The Spirit of ’45 (2013) ★★★★

45_feat

Britannialaisen työväenluokan elämää elokuvissaan kuvanneen Ken Loachin tuorein elokuva on dokumentti Iso-Britannian työväenpuolueen noususta ja tuhosta. Arkistomateriaalia ja haastatteluja yhdistämällä Loach luo tiukan työväen näkemyksen maansa kehitykseen.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen entinen imperiumi oli taantunut yhdeksi köyhimmistä länsimaista, jossa sosiaaliturvasta ei ollut tietoakaan ja köyhät asuivat karuissa olosuhteissa. Ja kun puhutaan köyhistä, niin ei edes puhuta vain työttömistä. Tehdas- ja kaivostyöläisten palkat olivat pienet ja niillä jouduttiin elättämään koko perhe. Lähes kaikki terveydenhuollosta lähtien oli luksusta, johon köyhillä ei ollut varaa. Jos oli, niin silloinkin jouduttiin turvautumaan luottoon, mitä lääkärit kävivät perimässä erillisten perijöiden avulla.

Työväenpuolueen noustua vuonna 1945 maansa suurimmaksi puolueeksi alkoivat muutokset. Kaivoksia sekä sähkö- ja junayhtiöitä kansallistettiin, valtio rakennutti sodassa tuhoutuneisiin kaupunkeihin taloja, jotka mahdollistivat työväelle hyvän asumisen. Työolosuhteet paranivat, kun kansallisten yhtiöiden intressinä ei ollut vain tuotot. Isoimpana edistyksenä dokumentissa nähdään kumminkin julkinen ja ilmainen terveydenhuolto, mikä ensimmäistä kertaa mahdollisti köyhemmillekin mahdollisuuden korkeatasoisimpaan terveydenhuoltoon ilman pelkoa siitä, riittävätkö varat.

Vuoden 1945 hengestä Loach nostaa yhden maansa suurimmista saavutuksista. Lukuisat niinä aikoina eläneet ihmiset kertovat haastatteluissa kokeneensa ensimmäistä kertaa kunnioitusta ja ylpeyttä siitä, keitä he olivat muutosten myötä. Monet talousasiantuntijatkin nostavat työväenpuolueen tuomat muutokset merkittäviksi. Ei pelkästään konkreettisina tekoina, vaan ne myös muokkasivat kansakunnan ajattelua pois individualismista. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen, jotta jokaisella oli tasa-arvoiset mahdollisuudet.

45

Seuraava muutos oli Margaret Thatcherin nousu maan johtoon, minkä Loach kuvaa tuhonneen kaiken sen, mitä vuoden 1945 jälkeen saavutettiin. Vähitellen valtion yhtiöitä yksityistettiin, mikä mm. johti työehtojen ja –olosuhteiden heikentymiseen. Vuosi vuodelta tähän päivään saakka valtion yhtiöitä ja julkisia palveluita yksityistetään. Ympyrä sulkeutuu.

Asiathan eivät toki aina ole niin yksinkertaisia kuin Loach kuvaa ne. Spirit of ’45:n ideana onkin näyttää ja osoittaa ihmisille, että tarvittavalla hengellä muutos on mahdollinen. Siksi vastakkaiset näkemykset eivät ole olennaisia, eikä niille tarvitse antaa puheenvuoroa. He voivat tehdä sen itse.

Yhtenä näkökulmana Spirit of ’45 onkin hieno historian tunti. Arkistomateriaali on upeaa ja puheenvuoron saavat asiantuntijoiden ja historioitsijoiden sijasta ihmiset, jotka elivät muutoksen ajat ja kokivat ne. Elävästä elämästä nouseekin hienoimmat ja samalla raaimmat tarinat. Elokuvan loputtua tuntuukin, että Loach on agitoinut yleisönsä täysin ajatuksiensa taakse, mikä on melkoinen temppu. Siihen tarvitaan vain puheenvuoroja ja historiaa, joka osoittaa kaiken olevan mahdollista, niin huonon kuin hyvänkin. Kukin saa itse päättää, mikä on hyvää ja huonoa.

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

The Spirit of ’45  

  • Ohjaus: Ken Loach
  • Pääosissa: Winston Churchill, Tony Benn, Aneurin Bevan
  • Alkuperämaa: UK 2013
  • Genre:Dokumentti
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,