The Leftovers

leftovers_featured

HBO:n uutuussarja The Leftovers perustuu Tom Perrottan vuonna 2011 julkaistuun romaaniin. Se kertoo maailmasta, jota kolme vuotta sitten on kohdannut käsittämätön katastrofi: lokakuun 14. päivänä 2% koko maapallon väestöstä, 150 miljoonaa ihmistä, katosi kuin taivaan tuuliin. Lapsia, puolisoita, vanhuksia, julkkiksia – kaikista yhteiskuntaryhmistä kuin täydellisesti arpomalla ihmiset hävisivät jälkiä jättämättä. Oliko tapaus jumalallinen väliintulo vai onko kyseessä avaruudesta tulleet muukalaiset? Vai kenties jotain aivan muuta? Kukaan ei tiedä.

Jäljelle jääneet ihmiset ovat jatkaneet elämää parhaaksi näkemällään tavalla. Osa on perustanut epätavallisen kultin, osa turvautuu perinteiseen jumalaan, osa on sulkeutunut omaan sisimpäänsä, osa pyrkii jatkamaan mahdollisimman normaalia elämää.

Tarina sijoittuu pieneen Mapletonin kaupunkiin Yhdysvalloissa. Justin Therouxin esittämä poliisipäällikkö ja tämän entinen vaimo (Amy Brenneman), Christopher Ecclestonin esittämä saarnamies ja henkisesti väsynyt Meg (Liv Tyler) pyrkivät jokainen tahollansa pärjäämään elämässä. The Leftovers avaa heidän elämäänsä ja menneisyyttään pikkuhiljaa, salaisuus kerrallaan.

Heidän ympärillään elää joukko sivuhahmoja, joiden tekemiset ja tekemättä jättämiset vaikuttavat keskushahmojen elämään. Myös sivuhahmoista avautuu uusia puolia, eikä ensimmäisten jaksojen jälkeen voikaan tarkalleen tietää, miten tärkeäksi he vielä voivatkaan muodostua. The Leftovers pitää katsojaa hahmojen tulevaisuuden ja lopulta myös tarinallisen merkityksellisyyden kannalta veitsen terällä. Game of Thrones on opettanut katsojat olemaan varpaillaan, sillä kuka tahansa voi menettää henkensä.

The Leftovers tarttuu viime vuosina suosittuun aiheeseen, missä maailmaa on kohdannut salaperäinen katastrofi, joka on jättänyt joukon ihmisiä tyhjän päälle. Ensimmäisten jaksojen aikana korostuu sarjan trillerimäinen draama, joka ei niinkään keskity mahdolliseen yliluonnolliseen syyhyn, miksi ihmiset kolme vuotta sitten ovat kadonneet. Pilottijakso esittelee tilanteen ja muutaman keskeisen hahmon, mutta tekee sen niin laaja-alaisesti ja paljastamatta oikeastaan mitään, että sarja vaatii muutaman seuraavan jakson katsomista innostaakseen katsojansa tarinaan sisään kunnolla.

Samalla tavalla kuin esimerkiksi Under the Dome kuvun alle jääneen kylän tapauksessa myös The Leftoversin tarinan draama vahvistuu siinä, miten katoamiset ovat vaikuttaneet jäljelle jääneisiin ihmisiin ja heidän välisiin suhteisiinsa. Ihmismielen muutokset katastrofin jälkeen synnyttävät synkkyydessään kutkuttavan kummallisia tilanteita.

Eikä yliluonnollisilta tapahtumiltakaan vältytä ja jo ensimmäisten jaksojen aikana nähdään lähes Twin Peaksin tyyppisiä, surrealistisia hetkiä.

Sarjan on luonut mies Lostin takana eli Damon Lindelof ja kahden ensimmäisen jakson ohjaajana toimii Peter Berg (Lone Survivor).

The Leftovers HBO Nordicilla 30.6. lähtien.

Kommentit