The Last Stand (2013) ★

thelaststand

Arnold Schwarzenegger yrittää paluuta elokuvassa joku koostuu käytetyimmistä toimintaelokuvien kliseistä. The Last Stand osoittaa jälleen kerran kuinka vaikeaa on tehdä järkevää toimintaelokuvaa jos pääosan esittäjä muistuttaa halkoa, käsikirjoitus on hukassa jo ensi minuuteilla ja katsojia aliarvioidaan surutta. Iso-Arska ei ole entisensä, ja elokuva pistää muistelemaan oliko mies aina näin huono? Tuloksena on nolo, typerä ja juoneltaan epälooginen kokonaisuus jonka tarkoituksena on vain esitellä autokaahailua ja tuimia katseita.

Juoni on suoraviivainen ja mutkailematon. Huumeparoni Cortezia (Eduardo Noriega) ollaan kuljettamassa FBI:n toimesta kärsimään tuomiotaan, kun mies pakenee joukkionsa avustuksella agenttien hyppysistä. Cortez ilmeisesti haluaa esitellä ajotaitojaan, sillä pakomatka tehdään supernopealla autolla maanteitä kaahaten, kohti Meksikon rajaa. Miksi miljonääri ei hanki konetta ja pakene maasta tunnissa, on mysteeri joka voi käydä järkevämmän katsojan mielessä. Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla sijaitsee pieni kyläpahanen, jonka seriffinä toimii entinen huippukyttä ja nyt eläkepäiviään odotteleva Ray Owens (Schwarzenegger). Apunaan pienen kylän harmittomia rikoksia ratkomassa ovat nuoret Sarah (Jamie Alexander), Jerry (Zach Gilford) ja omalaatuinen Mike (aina itseään herkullisesti esittävä Luiz Guzmán). Joukkoon iloiseen heitetään ”koominen” hahmo Lewis, jota Johnny Knoxville esittää ylitseampuvasti ja antaumuksella.

Maissi saa kyytiä kun Iso-Arska yrittää pidättää pahista.

Se tosiasia että Cortez ja seriffi Ray iskevät lopussa päitään yhteen urakalla, on eräänlainen elokuvan ”huipentuma”. Tätä ennen ajetaan paljon nopealla autolla ja katsotaan kuinka äärettömän epäpätevästi ja typerästi FBI:n huippuagentit toimivat ajojahdissa. Tämä sisältää lähinnä päämäärätöntä seisoskelua ympäriinsä, heräten viime minuuteilla jonkin asteiseen toimintaan. Ajojahtia johtava agentti Bannister on Forest Whitakerin noloimpia rooleja ikinä, mies menee elokuvassa täysin hukkaan. Rikolliset ovat pahoja, ne ampuvat paljon ja pienessä kaupungissa käydään tulitaistelu vailla vertaa. Pikkukylän seriffi näyttää huumeparonille närhen munat, mutta on niin nolon kankea että uskottavuus toimintakohtauksissa on koetuksella. Vitsit eivät aukene, one-linerit ovat noloja ja kysymys herääkin miten tämäntyylinen dialogi on voinut päästä edes valkokankaalle?

Elokuva yrittää nojata Schwarzeneggerin menneeseen maineeseen, tuoden ehkä jo liian kuluneen miehen takaisin valkokankaalle nololla tavalla. Kun miehen viimeaikaiset filmiroolit ovat koostuneet lähinnä The Expendables-rymistelyn patsastelusta, olikin suuri kysymys onko Iso-Arska onnistunut pitämään itsensä vireessä? Ei ollut. Karisma on kateissa, ja se pieni asia joka miehestä on joskus tehnyt tähden on nyt luultavasti lopullisesti hukassa. Meno tuntuu vanhanaikaiselta, ja The Last Stand on kaukana toimintaelokuvien keskikastista – saati sitten kirkkaimmasta kärjestä. Nykyaikainen toimintaelokuva natisee liitoksissaan, turvautuminen vanhoihin tähtiin ja räjähdyksiin ei ole resepti jolla tulevaisuudessa voi pärjätä. Tulevaisuus kuuluu jännitykselle, karismaattisille näyttelijöille, hyvälle dialogille ja notkeammalle toiminnalle kuin mitä rautakangen vetreä Schwarzenegger pystyy tarjoamaan.

The Last Stand Ohjannut: Jee-Woon Kim
Käsikirjoittanut: Andrew Knauer, Jeffrey Nachmanoff
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Eduardo Noriega, Forest Whitaker, Johnny Knoxville

Alkuperämaa: USA 2013.
IMDb.

Kommentit