The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) ★★★

parnassus_featured_620x250

The Imaginarium of Dr. Parnassus  on Heath Ledgerin viimeinen roolisuoritus, melkein jo keskeneräiseksi jäänyt elokuva saatiin kasaan mielikuvituksen ja Ledgerin näyttelijäystävien Johnny DeppinJude Law’n ja Colin Farrellin avulla. Tästä kertoo myös se, että elokuvan lopussa mainitaan sen olevan ”A film from Heath Ledger and friends”.

Ohjaaja Terry Gilliam on ollut melkoisen huono-onninen produktioidensa kanssa: milloin hän taistelee tuulimyllyjä vastaan Don Quixotensa kanssa, milloin hänen pääosanäyttelijänsä kuolee kesken kuvauksien. Ledgerin surullisen, ennenaikaisen poismenon jälkeen kuvaukset lakkautettiinkin muutamaksi kuukaudeksi, ennen kuin yllämainittu kolmikko päätti viimeistellä elokuvan ystävänsä muistolle. Depp, Law ja Farrell lahjoittivat elokuvasta saamansa palkkiot Ledgerin perinnöttömäksi jääneelle tyttärelle Mathildalle (Ledgerin testamentti nimittäin oli laadittu ennen tyttären syntymää).

The Imaginarium of Dr. Parnassus kertoo Christopher Plummerin esittämästä ikivanhasta tohtori Parnassuksesta, joka vuosituhansia sitten intoutui vedonlyöntiin itsensä paholaisen, Mr. Nickin (Tom Waits) kanssa. Ikuisesta elämästä hän antoi panttina tyttärensä – kun tämä täyttäisi 16 vuotta, paholainen tulee vaatimaan omaansa. Nyt tytär Valentina (Lily Cole) lähestyy kuuttatoista ikävuotta ja paholainen alkaa kärkkyä saalistaan. Vedonlyöntiä rakastavana hän lyö kuitenkin vielä viimeisen vedon Parnassuksen kanssa.

Parnassus kiertää mielikuvituksellisen, joskin vanhanaikaisen show’nsa kanssa ympäri maata mukanaan tyttärensä, apulaisensa Percy (Verne Troyer) ja Anton (Andrew Garfield). Yleisöä ei paljoa kuitenkaan ole. Eräänä iltana Anton ja Valentina pelastavat hirttoköydessä riippuvan miehen ja ottavat tämän kyytiin. Kohtaus on elottomine ruumiineen melkoisen häiriinnyttävä, sillä se on elokuvan ensimmäinen tapaaminen Ledgerin kanssa.

Muistinsa menettänyt mies paljastuu huijari-Tonyksi, joka kokee henkensä pelastamisen arvokkaaksi ja päättää jäädä auttamaan Parnassusta. Tohtorin ”sielunpeilin” kautta ihmiset voivat astua mielikuvituksensa maailmaan, mutta heidän pitää maksaa siitä tekemällä valinta – antaa sielunsa joko Parnassukselle tai paholaiselle. Peilin läpi käytyään ihmiset eivät välttämättä näytä enää itseltään, ja tässä astuu kuvioihin nerokkuus, joka mahdollistaa neljän eri näyttelijän käytön saman roolihahmon tulkitsemisessa.

The Imaginarium of Dr. Parnassus on fantastinen, komea, paikoitellen jopa suloinen aikuisten satu. Mutta ikävä kyllä se ei yllä lähellekään Gilliamin parhammistoa kuten vaikkapa loistavaa 12 apinaa (1995). Niin paljon kuin loistavan tähtikaartinsa takia elokuvasta tekisikin mieli kirjoittaa ylistyssanoja toistensa perään, elokuva tuntuu kokonaisuutena hajanaiselta ja hieman hapuilevalta. Siinä on runsaasti hienoja kohtauksia ja Ledgerin hetket valkokankaalla vaikuttavat suuresti – mies oli todella hieno näyttelijä.

Visuaalisesti elokuva on perinteistä Gilliamia – peilintakaismaailmat näyttävät hyvin montypythonmaisilta, gadgetteja on joka lähtöön, väriä, ryysyjä, rääsyjä, hörhelöitä, naamioita, peruukkeja, kaikkea näyttävää on joka makuun ja ylikin. Fantasian, Gilliamin ja Ledgerin ystäville pakollista nähtävää.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Imaginarium of Doctor Parnassus 

  • Ohjaus: Terry Gilliam
  • Käsikirjoitus: Terry Gilliam, Charles McKeown
  • Pääosissa: Christopher Plummer, Lily Cole, Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell, Andrew Garfield, Verne Troyer, Tom Waits
  • Alkuperämaa: UK / Kanada / Ranska 2009
  • Genre: Fantasia
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit