattu The Avengers ei petä ketään, joka rakastaa supersankareita, Marvelin sarjakuvia, toimintaa, huumoria tai muuten vain messevää menoa. Eikä se oikeastaan petä ketään muutakaan, The Avengers lunastaa sille asetetut odotukset luomalla ehjän kokonaisuuden, olemalla supersankariseikkailu vailla vertaa, sekä jatkaa hienosti viime vuosien yksittäisiä elokuvia kokoamalla sankarit yhteen tavalla joka saa hymyn nousemaan huulille.

Thorin (Chris Hemsworth) velipoika Loki (herkullinen Tom Hiddleston) on kaiken pahan alku ja juuri tässä sopassa. Kun Thor huitelee muilla mailla viitta liehuen, on Loki päättänyt alistaa maapallon oman tahtonsa alle, käyttäytyen samalla kuin pieni diiva, diktaattorin elkeet hyvin haltuun ottanut pikkupoika. Captain America -elokuvassa hukkaan joutunut Tesserakti, hyperkuutio, on S.H.I.E.L.D. -järjestön hallussa mutta ei kauaa. Kuution mukana pahisten puolelle joutuvat jousipyssyllä ihmeitä tekevä Hawkeye (Jeremy Renner) ja professori Selvig (Stellan Skarsgård). Kukaan muu kuin joukko epämääräisiä supersankareita ei pysty maapalloa pelastamaan, ja niinpä Nick Fury (aina yhtä pätevä Samuel L. Jackson silmälappuineen) ryhtyy kokoamaan apujoukkoja ympärilleen.

Jo järjestölle työskentelevä Black Widow (Scarlett Johansson) , kylmänkaunis mutta tappava kaunotar, saa kunnian noutaa ”ison pojan” ryhmään. Bruce Banner osoittautuu kaikessa sisällä kytevässä vihreässä vihassaan joukon herkimmäksi ja rauhallisimmaksi jäseneksi. Mark Ruffalo tekee Banner/Hulkina erinomaisen roolisuorituksen joka nousee esiin toimintatäyteisessä ympäristössä. Kapteeni Amerikka (Chris Evans) raahataan mukaan kuntosalilta, ja tuo porukkaan nykyisinä modernina mutta kylminä aikoina ripauksen nostalgiaa ja uskoa. Tony Stark (Robert Downey Jr) patsastelee omassa erinomaisuudessaan, tuoden mukanaan parhaat vitsit, mulkaisut ja annoksen testosteronia, jolloin koko porukan yhteenlaskettu maskuliinisuus meinaa räjähtää käsiin. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, Kostajat-porukan täydentää aina yhtä komea, lihaksikas ja oikeamielinen Thor (Chris Hemsworth).

Kyllä, laitetaan vihollinen lasikoppiin.
Kyllä, laitetaan vihollinen lasikoppiin.

Kun koossa on tämäntyylinen joukkio, on selvää että homma menee nahisteluksi. Se miten joukko saadaan hitsautumaan yhteen viime hetkellä, kun taivaalta kirjaimellisesti sataa örkkejä jos jonkinmoista, on haaste. Avaruudesta tippuvien olioiden laskeutuminen muistuttaa nokkelimpia Galaga-pelistä, jonka pelaamisesta Stark saakin erään polon kiinni S.H.I.E.L.D.n lentävällä tukialuksella. Lokilla on oma strategiansa miten superjoukkio nitistetään, ja sankareiden keskittyessä lähinnä pullistelemaan on nerokas vihollinen voittamassa. Parhaimmillaan elokuva imee planeettojen ja ajankohtien välisistä eroista hersyvää huumoria; mitkä lentävät apinat? Huumoria on muutenkin sopivasti, ja tämäntyyliselle viihteelle se on ainoa oikea tie jota kulkea. Nämä Marvelin sankarit eivät koskaan ole olleet synkimmästä päästä, ja DC Comicsin Batmanin synkkä maailma on kaukana. Ahdistus ja ristiriidat tulevat hahmojen sisältä, jotka tarinoiltaan ovat hyvinkin traagisia. Tällä kertaa suurimman taakan kantaa kuitenkin Loki, jonka tarina langenneesta prinssistä melkein psykopaattiseksi mutta karismaattiseksi viholliseksi on ollut mielenkiintoinen. Se kuka hahmon naruja oikeasti vetelee, voi paljastua joskus. Lokin sisäinen taistelu itsensä kanssa, halu hallita maailmaa, lunastaa tehdyt lupaukset ja nimellisen veljensä Thorin alati tarjoama rakkaus repivät hahmoa kahtaalle – ja se näkyy nuutuneissa kasvoissa.

Elokuva ei ole täynnä one-linereita ja puolitylsiä heittoja, suurin osa hauskuudesta irtoaa itse hahmoista, ja näiden välisestä vuorovaikutuksesta.  Ohjaaja Joss Whedon on tehnyt mahdottomasta hyvinkin mahdollisen. The Avengers toimii useammalla tasolla, ja on yksi parhaista supersankari-seikkailuista koskaan. Näyttelijät pysyvät ruodussa, ja roolitus on mennyt nappiin. Tämän on voinut todeta jo aiemmin Thor, Captain America ja Iron Man -elokuvissa, mutta nyt, nähdessään kaikki hahmot yhdessä, on todettava että paremmin näyttelijöitä ei olisi voinut valita.

Tämän joukon menoa on ilo katsella, eikä aika käy tylsäksi. Ainoaksi negatiiviseksi piirteeksi voi mainita elokuvan keston, trendi joka näyttää vain jatkuvan, sekä pakollinen valitus 3D:n käytöstä. Toisaalta, tätä menoa olisi voinut katsoa toisen samanlaisen elokuvan putkeen. Toiminta on sulavaa, kaunista, näyttelijät ja stunt-miehet osaavat hommansa; räjähdykset järisyttävät penkkejä. Jos toiminta ja räjähdykset ärsyttävät, olet luultavasti jo alunperin mennyt väärään leffaan. The Avengers on juuri sitä mitä se lupaakin, toiminnan täytteinen, taidokas ja hyvän tuulen supersankariseikkailu; mahdottomasta taisi juuri tulla totta.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE AVENGERS

Ohjaus: Josh Whedon
Käsikirjoitus: Josh Whedon
Pääosissa: Robert Downey Jr., Tom Hiddleston, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Chris Evans, Jeremy Renner
Alkuperämaa: USA 2012
Genre: Toiminta / Fantasia
IMDb

Kommentit