To Rome With Love (2012) ★★★★

toromewithlove

Woody Allenin uusin elokuva vie katsojan ikuiseen kaupunkiin, Roomaan. Aiemmin 2000-luvulla Allen on vienyt meidät Barcelonaan (Vicky Cristina Barcelona, 2008), Lontooseen useaan otteeseen (Match Point 2005, Scoop 2006, Cassandra’s Dream 2007 ja You Will Meet a Tall Dark Stranger 2010) sekä viime vuonna Pariisiin toistaiseksi menestyksekkäimmässä elokuvassaan Midnight in Paris.

To Rome with Love jakatuu neljään toisistaan riippumattomaan tarinaan, joista ensimmäisessä on mukana itse herra Allen. Hän näyttelee Jerryä, eläkkeellä olevaa oopperaohjaajaa, joka karsastaa eläkepäivien toimettomuutta ja onkin innoissaan löytäessään uuden menestystarinan tyttärensä rakastetun isästä. Jerryn ja hänen vaimonsa Phyllisin (Judy Davis) vaiheita olisi seurannut mielellään enemmänkin. Myös herttaisen Hayley-tyttären (Alison Pill) ja tämän roomalaisen sulhasen Michelangelon (Flavio Parenti) elämää olisi voinut katsella enemmän kuin nyt nähdyn pienen montaasin verran. Suihkussa laulavaa hautausurakoitsijaisä-Giancarloa esittävän tenori Fabio Armiliaton ääni on upea. On mahtavaa, että Allen on saanut elokuvaan laulu-ammattilaisen, joka uskaltaa hullutella ja sekoittaa vakavana pidettyä oopperaa komediaan.

Toisessa tarinakuviossa Alec Baldwinin esittämä menestynyt arkkitehti esittelee ilmeisesti omakohtaista kokemustaan kaupungissa vuosien takaa roikkumalla nuoren amerikkalaispariskunnan kolmiodraaman kommentaattorina. Ellen Pagen esittämä Monica (jopa hänen nimensä kuulostaa hotilta!) tulee ystävättärensä Sallyn (Greta Gerwig) ja tämän avopuolison Jackin (Jesse Eisenberg) luo ja pistää hyrskyn myrskyn, hieman epäuskottavasti, mutta elokuvan tyyliin erittäin sopivasti.

Kolmannessa tarinakuviossa roomalainen tavis Leopoldo Pisanello (Roberto Benigni) joutuu yhtäkkiä median pyöritykseen ilman järkevää syytä. Pisanellon elämä menee hetkeksi aivan sekaisin, kun kamerat seuraavat häntä jatkuvasti. Tässä tarinassa Allen selkeästi ottaa kantaa nykymaailman menoon, jossa kaikki on vapaata riistaa ja julkkiksia yritetään tehdä vaikka väkisin.

Neljännessä tarinakuviossa pieneltä paikkakunnalta Roomaan paremman leivän toivossa muuttava, vasta avioitunut pariskunta joutuu erikoiseen vyyhtiin, kun vaimo Milly (Alessandra Mastronardi) lähtee etsimään kampaajaa ja päätyy lopulta hotelliryöstäjän kanssa samaan sänkyyn. Toisaalla aviomies Antonio (Alessandro Tiberi) joutuu väärään hotellihuoneeseen eksyneen ilotytön (Penelope Cruz) kanssa näyttelemään onnellista pariskuntaa miehen sukulaisille.

To Rome with Love on taattua Allen-laatua. Se on viihdyttävä, näyttää hyvältä ja hahmojen kesken käydään vauhdikasta, kuivakkaa huumoria sisältävää dialogia, jonka aiheina ovat elämä, kuolema, taide, rakkaus ja seksi. Se erottuu muista Allenin Euroopan-elokuvista puhutulla kielellään. Kun aiemmissa elokuvissa yleensä amerikkalaiset roolihahmot saavat paikalliset puhumaan pääosin englantia, nyt kuullaan mukavana vaihteluna suurimmaksi osaksi italiaa.

Näyttelijävalinnoissa on osuttu lähes napakymppiin, erityisesti suurelle yleisölle tuntemattomampien italialaisten kohdalla. Yleensä rooleissaan loistava Cruz sen sijaan tuntuu otetun väkisin mukaan. Ei hän tässäkään huonosti näyttele, mutta ilotyttö-Annan hahmo on liian kliseinen ja espanjatar toistaa tutut maneerinsa sen sijaan, että yllättäisi katsojan. Toisaalta, tekeehän Allenkin hänelle tutun ikuisuusroolin käsiään heiluttavana neuroottisena pälpättäjänä, mutta tältä papparaiselta ei voi muuta odottaakaan.

Kaikki neljä tarinaa alkavat arkipäiväisesti, mutta saavat jonkun päättömän käänteen, jota katsoja ei voi kuin äimistellä. Elokuva onkin lähempänä Allenin alkuaikojen hömppäkomedioita kuin viime aikojen vakavampia tuotoksia. Toisistaan irrallisten tarinoiden takia leffa on hajanainen ja jää hieman pinnalliseksi. Vaikka To Rome with Love on miellyttävää katseltavaa, ei se kuitenkaan yllä Allenin loistavimpien elokuvien, kuten Vicky Cristina Barcelona tai Match Point, tasolle.

Rooma kaupunkina antaa elokuvalle hienon taustan, mutta sellaiseksi se jää. Ulkokuvissa käytetään paljon lähikuvia, joissa kameran huomio on näyttelijöissä, ei siinä, mitä taustalla on tai tapahtuu. Jos kaupunkia haluaa nähdä enemmän, kannattaa katsoa Audrey Hepburnin tähdittämä Loma Roomassa –klassikko.

Allenin kotiteatterijulkaisujen lisukkeiden olemattomuuteen on jo totuttu, mutta silti yllätti, että valikosta löytyy kohta Trailers ja sen alta vain Midnight in Paris –elokuvan traileri.

 

To Rome With Love 2012
Ohjannut: Woody Allen
Käsikirjoittanut: Woody Allen
Pääosissa: Woody Allen, Penelope Cruz, Jesse Eisenberg, Alec Baldwin
Alkuperämaa: USA 2012
IMDb. 

Kommentit