The Social Network (2011)

Facebookin alkutaipaleesta ja siitä seuranneista oikeudenkäynneistä kertova elokuva osoittaa jälleen kerran sen faktan että nörtit ovat omituisia. Harvardin yliopistossa opiskeleva Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) virittelee nettiin opiskelijatyttösiä arvostelevan sivuston ja bloggaa katkeraa tekstiä tyttöystävästään joka jätti tämän…ja jätti ihan syystä. Zuckerberg on nero mutta sosiaalisilta taidoiltaan täysi tampio ja kohteleekin ihmisiä tylysti, osittain tahtomattaan.

Ajatus naamakirjan kaltaisen palvelun tekemiseen tulee yliopiston kultaisilta pojilta, Winklevossin soutavilta kaksosilta. Sen sijaan että Zuckerberg tekisi kuten on luvannut, hän omiikin idean ja laajentaa sitä vieden sen uusille urille ja näin lanseeraa thefacebookin Harvardin opiskelijoille josta ilmiö leviää kulovalkean tavoin kuten me kaikki tiedämme. Alusta asti mukana työssä auttaa taloudellista puolta hoitava Eduardo Saverin (Andrew Garfield) ja myöhemmin mukaan luikertelee kavalan käärmeen tavoin Napsterin perustaja Sean ”drop the The” Parker (Justin Timberlake).

Käsikirjoittaja Aaron Sorkinilla on tunnetusti kyky tehdä tylsän kuuloisista aiheista kuten politiikasta jännittäviä kokonaisuuksia ja ehjiä tarinoita, huumoria unohtamatta. Ohjaaja David Fincher taas on tunnettu trillereistään joten ei ihme että kokonaisuus on hallittu ja todentotta, jopa jännittävä. Elokuvan esiin tuoma ajatus siitä että kaikki haluavat vain hengata verkossa, nähdä mitä kavereille kuuluu, kenen kanssa he ovat, kenellä on eniten kavereita ja kuka iskee ja kenet, on lievästi masentava ja sai minut ajattelemaan koko netissä roikkumisen mielekkyyttä. Nettimaailman arvotus ja Facebookin ideakin on samankaltainen kuin amerikkalaisessa High Schoolissa; oletko suosittu vai et?

Suurin kunnia kuuluu kuitenkin elokuvan nuorille näyttelijöille. Jesse Eisenberg tekee parhaan roolinsa omituisena, omapäisenä ja odottamattoman ilkeänä nörttinä. Garfield on sympaattinen ja täydellisen uskottava eikä ihme että miehen ura on kovassa nosteessa Jenkeissä. Olen jo pitkään tiennyt että Justin Timberlakesta on kuoriutumassa hyvä näyttelijä ja tämä monilahjakkuus tekeekin hienoa työtä ärsyttävänä Parkerina, niin ärsyttävänä että mieli tekisi tintata koko miestä.

The Social Network ei mielestäni ole Fincherin paras elokuva, vaikka monet niin ovat hehkuttaneetkin. Se on kuitenkin todella hieno kokonaisuus aiheesta josta en kuvitellut mielenkiintoista elokuvaa ikinä tehtävän ja sen trillerimäisyys pitää otteessaan loppuun saakka. En soisi elokuvalle Oscaria parhaana elokuvana mutta on mahdollista että se sen saa, suosikkini Inception kuuluu scifi-genreen, asia jota Akatemia ei koskaan ole katsonut hyvällä.
Se mikä tarinassa on totta ja mikä ei on vain asianosaisten tiedossa, itse voisin kuvitella että tarina meni juuri näin. Ei miljardööriksi tulla olemalla hiljaa, nöyrä ja kiltti…

Kommentit