The Monuments Men (2014) ★★

themonumentsmen

Pablo Picasso on todennut taiteen merkityksen olevan sen kyky pestä päivittäinen pöly pois sielustamme. Taiteen merkitykseen yhteiskunnalle, sivilisaatiolle, uskoo myös George Clooneyn esittämä Stokes. Mies kasaa yhteen sekalaisen kokoelman taiteen ystäviä, pelastaakseen maailman aarteet natsien kynsistä sodan sekasorron alta. Tarina asettaa vastakkain Hitlerin pyrkimyksen kerätä teokset omaan museoonsa, siinä missä The Monuments Men ilmeisesti haluaa palauttaa aarteet paikoilleen. Minne, se jää hieman pimentoon.

Oikean elämän sankaritarina typistetään muutaman miehen ympärille. Näyttelijäkatras on vaikuttava; Clooneyn lisäksi  matkaan lähtevät Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban sekä Hugh Bonneville. Samalla hukataan erinomaisten näyttelijöiden taidot jonnekin ympäri Eurooppaa juoksemisen ja vanhahtavan moraalimeuhkaamisen välille. Cate Blanchet on täysin yhdentekevässä roolissa ranskalaisena kuraattorina; niin värittömässä että edes Damonin esittämä sankari ei tähän koske. Miesjoukosta tulee kaverikomedioiden sekalainen seurue, jossa jokaisella on oma ahdas paikkansa. Hahmot eivät kasva koska koko ajan on kiire etsiä seuraava aarre, pelastaa se ja katsoa karttaa pitkän aikaa.

Karttoja katsellaan tarkkaan, ja niissä on nuolia osoittamassa tärkeitä paikkoja.
Karttoja katsellaan tarkkaan, ja niissä on nuolia osoittamassa tärkeitä paikkoja.

Se, miksi jotkut taideteokset ansaitsevat pelastamisen, ja kenties ihmishengen uhraamisen, ei juuri selitellä. Asiat ovat niinkuin ne ovat. Amerikkalainen moraalisaarna taiteen merkityksestä lipuu hieman ohi, kun todetaan ykskantaan katolilaisen alttaritaulun olevan äärimmäisen tärkeä. Kenelle? Tarina heittää moneen kertaan ilmaan kysymyksen ”onko taide ihmishengen arvoinen”, mutta jättää vastaamatta siihen. Ainakaan tosissaan. Parhaimmillaan elokuva huokuu lämpöä, tietynlaista lapsenuskoa mutta kadottaa tunnelmansa yksioikoisiin oletuksiin, kohtauksiin vailla jatkumoa sekä aitoon tunteeseen jota aihe vaatisi. Toisaalta tarina olisi voitu heittää täysin läskiksi, ja juosta keveämmän veijarikomedian suuntaan – sekin olisi toiminut paremmin kuin tosikkomainen reikäjuusto.

Näyttelijät ovat hurmaavia. On vain sääli, että pieniä pilkahduksia lukuunottamatta hahmoihin ei kerkeä kiintyä. Tosiasiassa satoja miehiä käsittävä ”The Monuments Men”-ryhmä on typistetty kouralliseen tyyppejä jotka säntäilevät ympäri Eurooppaa. Ihmishengen menetys ei järisytä katsojan tunteita suuntaan eikä toiseen; samalla kun juuri on pohdittu onko taide henkensä menettämisen arvoista. Ymmärtänette hämmennykseni. The Monuments Men on elokuva jonka takana on sydäntä ja uskoa, mutta toteutus sekä perimmäiset motiivit kaivavat vakaasti maata sen tutisevien jalkojen alta. Elokuvasta ei saa hyvää palkkaamalla se täyteen erinomaisia näyttelijöitä.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE MONUMENTS MEN  Ohjaus: George Clooney
Käsikirjoitus: George Clooney, perustuu Edselin The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History romaaniin
Pääosissa: George Clooney, Matt Damon, John Goodman, Bill Murray, Jean Durjan
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Draama/Historia
IMDb

Kommentit