The Silent House – La Casa Muda (2010) ★★★★

lacasamuda

Tositapahtumiin nojaava kauhuelokuva poikkeaa valtavirrasta tyylillään; urugualainen ohjaaja Gustavo Hernández on tuonut 1940-luvun mystiset tapahtumat valkokankaalle tyylillä joka saa varpaat kipristymään ja käden nousemaan välillä silmille. Mielenkiintoisen elokuvasta tekee se että koko 78-minuuttia on kuvattu yhdellä otolla, käsivaralla kuvaten. Tekniikka tuo tiettyä aitouden tuntua ja pientä ahdistusta katsojan sisimpään sillä katkoja ei ole vaan tarina jatkaa kulkuaan ns. livenä.

Keskellä metsää on hylätty talo jonne Laura (Florencia Colucci) saapuu isänsä kanssa yön saapuessa; talon omistajan Nestor joka on isän pitkä-aikainen ystävä, on antanut heille tehtäväksi siivota tämä hiljainen talo myyntiä varten.

Hiljainen talo ei olekaan niin hiljainen kuin voisi kuvitella. Päätettyään aloittaa työt heti aamusta Laura ja tämän isä vetäytyvät yöpuulle alakerran olohuoneeseen mutta Laura herää pian yläkerrasta kuuluviin ääniin. Näistä äänistä alkaa matka joka välillä onnistuu nostamaan niskakarvat pystyyn jopa kaiken nähneen katsojan niskassa. Lauran matka läpi aution talon on koukuttavaa katsottavaa. Aution talon pimeys luo tilanteen jossa kamera kulkee ainoastaan taskulamppujen ja kannettavien lyhtyjen valossa, nurkat häälyvät pahaenteisen pimeinä ja Lauran kalpea naama kuvaa hyvin tunteita jotka tuntuvat hyvin aidoilta, en tiedä kuka tässä tilanteessa pysyisi rauhallisena.

Tarina jatkuu loppuun saakka mystisenä ja loppuratkaisu ei ole perinteisimmästä päästä, tarina jatkuu lopputekstien läpi joka luo tietyn jatkuvuuden ja pienen hölmistyneisyyden tunteen katsojan mieliin, sillä vietettyään yli tunnin pimeässä talossa hartiat korvissa on helpottavaa saada piina päätökseen. Elokuvaa on verrattu Paranormal Activityyn ja Blair Witch Projektiin, mutta elokuva eroaa näistä hienovaraisella tyylillään ja jatkuvalla kameran kuljetuksellaan, kamera ei ole ihmisten käsissä kuvaamassa tapahtumia vaan kulkee vierellä eikä näin luo dokumenttimaista tunnelmaa joka kieltämättä on tehokas väline mutta heilunnallaan aiheuttaa usein pahoinvointia. Elokuvan teho ei ole lentävissä suolissa ja kamalissa olioissa vaan pimeydessä.

The Silent House on hieman erilaisempi hyytävä tunnelmapala kauhun ystäville jonka vakuutetaan olevan totta, tarinan päätös ainakin saa ajattelemaan että on sitä maailmassa omituisempiakin asioita tapahtunut. Polaroid-kameralla räiskiminen pimeässä ei ikinä ole ollut karmaisevampaa…

 

[box type=”info”] La Casa Muda . Ohjaus: G.Hernandez. Pääosissa: Florencia Colucci, Abel Tripaldi. Genre: Kauhu / Trilleri. Alkuperämaa: Uruguay 2010. IMDb[/box]

Kommentit

Tags from the story