The Path – kuinka paljon luotat uskoosi?

thepath

HBOlla näkyvä The Path on yksi viime aikojen mielenkiintoisimpia ja koukuttavimpia sarjoja. Tästä huolimatta se on jäänyt vähälle huomiolle suurtuotantojen varjoon, täysin syyttä. Tarina ammentaa sisältönsä uskonnosta, yliluonnollisesta maailmasta sekä ihmissuhteista, ollen omalla tavallaan erinomaisen The Leftoversin genresukulainen.

Sarjassa uppoudutaan ihmisiin jotka elävät kommuunissa uskoonsa sekä toisiinsa luottaen. Elämä näyttäytyy hippi-ideologian kaaria mukailevana auvona, jossa maata viljellään yhdessä ja apua tarjotaan myös kommuunin ulkopuolisille ihmisille. Levittäytymällä apua tarjoavana voimana ulospäin saadaan kontaktia myös aatteen ulkopuolisiin, ja löydetään otollista maaperää olevia yksilöitä.

Meyeristit, kuten he itseään kutsuvat, seuraavat mystisen johtajan oppeja ja rukoilevat korkeampaa voimaa joka ei ulkopuoliselle oikein avaudu. He uskovat hyvään, konkreettiseen tekemiseen, auttamiseen sekä henkiseen kasvuun, joka johtaa lopulta tikapuille. Meyeristit välttävät sanaa kultti; vaikka media haluaa sitkeästi leiman liikkeeseen iskeä, ja korostavat kaiken perustuvan vapaaehtoisuuteen sekä maailman parantamiseen. He ovat aate, liike täynnä hyvää tahtoa.

Omalla tavallaan nämä lahkolaiset ovat oikeassa. He eivät eroa ateistin silmin katsottuna mitenkään muista uskovaisista, laillisesti uskonnon nimikkeen alla toimivista tahoista. Erona on lain tuoma suoja, mutta periaate on sama. Meyeristit (sarjaa varten keksitty uskonto) on periaatteiltaan ja käytännöiltään kuin mikä tahansa uskonto kristinuskoa ja skientologiaa myöten. Erona on yhteiskunnan antama virallinen leima ja tätä myöten uskottavuus. Uskonto, kultti, lahko – erona on uskon kohde, mutta yhtä uskottavaa voi olla uskoa ufoihin, joulupukkiin ja Isojalkaan. Sokea luottamus ohjaa tarinan ihmisiä ja heidän toimiaan, pistäen fiktiivisen sanan normaalin järjen edelle siitä mikä on oikein tai väärin.

Hugh Dancy esittää Cal Robertsia, karismaattista liikkeen luottohenkilöä. Itse johtaja on harvoin nähty mies, joka viettää aikaa toisella tilalla. Liike on levittäytynyt laajalle, ja laajentamissuunnitelmat ovat työn alla. Cal tulee tarinaan sankarina, ihannoituna johtohahmona, joka kasvaa tarinan aikana apostoliksi. Eddie Lane (Aaron Paul) on kokenut oman henkisen herätyksensä liikkeen Perun maatilalla, ja elää myllerryksessä. Usko aatteeseen on koetuksella, sillä paljastuneet asiat syövät miestä hitaasti ja varmasti. Perheen vaimo Sarah (Michelle Monaghan)puolestaan on uskossaan järkkymätön, ja tämä luo kiilaa pariskunnan välille. Jännitteet tilalla kasvavat, kun Eddie tempoilee totuuden ja uskon, sekä rakkaan yhteisön välimaastossa. Tuloksena on henkinen köydenveto, jota sekoittaa Cal Robertsin oma henkinen matka hulluuden ja synkkyyden rajamaille. Calissa asustaa pimeys, joka on tuttu teema uskonnollisesti sävytetyille tarinoille. Usko on otollista maaperää pahuudelle, sillä lojaali ja luottavainen yhdyskunta antaa anteeksi ja piilottelee paljon. Se imee voimaansa tarinoista jotka jokainen katsoja tuntee; katolisen kirkon synnit, uskonpuhdistukset, uskontojen tapa hiljentää vastalauseet – lista on loputon. Tästä kulmasta katsottuna meyeristit ovat suorastaan puhtoisia. Kenties kultti ei olisikaan lopulta niin paha sana.

thepathhbo

The Path etenee hitaasti ruuvia kiristäen kohti odottamatonta käännekohtaa, joka tarjoaa katsojalle vastauksia. Samalla se saa haluamaan lisää, sillä tarina on mahdottoman kesken. Onneksi kertomus ihmisistä jatkuu, sillä se miten meyeristit kulkevat tietään kohti tikkaita on hermostuttavaa seurattavaa.

Sarja jatkuu HBOlla 26.1.2017.

Kommentit