The Knick – Modern Medicine Had to Start Somewhere

theknick

HBO:n uusi sarja The Knick on piristävän erilainen tuulahdus modernien lääkärisarjojen joukossa. Se sijoittuu 1900-luvun alkuun, New Yorkin keskustassa sijaitsevaa Knickerbockerin sairaalaan. Sairaalatekniikat ja lääketiede yleensäkin oli tuohon aikaan vasta alkamassa ottaa haparoivia askelia kohti nykyaikaista hygieniaa. Kuolleisuus oli korkea, eikä lääkkeitä, antibiooteista puhumattakaan, ollut saatavilla. Toisaalta monia nykypäivänä kiellettyjä aineita, kuten esimerkiksi kokaiinia, käytettiin avoimesti.

The Knick katsastaa modernin lääketieteen syntyyn ennakkoluulottoman tohtori John W. Thackeryn (Clive Owen) avustuksella. Thackery toimii Knickerbockerin, eli tuttavallisemmin The Knickin, johtavana lääkärinä, jonka uraauurtavia metodeja monet ihailevat. Lääkäripiireissä häntä ihaillaan jopa niin paljon, että moni lahjakas lääkäri suuntaa töihin mieluummin Thackereyn alaisuuteen kuin johonkin hienompaan sairaalaan.

Nykypäivänä yli sata vuotta vanha lääketiede ja kuoleman läheisyys kauhistuttaa ja tästä nousee The Knickin suurin voimavara. Se antaa erittäin kiehtovan katsauksen lääketieteen historiaan, tautien kehitykseen ja samalla lääkkeiden käytön historiaan. Sarja näyttää kuinka ihminen on kuolleenakin kullan arvoinen sairaaloiden kilpaillessa siitä, kuka saa tuoreen ruumiin käyttöönsä. Kuolemaan suhtaudutaan huomattavasti vähemmän dramaattisesti kuin nykypäivänä, sillä kirurgiset toimenpiteet tuntuvat useammin epäonnistuvan kuin onnistuvan.

Sarjassa nähtävän sairaalatyöskentelyn esittelyn jälkeen henkilöhahmot alkavat saada syvällisempää persoonaa. Ihailtu Thackerey ei ole aivan synnitön, vaan kokaiini- ja seksikoukussa oleva miesraunio. Toiseksi kiinnostavaksi hahmoksi nousee André Hollandin esittämä mustaihoinen lääkäri, joka ammattitaidostaan huolimatta joutuu rasistisesti tyrmätyksi sairaalan hierarkiassa. Ensimmäisten jaksojen aikana naishahmoista astuu esille Juliet Rylancen esittämä, sairaalan hallintoon kuuluva Cornelia Robertson sekä Sisar Harriet (Cara Seymour). Myös ambulanssia ajava, karski Tom Cleary (Chris Sullivan) osoittaa moniulotteisuutensa.

The Knick on ohjaajana toimivan Steven Soderberghin toinen yhteistyöprojekti HBO:n kanssa Behind the Candelabran jälkeen. Sekä Cannesin Kultaisen palmun (Seksiä, valheita ja videonauhaa) että Oscarin (Traffic) urallaan voittanut Soderbergh on haastatteluissa sanonut jättävänsä varsinaisten teatterielokuvien teon, koska hänen mielestään elokuvilla ei ole enää mitään väliä, sillä nykyisessä rahan määräämässä maailmassa ohjaajia kohdellaan erittäin huonosti.

Päivi Laajalahti

Kommentit

Tags from the story
, , ,