The Raid 2: Berandal (2014) – Väkivallan kauneus

raid2berandalfeat

Repivä väkivalta, pään lävistävät iskut, luotien voimasta vapisevat vartalot ja kauniin kaaren luovat potkut – kaikessa kauheudessaan väkivalta voi olla runollisen kaunista. Ja täysin tunnelmaansa upottavaa. The Raid 2: Berandal on basson lailla jylisevä voimapala, jossa aseita käyttävät lähinnä heikot tai mielikuvituksen puutteesta kärsivät. Todellinen voima on vuosien saatossa hioutuneissa käsissä, jaloissa ja vartalossa joka pystyy ottamaan vastaan kymmenien vastustajien vihan.

Gareth Evansin 2011 ilmestynyt The Raid: Redemption antoi jo viitteitä potentiaalista, mitä sekä tarina että ohjaaja piilottelivat. Siinä missä ensimmäinen osa oli kaunista ja taidokkaasti koreografioitua taistelulajien esittelyä loputtomalta tuntuvassa tornitalossa, puuttuivat siitä syvyys sekä kunnon tarina. Berandal, jonka Evans oli tarkoittanut trilogian ensimmäiseksi osaksi, jouduttiin typistämään budjettiongelmien vuoksi ja tästä syntyi Redemption. Se oli enemmän yhdistelmä videopeliä ja potku-pornoa, mutta nyt kaikki on toisin.

Tornitalosta henkihieverissä selviytynyt Rama (Iko Uwais) ei saa kauan juhlia keskiportaan huumediilerin voittamista. Rikollisliigoissa löytyy aina isompi jehu, narujen vetelijä, jolla on taskussaan paitsi armeijan verran kätyreitä myös kasa poliiseja. Paljastaakseen poliisien korruption sekä katkaistaakseen jakartalaisen rikollismafian lohikäärmeen pään, Rama sukeltaa vuosia kestävään peiterooliin pikkurikollisen hahmossa.

raid2berandal

Kun isketään, isketään kovaa. Samalla tavalla kun mielensä hallitsevat mestarit hiovat taitojaan vuosikymmeniä, kestää todellisen taistelulajien mestarin kasvaminen vuosia. Ihmisruumis on heikko, sen liha pehmeää ja luut antavat periksi. Ruumista pitää rangaista, lyödä, kasvattaa rustoa ja kehittää mieltä olemaan antamatta kivulle periksi. Tämä itsekuri ja peräänantamattomuus tulevat Ramalle tarpeen kun mies ujuttautuu vankilassa tapaamansa Ucokin (Arifin Putra) isän johtamaan rikollisperheeseen. Piilottelevaa väkivaltaa ja raakoja keinoja käyttävä korporaatio siloittelee imagoaan tyylikkäillä puvuilla ja kalliilla autoilla.

Elokuvan sykkivä sydän ja sen vimmasta suonissa huutava veri on toiminta. Rama on sankari, joka raivaa tiensä läpi kymmenien vastustajien, murskaten luita, hajoittaen kalloja, vääntäen käsiä niin että katsojalta tuntuu loppuvan happi. Kuin painajaisten olio, Rama nousee väsymättömästi periksiantamattomalla sisukkuudella joukkoina hyökiviä aaltoja vastaan. Taidokkaasti kuvattu sekä rytmitetty taistelu on huumaavaa, sen täydellisyys asettaa viimevuotiset toimintaelokuvat häpeään hipomalla puhdasta runoutta.

Mikä tekee elokuvasta ehjän kokonaisuuden on itse tarina. Se esittelee ainoana huumoripilkkunaan kaksi mielenkiintoista palkkamurhaajaa; vasaroita aseenaan käyttävän Hammer Girlin Alician (Julie Estelle), sekä tämän baseball-palloa ja mailaa nerokkaasti hyödyntävän veljen. Konnagalleria on hyvinkin Tarantinomainen, ja se toimii. Joukkiota johtaa säälimätön mutta viisas Bangun, jonka poika on totutun kärsimätön ja tyhmä vallanhimossaan. Hienosti rytmitetty ja kauniisti kuvattu tarina maalaa katsojalle tarinan korruptiosta, vallasta ja sen kaatamisesta. Kuvaus on toimintaelokuvaksi huomioarvoisen näyttävää; se järisyttää tunteen kieliä katsojassa joka unohtaa katsovansa periaatteessa elokuvaa jossa mätetään turpaan urakalla.

Näkemästään huumaantunut katsoja herää napakasti kun pahiksen kallo kolahtaa keittiön teräspöydän kulmaan. The Raid 2: Berandal on ytimessään juuri sitä; silkkihansikkain katsojaa hemmotteleva teos joka iskee vasaralla takaraivoon.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE RAID 2: BERANDAL  Ohjaus: Gareth Evans
Käsikirjoitus: Gareth Evans
Pääosissa:  Iko Uwais, Yayan Ruhian, Arifin Putra
Alkuperämaa: Indonesia / USA 2014
Genre: Toiminta / Trilleri
IMDb

Kommentit