The Expendables 2 (2012) ★★★★

theexpendables

Sylvester Stallonen pari vuotta sitten aloittama oman uransa renessanssi jatkuu edelleen vahvana. Rambon ja Rockyn uusien tulemisten jälkeen vanhat toimintatähdet yhteen nippuun koonnut ensimmäinen The Expendables –elokuva sai odotetusti nopean jatko-osan ja seuraava elokuvakin on jo työn alla. Mutta mitä tarvitaan, että ihmisten mielenkiinto saadaan tässä franchisessa säilytettyä? No, ainakin lisää vanhoja staroja. Kolmosessa nähtäneen Nicolas Cage, Steven Seagal, mahdollisesti paluun tekevä Mickey Rourke ja ehkä jopa Harrison Ford. Keitäs niitä toiminta- ym. tähtiä onkaan sitten enää jäljellä? Tuotantoyhtiö varmasti miettii kuumeisesti tilannetta.

Kakkosen pääpahikseksi on saatu belgialaissyntyinen Jean-Claude Van Damme, Syltyn poppoon hetkelliseksi avuksi itse Chuck Norris ja ykkösessä pikaiset piipahdukset tehneet Bruce Willis ja Arnold ”Kuvernaattori” Schwarzenegger ovat nyt isommissa rooleissa. Expendables-porukasta kaikki jatkavat, myös ykkösessä pahikseksi muuttunut ruotsalaisjätti Dolph Lundgren. Pieni kiinalaisväkkärä Jet Li tosin on mukana vain alkukohtauksessa. Uusina hahmoina mukaan ovat tulleet Liam Hemsworthin (Thor-tähti Chrisin pikkuveli) näyttelemä Billy the Kid sekä Yu Nanin näyttelemä Maggie. Koska naisille ei näissä leffoissa tehdä pahaa eikä kukaan vanhoista, nimekkäistä tähdistä halua, joutuu uusi poika koville eikä jatkoa ole tiedossa.

Toimintagenreen saadaan hieman erikoista väriä, kun aiemmin yleensä puunaamaisia koviksia tai pahiksia (mm. Rocky 4:ssa ja Täydellisessä sotilaassa) näytellyt Lundgren onkin leffan hupiveikko ja mies melkein varastaa show’n Willisiltä ja Arskalta. Lundgrenin kanssa em. Täydellisessä sotilaassa näytellyt Van Damme puolestaan on ollut aina leffan tähti ja hyvis. Entinen karatetähti onnistuukin mainiosti uudessa ilkimyksen roolissaan. Sen sijaan hänen esittämänsä Jean Vilainin oikeana kätenä nähtävä Ben Affleckin kaksoisolento Scott Adkins ei vaikuta lainkaan uskottavalta, mutta kun tsekkaa hänen tietonsa, löytyy sieltä paljon toimintaelokuvia ja menestystä taekwondossa ja potkunyrkkeilyssä.

Hienon rennosti ja vanhan ajan tyyliin puetun (kehut itse Syltylle ja puvustaja Lizz Wolfille), mutta partansa daijun näköisiin viiksiin vaihtanut Barney Ross (Stallone) ja hänen ryhmänsä, johon kuuluvat Lee Christmas (Jason Statham), Toll Road (Randy Couture) ja Hale Caesar (Terry Crews) tekevät hommansa juuri niin kuin tällaisen porukan odottaakin tekevän: jyräävän läpi vaikka harmaan kiven ja samalla toisiaan nälvien ja kiusoitellen. Vitsailua siis piisaa roppakaupalla eikä leffasta voi olla pitämättä, kunhan muistaa pitää pilkkeen silmäkulmassa.

Blu-rayn lisämateriaali on ihan mukiinmenevä. Ei niin muhkea kuin viime syksynä julkaistun ykköselokuvan viiden levyn boksissa, mutta riittävä. Olen elämäni aikana kuunnellut yhteensä kolme kommenttiraitaa: Top Secretin, Hei me lennetään ykkösen ja Simpsonien, jossa äänessä oli Conan O’Brien. Nykyään kun ei ole mahdollisuuksia katsoa elokuvia kuin kerran, ei sitä kertaa viitsi tuhlata kommenttiraidan kuunteluun. Joka tapauksessa sellainen on tähänkin elokuvaan tarjolla. Varmasti ihan mielenkiintoinen ja informatiivinen lisä. Poistettuja kohtauksia on jonkun verran, enemmänkin kyseessä on pidennetyt kohtaukset. Epäonnistumisia ja hupailuja sisältävä gag reel on useimmiten se positiivinen osa lisämateriaaleista ja tälläkin kertaa sieltä löytyi hauskoja pätkiä (mm. tennistähti Novak Djokovic pistämässä pahiksia nippuun mailallaan), mutta hieman enemmän olisi siihenkin kaivannut.

Dokkaripätkistä pisin, lähes puolituntinen Bigger Guns , Bigger Heroes käy läpi toimintaelokuvien nousun 1980-luvulla, miten ne linkittyivät sen ajan maailman tilanteeseen ja kylmään sotaan. Nostalgiset fiilikset nousevat uudelleen pintaan, kun kuvamateriaalina nähdään vanhojen leffojen julisteita, Ronnie Reagan ja Mihail Gorbatshov ja paljon muuta omasta lapsuudesta tuttua. Ikävä kyllä ovat jättäneet tekstittämättä hyvän dokkarin. Hassu yksityiskohta on myös se, että juurikaan muiden kuin leffassa esiintyvien tähtien elokuvia ei ole nostettu mukaan, vaikka sellaisia genressään merkittäviä olisikin ollut. Tekstejä ei ole myöskään toisessa dokkarissa Gods of War, joka on se elokuvan tekoon liittyvä kulissien takaa –kertomus. Kolmantena dokumenttina on vielä oikeista palkkasotureista ja turvallisuusalan ammattilaisista kertova pätkä Guns for Hire, joka on sellaista perusjenkkiläistä esittelyä.

The Expendables 2 2012  Ohjannut: Simon West
Käsikirjoittanut: Richard Wenk, Sylvester Stallone
Pääosissa: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren

Alkuperämaa: USA 2012.
IMDb.

Kommentit