Tie pohjoiseen (2012) ★★★

tiepohjoiseen_featured_620x

Jo 30 elokuvaa uransa aikana ohjannut Mika Kaurismäki taitaa road movien teon ja tämä näkyy myös hänen uusimmassa elokuvassaan Tie pohjoiseen, joka kuvaa toisistaan etääntyneen isän ja pojan matkaa läpi Suomen. Kun matka etäännyttää heitä muusta maailmasta, se samalla lähentää heitä toisiinsa. Tie pohjoiseen tuo näyttelijän työt jo kertaalleen jättäneen Vesa-Matti Loirin takaisin elokuvien pariin Kaurismäen ja ystävänsä Samuli Edelmannin innoittamana.

Edelmann on menestyvä, 38-vuotias konserttipianisti Timo Porala, jonka henkilökohtainen elämä on hunningolla. Työhönsä uppoutuneen miehen vaimo (Irina Björklund) ja tytär ovat muuttaneet Helsingistä pois kauas Rovaniemelle ja avioliitto on karilla.

Yllättäen Timon 35 vuotta kateissa ollut isä, rennosti elämään suhtautuva Leo (Loiri) astuu kuvioihin. Aikoinaan 3-vuotiaan poikansa jättänyt ja merille lähtenyt isä haluaa nyt ottaa takaisin menetetyt vuodet ja tutustua poikaansa, sekä palata sukunsa elämään. Asiaa ei tarkemmin kerrota, mutta kokonaisuudesta voisi ymmärtää hänen kokeneen kuoleman läheisyyden, minkä takia tilit pitää saada selviksi elossa ollessaan.

Leo pyytää Timoa mukaansa matkalle ”susirajalle”. Termi kuitenkin ymmärretään eri piireissä eri tavoin: Timo kuvittelee kuskaavansa isänsä Kehä III:n tuolle puolen, kun taas Leolla on mielessä matka paljon kauemmas pohjoiseen -ja toisaalta myös menneisyyden salaisuuksien äärelle.

Leon ja Timon matka vie ”vuokratulla” Pontiacilla Jyväskylän kautta Rovaniemelle ja yhä vain pohjoisemmaksi. Matkalla paljastuu niin Leon kuin Timonkin menneisyydestä yhtä jos toista, yllättäviä salaisuuksia avataan ja suhteita solmitaan. Samalla isä ja poika oppivat tuntemaan toisiaan paremmin – niin hyvässä kuin pahassakin.

Loiri ja Edelmann voisivat hyvin olla isä ja poika oikeassakin elämässä, niin toimivaa on heidän keskinäinen kemiansa. Paikoitellen kuitenkin elokuvasta katoaa fiilis, että siinä seurataan Timon ja Leon roolihahmoja – varsinkin Loirin oma persoona tuntuu välillä nousevan esille Leon hahmon yli. Ja laulukohtauksissa katsoja voisi hyvinkin katsoa Loiria ja Edelmannia, ei heidän roolihahmojaan.

Laulukohtaukset ovat kuitenkin ilahduttava lisä juuri siksi, että päähahmot osaavat tulkita elokuvassa esiintyviä kappaleita niin kauniisti. Loirilla on edelleen upea ääni, eikä Edelmann ole koskaan jäänyt hänestä jälkeen. Allekirjoittaneelle juuri Edelmannin lauluääni on miehen koko uran ajan ollut erittäin lähellä sydäntä, minkä vuoksi hänen laulamistaan on elokuvassakin niin miellyttävä kuunnella.

Kaurismäellä on taito hyppysissään kertoa niin fyysisestä kuin henkisestäkin matkasta. Elokuvan rytmitys toimii, maisemat vilahtavat ohi ja vaihtuvat pääkaupungista pienempien kaupunkien kautta Pohjois-Suomeen. Kuvaus ei kuitenkaan viivy tien päällä liikaa, vaan pysähdysten kautta viedään varsinaista tarinaa eteenpäin: Timolle yllättäen vastaan tulee sukulaisia, joiden olemassaolosta hän ei tiennyt mitään. Samalla täysin erilaiset isä ja poika oppivat jotain niin toisistaan kuin elämästäkin.

Ongelma Tie pohjoiseen -elokuvassa on kuitenkin se, että asiat tapahtuvat jotenkin liian helposti. Timo kapinoi isäänsä vastaan kunnolla oikeastaan vain kerran, vaikka pinnan alla vihjataan kuohuvan enemmänkin. Matkan varrella tapahtuu, mutta elokuvaa kiirehditään eteenpäin syventämättä tapahtumia enempää. Pidemmän päälle tämä aiheuttaa sen, ettei tarinasta meinaa saada otetta. Ote lipeää välillä kuin liukkaasta kalasta. Lisäksi loppupuoli saa jokseenkin teatraalisia piirteitä.

Kokonaisuus on kuitenkin kaunis ja herkkä joskin myös koominen matka Suomeen. Matkaoppaina toimivien näyttelijöiden työtä on ilo katsoa. Herkullisissa sivurooleissa nähdään useita kotimaisia kärkinimiä: Krista Kosonen vilahtaa kaupan kassana, Mari Perankoski nähdään Leon tyttärenä Minnana ja Peter Franzen hänen adhd-aviomiehenään ja kaukana pohjoisessa asustaa Rea Maurasen ja Aake Kallialan muodostama aviopari.

Blu-rayn lisämateriaalina ei ole muuta kuin traileri ja teaseri sekä kuvagalleria.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Tie pohjoiseen
Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä
Pääosissa: Samuli Edelmann, Vesa-Matti Loiri, Peter Franzén, Irina Björklund, Mari Perankoski
Alkuperämaa: Suomi 2012
Genre: Draama / komedia
IMDb

Kommentit