The Client – Päämies (1994) ★★★★★

the_client-02

Amerikkalainen lakimies John Grisham alkoi 1990-luvun alussa kirjoittamaan lakiaiheisia jännityskirjoja ja iski kultasuoneen kakkoskirjallaan Firma, josta tehtiin myös pikapikaa menestyselokuva, pääosissa Tom Cruise ja Gene Hackman. Kolmoskirja Pelikaanimuistio tuotti sekin menestyselokuvan, jota tähdittivät Denzel Washington ja Julia Roberts. Debyyttikirja On aika tappaa poiki myös menestystä sekä kirjarintamalla että elokuvien puolella. Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson ja Sandra Bullock johtivat erinomaista näyttelijäkaartia tuossa elokuvassa, joka ilmestyi vuoden Päämies-elokuvan jälkeen.

Grishamin neljäs kirja, Päämies, oli tietenkin jättimenestys ja siitä tehty elokuva jatkoi sukseeta entisestään. Tällä kertaa loistavia roolisuorituksia tekivät Susan Sarandon, Tommy Lee Jones, Ossie Davis sekä nuori Brad Renfro, joka hetkellisesti nousi Edward Furlongin (Terminator 2) manttelinperijäksi nuorten tyttöjen ykköspäiväunikohteena.

Mark Sway (Renfro) on köyhä 11-vuotias pikkupoika, joka asuu Memphisissä asuntovaunualueella yhdessä pikkuveljensä Rickyn ja äitinsä Diannen (Mary Louise Parker) kanssa. Eräänä päivänä Mark ja Ricky ollessaan lähimetsässä salatupakalla päätyvät todistamaan mafian lakimiehen itsemurhaa. Ricky traumatisoituu ja Mark joutuu keskelle hurjaa pyöritystä, jossa toisella puolella ovat osavaltion syyttäjä Roy Foltrigg (Jones) apureineen ja toisella puolella mafiosot Veitsi-Barry Muldanon (Anthony LaPaglia) johdolla. Apuna pikkumiehellä on vain alkoholiin avioeron jälkeen sortunut, mutta sittemmin raitistunut juristi Reggie Love (Sarandon).

Ohjaaja Joel Schumacher on urallaan tehnyt monia hyviä elokuvia, aihepiirien vaihdellessa vauhdikkaasta toiminnasta piinaavien jännärien kautta huikeisiin draamoihin. Päämiehessä Schumacher onnistuu erinomaisesti kuvaamaan syvän etelän elämää, vaikka tapahtumapaikat ovatkin vähäiset: Swayn perheen asuntovaunualue, sairaalan alue sekä Reggien koti. Siihen päälle ne muutamat upeat maisemakuvat ja piipahdukset New Orleansin hulppeissa maisemissa.

Jännärinä Päämies on Grishamin tyylinen: alkuun jysäys, jonka jälkeen rakennetaan korttitaloa luhistumisen partaalle, kunnes on hengästyttävän loppunäytöksen aika.

Lisämateriaalina Blu-raylla on elokuvan traileri sekä aika yllättävästi vuonna 1995 startanneen Päämies-televisiosarjan puolitoistatuntinen pilottijakso. Harmittavasti suomenkielinen tekstitys on jäänyt pois. Mukana pilotissa nähdään mm. nuori Scarlett Johansson.

The Client – Päämies
Ohjaus: Joel Schumacher
Käsikirjoitus: Akiva Goldsman ja Robert Getchell, perustuu John Grishamin romaaniin
Pääosissa: Brad Renfro, Susan Sarandon, Tommy Lee Jones, Anthony LaPaglia
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1994
Genre: Trilleri
IMDb

Kommentit