The Pirates! Band of Misfits (2012) ★★★

pirates_featured_958x339

Aardman-studioilta on vuosien varrella saatu ihailtavaksi useita komeita vaha-animaatioita, joista päällimmäisinä Wallacen ja Gromitin useat mielikuvitukselliset seikkailut. Kananlento-elokuvan ohjannut Peter Lord matkaa tällä kertaa merten kauhujen, merirosvojen maailmaan.

The Pirates! Band of Misfits sekoittaa keskenään maailman hurjimpia merirosvoja, nimekkäimpiä tiedemiehiä ja Britannian kuninkaallisia. Kuningatar Victorian aikaan sijoittuva animaatio esittelee katsojalle Piraattikapteenin (alkuperäisenä äänenä Hugh Grant, suomenkielisenä äänenä Aku Laitinen), joka monenkirjavan joukkionsa kanssa rosvoilee ympäri valtameriä, mutta ei kuitenkaan ole saavuttanut suurinta merien kauhun arvonimeä ja varsinkaan himoittua Vuoden Merirosvo -pystiä.

Tänä vuonna Piraattikapteeni aikoo voittaa kisan Mustan Bellamyn (Jeremy Piven / Stan Saanila) ja Ahnaan Lissun (Salma Hayek / Amira Khalifa) nenän edestä. Ihan helppoa se ei kuitenkaan ole, sillä rosvottavien laivojen aarrekammiot ammottavat tyhjyyttään. Piraattikapteenilla on kuitenkin hallussaan aarre, jonka arvoa hän ei itse ymmärrä. Laivan ”lihava papukaija” Polly nimittäin on sukupuuttoon kuolleeksi luultu dodo-lintu.

Sitten rosvojoukkio törmää uransa alussa olevaan Charles Darwiniin (David Tennant / Antti LJ Pääkkönen), joka suostuttelee Kapteenin kanssaan Lontooseen tiedetapahtumaan, jossa palkintona on hänen mukaansa luvassa suuri aarre. Lontoossa on kuitenkin myös merirosvoja täydestä sydämestään vihaava kuningatar Victoria (Imelda Staunton / Jaana Saarinen), joka myöskin haluaa dodon näppeihinsä – tosin hieman eri syystä kuin tiedemies Darwin.

Aardmanin uusin animaatio on tehty pääosin studion tavaramerkiksi muodostuneella stop-motion -tekniikalla, mutta mukaan on sekoitettu myös tietokoneella tehtyä animaatiota. Yhdistelmä on toimiva, sillä hahmot näyttävät näin siloitetuimmilta ja lisäksi yksityiskohtien määrää on voitu kasvattaa.

Pirates!-animaation suurin ansio on kuitenkin sen ennakkoluuloton tapa yhdistää tarinaansa merirosvot ja tiedemiehet. Tästä syntyy useita kiehtovia yksityiskohtia ja hupaisaa dialogia. Dialogi on kuitenkin myös suomenkielisen version kompastuskivi, sillä käännös on tehty hutiloiden eikä se tee oikeutusta hyville kotimaisille ääninäyttelijöille. Suomen kieli on niin rikas ja kaunis kieli, eikä sitä tee mieli kuunnella turhilla anglismeilla höystettynä, varsinkin kun kyseessä on lapsille suunnattu elokuva. Suomenkielisen version tekstitys ja ääniraitakin ovat hyvin erilaisia toisistaan.

Myös kohdeyleisö tuntuu paikoitellen olevan animaatiolta hukassa. Se nimittäin kosiskelee dialogillaan välillä vahvastikin aikuisempaa katsojakuntaa, mutta ei kuitenkaan uskalla mennä siinä tarpeeksi pitkälle. Lopputuloksena on syntynyt aikuiskatsojalle puolivillainen hupailu ja lapsikatsojalle käsittämättömyyksiä sisältävä, joskin värikäs ja toiminnallinen animaatio.

Huolimatta puutteistaan Pirates! on kuitenkin mukaansatempaava, värikäs ja kauniisti perinteisellä tekniikalla animoitu seikkailu, jossa riittää uusia yksityiskohtia useampaankin katselukertaan.

Nyt arvostellulla blu-ray-levyllä mukana on sekä elokuvan 3D- että 2D-versio. Kuten animaatioissa yleensäkin, 3D näyttää parhaat puolensa. Vahamaisen kolmiulotteiset hahmot pääsevät oikeuksiinsa kolmiulotteisessa kuvassa ja tekniikan käyttö tuntuu näin ollen oikeuteltulta. Kun lisäksi kyseessä on täydellisen kaunis teräväpiirtokuva ja kuulas ääniraita, molempien versioiden katsomisesta syntyy aistillinen nautinto.

Hieman laihanlaisissa lisämateriaaleissa pääsee mm. tutustumaan elokuvassa käytettyyn stop motion -tekniikkaan sekä pelaamaan ”Pirate Disguise Dress-up” -peliä. Mukana on myös elokuvantekijöiden kommenttiraita.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] The Pirates! Band of Misfits Ohjaus: Peter Lord, Jeff Newitt Käsikirjoitus: Gideon Defoe Ääniosissa: Hugh Grant / Aku Laitinen, David Tennant / Antti LJ Pääkkönen, Imelda Staunton / Jaana Saarinen Genre: animaatio Valmistusmaa: UK / USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit