The Flowers of War (2011) ★★★★

flowersofwar2_featured_958x

Kiinalaisen Yimou Zhangin meriittilistalla on muiden muassa sankarieepos Hero sekä toisaalta myös värikäs ja hupaisa komedia Nainen, pyssy ja nuudelipuoti. Zhangin viimeisin ohjaus, Golden Globe -ehdokas ja Kiinan kalleimmaksi elokuvatuotannoksi mainittu The Flowers of War on puolestaan tositapahtumiin pohjautuva draama vuonna 1937 tapahtuneesta Japanin hyökkäyksestä Kiinaan.

Nanjingin verilöylyksi kutsutussa sodassa virallisten tietojen mukaan japanilaiset tappoivat 140 000 kiinalaista ja 20 000 naista joutui japanilaisten raiskaamaksi. Aidot luvut saattavat olla vielä karumpia. Elokuva pohjautuu Geling Yanin romaaniin, joka puolestaan on saanut inspiraationsa Kiinassa lähetystyössä olleen Minnie Vautrinin elämänkerrasta.

Kiinalaiselokuvan länsimaalainen vahvistus, Christian Balen esittämä, viinaan menevä hautausurakoitsija John Miller saapuu sodan runtelemaan Nanjingiin hautaamaan paikallisen katolilaiskirkon pappia. Japanilaisten valloitus on kuitenkin juuri vahvimmillaan ja Millerin saapuessa kirkolle ei haudattavaa ruumistakaan enää ole.

Elämässään kovia kokenut Miller vaatii palkkiotaan haudattavan ruumiin puuttumisesta huolimatta. Kirkolla ei kuitenkaan ole enää ketään muita kuin lauma säikähtäneitä koulutyttöjä sekä papin palvelijana toiminut poika. Rahaa ei löydy mistään, mutta viinapullo ja sänky nukkumiseen sentään.

Samoihin aikoihin joukko bordellista pakenevia prostituoituja päätyy kirkon muurien suojaan ja he vaativat länsimaalaista miestä suojelemaan heitä japanilaisilta sekä viemään heidät turvaan. Juopunut Miller ei muiden hädästä ymmärrä ennen kuin japanilaiset hyökkäävät kirkon luostarikouluun ja uhkaavat raiskata koulun kaikki nuoret tytöt.

Papiksi pukeutuneena Miller alkaa kasvaa likaisesta ja juopuneesta partasuusta vastuuntuntoiseksi mieheksi, joka päättää pelastaa kirkolla piileskelevät naiset karulta kohtalolta. Aivan täysin hän ei siinä kuitenkaan onnistu.

Tarinassa on kolme näkökulmaa – länsimaalaisen miehen, nuoren koulutytön Shun (Xinyi Zhang) sekä kannuksensa bordellissa hankkineen prostituoidun, nuoruudessaan elämän päähän potkiman Yu Mon (Ni Ni) näkökulma. Jokainen kantaa oman kiehtovan panoksensa tarinan vaikuttavuuden kekoon.

Lasten näkökulmasta kerrotut sotatarinat ovat kaikista raastavimpia. Siksi The Flowers of War vertautuu ohimenevästi esimerkiksi japanilaisanimaatioon Tulikärpästen hauta. Nuoren, viattoman ja hauraan tytön silmin sodan karuus voimistuu käsittämättömiin mittasuhteisiin. Sotilaiden kuolema sodassa on jo tarpeeksi kamalaa, mutta siviilien ja nuorten tyttöjen häpäisy sodan varjolla on sydäntä särkevää.

The Flowers of War kertoo niin sotilaiden kuin siviilienkin sankarillisuudesta sodan keskellä. Se kertoo täydellisestä uhrautumisesta toisten puolesta riipaisevalla tavalla ja nostaa varmasti herkimmille kyyneleet silmiin. Zhangin draama alleviivaa sodan kauhuja naisten näkökulmasta, mutta se ei suoranaisesti demonisoi sodan osapuolia. Sodan kauhut muovaavat ihmisiä ja kaiken järkytyksen keskellä pienen ihmisen henki ei paljoa paina.

Kiinalaisille elokuville ja näyttelijöille tyypillinen ylinäytteleminen ja kovaan ääneen kiljuminen saattaa länsimaisten katsojien silmissä näyttäytyä koomisena, vaikka se ei olisikaan tarkoitus. Tämä tahaton komiikka syö paikoin sotaelokuvan vaikuttavuutta ja luo ristiriidan sodan kammottavuuksien kanssa. Balen näytellessä tyypilliseen länsimaalaiseen ja vakavaan tyyliin tämä ristiriita korostuu entisestään.

Kokonaisuutena The Flowers of War on kuitenkin komea sotadraama, jossa nähdään myös kekseliäitä toimintakohtauksia (tällä kertaa ilman kung fua). Se on tarinaltaan raaka, mutta samalla visuaaliselta tyyliltään kaunis ja värikylläinen, mistä esimerkkinä katolisen kirkon paljon kuvallisesti hyväksi käytetty värilasista tehty pyöröikkuna. Ikkuna tuntuu symboloivan kauneutta ja lapsuuden viattomuutta, toivoa, sodan harmauden ja rikki ammuttujen talojen keskellä.

Bale tuo kiinalaiselokuvaan länsimaalaista väriä, mutta megatähdestä huolimatta kyse on nuorten tyttöjen selviytymistarinasta.

Ei ekstraa.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

– Päivi Laajalahti

[box type=”info”] The Flowers of War (Jin líng shí san chai) Ohjaus: Yimou Zhang Käsikirjoitus: Heng Liu, perustuu Geling Yanin romaaniin Pääosissa: Christian Bale, Ni Ni, Xinyi Zhang Genre: sota / draama Valmistusmaa: Kiina / Hong Kong 2011 IMDb[/box]

Kommentit

Tags from the story
, , ,