They Will Rock You! Parhaat musikaalielokuvat

musikaali_featured_958x339

1980-luvun tukkahevin inspiroima musikaali Rock of Ages laulaa, tanssii ja soi parhaillaan elokuvateattereissa. Tom Cruisen karismalla ja oman aikansa nostalgiaa tihkuvalla musiikilla ratsastava musikaali ihastuttaa tai vihastuttaa. Kohderyhmäänsä osuessaan se toimii kuin häkä ja jättää kasariklassikot pyörimään päähän päiväkausiksi.

Musikaalielokuvat tuntuvat vaativan jonkinlaisen tunnesiteen saadakseen sukat pyörimään jaloissa. Pelkästään hyvä musiikki ei riitä, eikä hyvät esiintyjät vaikka laulutaitoisia olisivatkin. Musikaalissakin pitää olla takana toimiva tarina ja tarina pitää jouhevasti yhdistää musikaaliin kuuluviin laulu- ja tanssiosioihin. Töksähtelevästä toteutuksesta sakotetaan heti.

Mutta mitkä ovat kaikkien aikojen parhaat musikaalielokuvat? Filmitähti listasi muutaman vaihtoehdon, kerro sinä lopuksi, mitä jäi puuttumaan!

Moulin Rouge!

Baz Luhrmanin ohjaama Moulin Rouge! on yksi värikkäimmistä musikaaleista. Se ei todellakaan säästele visuaalisissa krumeluureissa. Nicole Kidmanin ja Ewan McGregorin herkkä tulkinta kauniiseen kurtisaaniin rakastuvasta runopojasta on silmiähivelevän upeaa katsottavaa sekä myös kuunneltavaa. Musikaaliin oman persoonallisen äjäyksensä tuo tuttujen hittien uudenlaiset sovitukset, jotka esitetään kappaleelle yllättävissä puitteissa.

Hair

Vuosi 1979 oli ehkä outo ajankohta julkaista 60-luvun hippimeininkiin pohjautuva musikaali. Milos Formanin ohjaama Hair onnistui tallentamaan edellisen vuosikymmenen hippeilyn ja sodanvastaisen aatteen ja sekoittamaan sen äärimmäisen tarttuvaan soundtrackiin. Tuloksena oli ihastuttava ja samalla vaikuttava musikaali, jonka katsomisen jälkeen Age of Aquarius soi päässä päiväkausia.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street

Sweeney Todd lunastaa paikkansa listalla harvinaisena kauhumusikaalina. Tim Burtonin ohjaama, verta ja sormenpätkiä sisältävä musikaalielokuva on ohjaajansa näköinen – synkkä, mutta mustalla huumorilla kuorrutettu. Tässä musikaalissa näyttelijät  vetoavat enemmän kuin laulutaito, vaikka Johnny Depp, Helena Bonham Carter ja Alan Rickman ihan pätevästi vetävätkin.

Mamma Mia!

Abban musiikkiin pohjautuvaan Broadway-musikaaliin perustuva Mamma Mia! puolustaa paikkaansa hyvän mielen musikaalina. Abban ikivihreä musiikki toimii täydellisesti tässä ympäristöltään upeaan Kreikan saaristoon sijoittuvassa tarinassa. Meryl Streep on hurmaava ja Amanda Seyfriedin kanssa he muodostavat tyrmäävän äiti-tytär -kombon. Ja tätä korostavat sympaattiset isäkandidaatit, vaikka Pierce Brosnan ei osaakaan laulaa.

Wizard of Oz

We’re Off To See The Wizard jää takuuvarmasti pyörimään päähän tämän klassikkomusikaalin katsomisen jälkeen, joskin Somewhere Over the Rainbow on se Oscarin voittanut laulu, josta musikaali Wizard of Oz tunnetaan. Suloinen, omaperäinen satu vuodelta 1939 ihastuttaa yhä tänäkin päivänä ja on varmasti yksi lainatuimpia elokuvia – niin sanontojensa kuin kuvastonsakin puolesta. Kansasista koiransa kanssa pois joutuva Dorothy (Judy Garland) ja hänen punaiset kenkänsä luovat sympaattisen tarinan, johon musikaalimaisuus sopii täydellisesti.

Mary Poppins

Disneyn animaatiot ovat lähes kaikki musikaaleja, mutta on joukossa muutama näyteltykin elokuva. Näistä yksi suloisimmista on vuonna 1964 ilmestynyt Maija Poppanen. Salaperäisestä lastenhoitajasta kertovan satumusikaalin sydämenä on ihastuttava Julie Andrews ja hänen Poppasensa, jonka tarjoaa kaikkien elämään iloa. Chim Chim Cher-ee toi elokuvalle laulu-Oscarin, mutta myös Andrews kultaisen patsaan ansaitusti pääosastaan pokkasi. Jo tämä musikaalin ajatteleminenkin tuo hyvän mielen, sillä sen pirteät laulut alkavat heti pyöriä mielessä.

Kommentit

Tags from the story