Toimituksen suosikit: Donnie Darko

dd_feat
[quote type=”center”] And what if you could go back in time and take all those hours of pain and darkness and replace them with something better?[/quote]

 

Donnie Darko on yksi kiehtovimmista ja omituisimmista elokuvista. Siksi se on pysynyt elokuvasuosikkinani pitkään, eikä sen lumo ole vähentynyt ajan saatossa. Vuonna 2001 ilmestynyt elokuva oli ohjaaja Richard Kellyn ensimmäinen pitkä elokuvaohjaus, ja sellaisenaan napakymppi. Pääosaa esitti tuolloin melko tuntematon nuorukainen, vain  21-vuotias Jake Gyllenhaal. Sivuosissa nähtiin melko mielenkiintoinen näyttelijäkaarti; Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Noah Wyle, Patrick Swayze ja Seth Rogen.

Näkeekö kukaan muu jänistä tässä kuvassa?

Elokuva on unelias, sadunomainen trippi Donnien maailmaan. Unissakävelyä harrastava poika löytää itsensä tien varresta aamulla, huomatakseen että on juuri selviytynyt kuoleman kynsistä täpärästi. Lentokoneen turbiini on romahtanut Donnien huoneeseen yön aikana, unissakävely pelasti pojan hengen. Ikäänkuin sumussa kulkeva Donnie saa uuden ystävän, Frank-jäniksen – joka on itse asiassa ihminen kanipuvussa. Frank kertoo Donnielle aikamatkustamisesta, ja antaa tälle kipinän erilaisiin ilkivaltaisiin tekoihin. Poika käy syystäkin psykiatrin vastaanotolla, tosin tämä ei niele selitystä puhuvasta Frank-pupusta. Perhe leimaa unelmoivan, ja omituisia puhuvan, pojan päästään sekaisin olevaksi – psykiatri varoittelee skitsofreniasta. Näin Donnien näkemät asiat mitätöidään järjen toiselle puolelle, haaveilu ja toisen ulottuvuuden näkeminen hulluudeksi.

Maailmassa on virhe.

Pelosta ja sen voittamisesta saarnaava motivaattori, jota esittää Patrick Swayze, kiteyttää aikuisuuden ongelman jo olemassaolollaan. Synkän salaisuuden omistava Cunningham saarnaa teineille, ihastuttaen kotiäidit lipevyydellään ja saaden teinit kiemurtelemaan vaivaantuneena. Omassa hulluudessaan Donnie on ainut, joka uskaltaa vetää miehen sanat puntariin. Poika leimautuu kapinalliseksi  ja ongelmatapaukseksi. Kuitenkin suhde aikuisiin on kunnioittava, Tiedeluokan opettaja (Wyle) sekä äidinkielen opettaja (Barrymore) saavat enemmän otetta Donnieen kuin takakireämmät vertaisensa. Naapurissa asuva mummi Kuolemaksi nimetty Roberta Sparrow kiehtoo poikaa äärettömästi. Aikamatkustamisesta kirjan kirjoittanut seniili vanhus ei anna Donnien mielelle rauhaa. Donnien maailma kietoutuu Frank-pupun antaman aikajanan ympärille, ja kun aika loppuu, on Donnien tehtävä valinta.

Rauhallista ja unelmoivaa tunnelmaa sävyttää hieno soundtrack. Tears For Fearsin kappale Mad World seurailee tarinaa koko elokuvan ajan pianosäestyksenä. Lisäksi ajankuvaa sävyttää Duran Duranin, Joy Divisionin ja INXS:n kappaleet. Elokuva sijoittuu vuoteen 1988, eräässä kohtauksessa bileissä soitettu Joy Divisionin biisin versio on tehty kuitenkin vasta vuonna 1995, joten aikamatkustus häilyy teemana myös musiikin avulla.

Scifiä, teinielokuva vai omalaatuisen ohjaaja/käsikirjoitta Kellyn sekavia aivoituksia? Donnie Darkoa on usein tituleerattu yhdeksi aikamme klassikoista, kirjattu useimpien ”elokuvat jotka on nähtävä ennen kuolemaansa” -juttujen listoille, ja se jaksaa kiehtoa ja sekoittaa katsojien mieliä vielä tänäkin päivänä. Nuori Gyllenhaal on hurmaava uneliaine silmineen ja sekavine hiuksineen, Donnie on yhtä aikaa häiriintynyt  sekopää ja normaali teini; suoritus jonka Gyllenhaal hallitsee täysin elokuvassa.

Nuori rakkaus kukoistaa, mutta onko sillä aikaa kasvaa?

Mitä se kaikki oikein tarkoittaa? Ymmärtääkö joku oikeasti mitä Kelly haluaa tarinallaan sanoa? Internet on täynnä selityksiä elokuvan todellisesta sanomasta, ja taustalla on tarina, joka avautuu Roberta Sparrown kirjaa lukemalla. Elokuvan tenho on siinä, että sen voi ottaa haluamallaan tavalla. Joillekin Donnie Darko on vain teini-scifitarina sekopäisestä pojasta, ja joillekin meistä – kuten minulle – Donnie on kosmisen sattuman valitsema maailman pelastaja.

[box type=”info”] Toimituksen suosikit on artikkelisarja, jossa Filmitähden toimitus käy läpi omia henkilökohtaisia elokuvasuosikkejaan vuosien varrelta. Ei välttämättä arvostelumenestyksiä, vaan rakkaita, usein katsottuja tai ikimuistoisen vaikutuksen tehneitä elokuvia.[/box]

Kommentit