The Newsroom – älykästä televisiota

thenewsroom

Aaron Sorkinin täytyy olla jonkinasteinen tv:n jumala, jos sellaista on. Miehellä on kyky luoda hieman tylsän kuuloisista aiheista televisiosarjoja, jotka dialogillaan, sisällöllään ja näyttelijöillään määrittelevät laadukkaan tv-sarjan standardit. Sorkinin ensimmäinen poliittiinen draama West Wing on yksi kaikkien aikojen kehutuimpia sarjoja, ja huolimatta hyvin isänmaallisesta teemastaan, se puhutteli muitakin kuin amerikkalaisia katsojia. Yleisö ei ymmärrä aina hyvän päälle, Studio 60 ei kriitikoiden ylistyksestä huolimatta päässyt yhtä tuotantokautta pidemmälle. Ei vaikka se sisälsi terävää dialogia ja herkullista huumoria enemmän kuin useat suosikkisarjat yhteensä.

Nyt mies on palannut The Newsroom-sarjan myötä. Sarja debytoi HBO-kanavalla kesäkuussa 2012. Tarinan tapahtumapaikkana toimii ACN-kanavan toimitus. Uutishuoneen elämää seuraava sarja on nopeatempoinen, kuten aiheesta voi päätellä. Se kuitenkin pysähtyy usein kehittämään henkilöhahmoja, ja kertookin enemmän uutisia tekevistä ihmisistä kuin uutisista. Uutiset luovat kehykset tapahtumille, luoden ajankuvaa ja taustoja maailmasta jossa sarjan ihmiset elävät. Uutisoidut tapahtumat ovat tosia, ja tämä nostaa tarinan kiinnostavuutta, tehden siitä hyvin realistisen. Pääosassa on Jeff Daniels, joka tekee loistavaa työtä rutinoituneena uutismiehenä, toiseksi suosituimpana koko maassa. Suosittu ja ystävällinen ankkuri ei halua pörhöttää kenenkään sulkia, mutta kaikki muuttuu kun uusi tuottaja astelee kuvioihin. Uusi tuottaja, ja uutisankkuri Will McAvoyn ex-tyttöystävä MacKenzie tuo paikalle tulta ja tappuraa.

thenewsroom2

Suuryritysten siloittelu ja nöyristely on lopetettava, amerikkalaisille on esitettävä faktat faktoina, ja uutiset ilman dramaattista liioittelua. Uutistoimituksen uusi ohjenuora iskee napakasti nykyisen uutiskulttuurin ytimeen; jopa Suomessa hiemankaan asioista perillä olevat tietävät kuinka Fox News ja muutama muu uutiskanava liioittelee ja lietsoo pelkoa, sekä vääntää totuutta haluamaansa suuntaan. Tähän epäkohtaan tarttuu McAvoy uutistiiminsä avulla, ja tuloksena on kiinnostava ja nokkela sarja uutishuoneen elämästä. Sarjasta paistaa läpi isänmaallisuus, tottakai. On turha kuvitella, että edes Sorkin pystyisi luomaan sarjaa jossa amerikkalaiset eivät pohjimmiltaan liikuttuisi omaa maataan kohtaavien katastrofien edessä. Silti se onnistuu paljastamaan brutaaleja totuuksia poliitikoista, raahaa kieroilevia ihmisiä niskavilloista tapetille – kuitenkaan paisuttelematta asioita.

I only seem liberal because I believe that hurricanes are caused by high barometric pressure and not gay marriage.

Lahjakas näyttelijäkaarti istuu rooleihinsa loistavasti, Emily Mortimer, Dev Patel, Jane Fonda, Thomas Sadoski, Alison Pill, Olivia Munn ja Sam Waterston luovat kuhinaa ja nopeaa dialogia niin, että katsojaa heikottaa. Sarjasta todella nauttiakseen on tiedettävä maailmanmenosta jotakin, Yhdysvaltain politiikan tuntemus on suuri etu, mutta katsojalle kyllä tulee selväksi kuka tekee, ja mitä. The Newsroom ei ole kyyninen sarja, aiheestaan huolimatta. Sorkin on itse todennut että sarjan onkin tarkoitus olla romanttinen, idealistinen, jopa koominen – tarina optimistisista ihmisistä kyynisessä ympäristössä.

Aikana, jolloin suosituimmat sarjat keskittyvät poliisitekniikkaan, väkivaltaan ja seksiin tai yliluonnollisiin tapahtumiin teineillä säestettynä, The Newsroom seisoo erillään hienosti. Se on maaninen, hienostunut ja älykäs – saaden katsojansakin tuntemaan itsensä astetta paremmaksi ihmiseksi. Se jos mikä on harvinaista.
Sarja on uusittu toiselle kaudelle, ja se alkaa HBO:lla heinäkuussa. Ensimmäisen kauden traileriin pääset tästä.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Newsroom, 1. kausi  

  • Luonut: Aaron Sorkin
  • Pääosissa: Jeff Daniels, Emily Mortimer, Sam Waterston, Olivia Munn, Alison Pill
  • Alkuperämaa: USA
  • Genre: Draama
  • IMDb
    Blu-ray/DVD Warner Bros
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit