The Butler (2013) ★★★

the-butler

Tuntuu melkein pakolliselta että kerran vuodessa Hollywood tuottaa yhden eeppisen draaman. Tarinan joka kietoutuu Yhdysvaltojen historiaan, sen merkkihahmoihin tai sotaan. Tarkastelun kohteena on tällä kertaa Cecil Gaines, Valkoisen talon hovimestari, joka palveli kahdeksaa eri presidenttiä elämänsä aikana – Trumanista Reaganiin. Ohjaaja Lee Daniels – joka tunnetaan parhaiten elokuvasta Precious – on luonut vahvan ja laadukkaan kokonaisuuden joka tuntuu olevan niin täynnä tapahtumia, että elokuva on enemmänkin historian oppitunti kuin tarina yhdestä miehestä. Forest Whitakerin hienovarainen ja hiljainen tulkinta on elokuvan johtotähti, jota säestävät laadukkaat näyttelijäsuoritukset kautta linjan.

Tarina kaartaa Gainesin (Forest Whitaker) elämän orjuuden tilasta puuvilla-plantaasilla aina viime vuosiin saakka. Miehen elämä on kieltämättä vaikuttava, ja tuntuukin että omaelämäkertaa on koristeltu siinä määrin että tapahtumat tuntuvat jopa korneilta. Uskomattomat sattumat, kuten se tosiasia että Gaines itse on aina huoneessa kun jokin historian käännekohta on käsillä, syö uskottavuutta ja vie pohjaa katsomiskokemukselta. Katsojalle tulee olo väkinäisestä historian tuputtamisesta – tapahtumat esitetään pakollisina kiinnekohtina miehen elämässä, ja elokuvasta jää opettajamainen maku. Kiinnekohta on rotuongelmissa – vaikka maan tapahtumat vyöryvät  salamurhista Vietnamin sotaan, on keskiö kuitenkin koko ajan mustien ja valkoisten välisten oikeuksien eroissa. Tämä leimaa elokuvan enemmän kertomukseksi rotusodasta, jota kerrotaan yhden hovimestarin kautta.

The Butleria leimaa laatu. Oprah Winfrey Gainesin vaimona on muheva ja herkullinen hahmo, eivätkä sivuosissa olevat presidentitkään jää varjoon. Ikonisia presidenttejä tulkitaan antaumuksella, ja onkin erikoista miten suomalainenkin katsoja tunnistaa kaikki presidentit, näiden maneerit ja tapahtumat vaivatta. Huomiossa vain korostuu se tosiasia, että Hollywood rakastaa omaa historiaansa. Se tuottaa laadukkaita ja muhkeita elokuvia omista merkkihenkilöistään vuosi toisensa jälkeen – siinä määrin että pohjolan perukoillakin tunnistetaan kyseiset hahmot, ja maan historia tunnetaan paremmin kuin oman kotimaan. Tämä ei tietenkään ole Hollywoodin ongelma.

thebutler2

Americans always turn a blind eye to our own. We look out to the world and judge. We hear about the concentration camps, but these camps went on for 200 years in America.

Kitkaa Gainesin elämässä aiheuttaa kiivasmielinen poika Louis (David Oyelowo), jonka kautta ajan ja asenteiden muutosta näytetään nuoremman silmin. Siinä missä Whitakerin Gaines on syntynyt orjuudessa, uskoo kovaan työhön ja kunnioitukseen, uskoo Louis muutokseen aktiivisen toiminnan kautta. Elokuva esittää samalla kysymyksen onko hiljainen muutos hyvän esimerkin kautta parempi kuin barrikaadeille nouseminen, aktiivisen ratkaisun etsiminen? Siloiteltuun tyyliinsä elokuva ei tähän varsinaisesti kantaa ota, vaan pysyy tiukasti keskitiellä – uskoen laatuun ja tapahtumien neutraaliin tarkasteluun. Whitaker on hillitty ja kunnioitettava hahmo, jonka asento kertoo kielivän menneistä ajoista. The Butler ei saarnaa, vaan kartoittaa. Sen uskottavuus natisee liitoksissaan asettamalla henkilöt tapahtumien keskipisteeseen sellaisella antaumuksella että tarina tuntuu oppitunnilta. Lopputuloksena on kepeä, taidokas ja eteenpäin rullaava tarina, jonka aihepiiri tuntuu kuluneelta ja pakolliselta yhtä aikaa. Kun yritetään tunkea melkein vuosisataa yhteen tarinaan, tulee pakostikin tuntu tungoksesta, kiireestä sekä liiasta tuputtamisesta.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

THE BUTLER 

  • Ohjaus:Lee Daniels
  • Käsikirjoitus: Danny Strong, Will Haygood
  • Pääosissa: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, David Oyelowo
  • Alkuperämaa: USA 2013
  • Genre: Draama / Historia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit