The Expendables 2 (2012) ★★★

expendables2_featured_958x3

Jos pelkillä elokuvallisilla ansioilla mitattaisiin, The Expendables 2 olisi suoraan sanottuna aika paska leffa. Sen käsikirjoitus on käsittämättömän ohut ja tapahtumat epäloogisia. Äijiä tupsahtelee kuvaan ilman mitään kummempaa syytä, he sanovat pari klassista onelineria ja katoavat sitten taas pölypilven läpi.

Mutta se ei ole tämän elokuvan tarkoituskaan. The Expendables 2 on tehty sen takia, että nostalgianjanoiselle, 80-luvun toimintaelokuvien parissa kasvaneelle ikäluokalle saataisiin fiilistelyn aihetta, hymyä huuleen ja pilkettä silmäkulmaan. Ja ehkä osaksi myös sen takia, että tekijät ovat halunneet elää vielä hetken vanhoja hyviä aikoja ennen kuin on liian myöhäistä. Omassa viitekehyksessään The Expendables 2 toimii juuri niin hyvin kuin sen on tarkoituskin: se naurattaa, saa muistelemaan menneitä ja tarjoaa kunnon rytinää ja räiskettä vailla syvempiä tarkoitusperiä. Loogisuudesta viis!

Parin vuoden takaisen, Sylvester Stallonen ohjaaman The Expendablesin suosio pohjautui pääasiallisesti siihen, että näyttelijäkaarti koostui toimintaelokuvien ikoneista. Tähtikaarti kuulosti ensimmäisen kerran kuultuna toimintaelokuvien ystävälle lähes käsittämättömältä: Stallone, Jason Statham, Dolph Lundgren, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jet Li ja Mickey Rourke.

Kakkososaan edellisten vahvistukseksi on saatu mukaan nuori Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme sekä elävän legendan maineessa oleva Chuck Norris. Rourke on tästä versiosta jäänyt puolestaan pois ja Stallone antanut ohjaajan tehtävät Simon Westille, joka tunnetaan mm. Tomb Raiderin ja Con Airin ohjaksista.

Kakkososassa Barney Rossin (Stallone) porukka matkaa Churchin (Willis) komennuksesta kaukoitään, missä pelastaa pitää pudonneesta lentokoneesta tärkeitä tietoja. Avukseen äijäporukka saa Nan Yun esittämän Maggien. Operaatio ei tietenkään suju ilman ongelmia ja yksi porukan jäsen kuolee. Kostoretki on siis paikallaan, ra-ta-ta-ta-ta-taa ja pum!

The Expendables 2:n  viehätys perustuu sen tähtikaartiin, legendaarisiin onelinereihin ja viittauksiin kyseisten herrojen toimintaelokuvamenneisyydestä. Elokuva on ykkösosaansa verrattuna huomattavasti kevyempi ja huumoripitoisempi. Ykkösosahan oli paikoitellen varsin pätevä toimintamättö, jonka huumori ei ole aivan niin päälleliimattua kuin kakkosessa. Kultaisella menneisyydellä ratsastaminen alkaa kuitenkin loppua kohden tuntua liian itsetarkoitukselliselta ja sen tilalle olisi kaivannut edes hieman omaperäisyyttä. Käsikirjoituskaan ei olisi ollut pahitteeksi.

Itseironiaa ei elokuvasta kuitenkaan puutu, mitä kuvastaa kohtaus, jossa lentokoneen kommentoidaan olevan museotavaraa. Tähän Schwarzeneggerin esittämä Trench kuittaa, että niinpä he taitavat kaikki olla. Ja kun Chuck Norris vetää Chuck Norris -vitsin, ei kyynisinkään toimintaelokuvan ystävä voi olla hymyilemättä.

66-vuotias Stallone on ikäänsä nähden yllättävän vetreässä kunnossa, mitä ei ikävä kyllä voi sanoa hänen ikätoveristaan Schwarzeneggerista. Kuvernaattoria nimittäin on alkanut ikä painaa jo ihan kunnolla, eikä tuosta toimintasankarista ole jäljellä kuin muisto vain.

[box type=”info”] The Expendables 2 Ohjaus: Simon West Käsikirjoitus: Richard Wenk, Sylvester Stallone Pääosissa: Sylvester Stallone, Jason Statham, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Bruce Willis Genre: toiminta Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit