The Guard (2011) ★★★★

theguardfeature

Brendan Gleeson on jännä heppu. Tämä melko mitäänsanomattoman näköinen mies onnistuu varastamaan shown charmillaan melkein elokuvassa kuin elokuvassa. The Guardissa tuntuu, että Gleeson on roolissa joka on kuin hänelle tehty. Elokuva kertoo pikkiriikkisen irlantilaisen kylän ylikonstaapelista, joka joutuu tilanteeseen jossa ison maailman tyyliin tehtävä huumekauppa rantautuu kirjaimellisesti omalle rannikolle. Pehmeä, räävitön, tarkkanäköinen ja rento ylikonsta Gerry hoitaa homman parhaaksi katsomallaan tavalla, ollen koko ajan oma aito itsensä. Tässä tapauksessa Gerry muistuttaa hämmästyttävän paljon mielikuvia näyttelijä Gleesonista.

Yhdysvalloista sotkua tulee selvittelemään FBI-mies, jota esittää sulavasti ja luontevasti Don Cheadle. Tämä parivaljakko on hyvin epätodennäköinen pari, ja muodostaa vastakohtineen herkullisen kaksikon. Gerry ei ole rasisti, eikä ilkeä luonteeltaan, mutta sivistynyt agentti Everett saa pian tuta hieman lapsenuskoisen, ja rehellisen Gerryn suoran puheen vaikutuksen. Lakia valvova, mutta sitä hyvin hölläkätisesti noudattava Gerry on  fiksu, mutta maailmanmenosta tietämätön tallukka, joka kuitenkin tuntee ihmiset sekä omat kotikontunsa. Juuri tähän kompastuvat lain toisella puolella huumediiliä yrittävät kovanaamat, eri aksenttikunnista koostuva englantilaisten ja irlantilaisten joukkio.

The Guardista puuttuu kaikki perinteinen räiskyttely, musiikkikollaasi-toimintakohtaukset ja takaa-ajot, joita poliisielokuvissa voisi olettaa olevan. Se on samanlainen kuin kylä johon tarina sijoittuu, vähän nuhjuinen ja vähäeleinen, syrjäänvetäytyvä ja samalla äärimmäisen sympaattinen. Elokuvan ohjaaja/käsikirjoittaja John Michael Donaghin veli on ohjannut Gleesonia maanmainiossa Kukkoilijat (In Bruges) -elokuvassa, jossa teemat ovat hyvin samanlaiset. Ei ihme, että Gleeson on molempien veljesten mieleen, koska tarinat ja hahmot näyttävät kumpuavan jostain Gleesonin selkärangasta. Elokuvan charmi on Gerryn hahmossa, Gleesonin erinomaisessa tulkinnassa ja Cheadlen kyvyssä tukea tätä hirtehistä tarinaa vakavalla, ah niin vakavalla naamalla. Omituisen tarinan kruunaa paikallinen pikkupoika, joka ajaa pinkillä tyttöjen pyörällä, mutta on käytökseltään jo pieni gangsteri. Pojan tulevaisuus näyttää määrätyltä. Kuten myös tarinan loppu, siitä tulee paikallinen kansantaru jota kerrotaan irlannin syrjäkylissä pubeissa, ja se sopii elokuvaan kuin tuoppi Guinnessia Gleesonin kouraan.

[box type=”info”] The Guard . Ohjannut: John Michael McDonagh. Käsikirjoittanut: John Michael McDonagh. Pääosissa: Brendan Gleeson, Don Cheadle. Genre: Komedia/Trilleri. Alkuperämaa: Irlanti 2011. IMDb. [/box]

 

 

Kommentit

Tags from the story
, ,