Top of the Lake

topofthelake_featured

Kuvankaunis Uusi-Seelanti tuli elokuvanystäville tutuksi Jane Campionin Oscareita voittaneessa draamassa Piano vuonna 1993, joskin vasta Peter Jacksonin megaelokuvien myötä valtio nousi suoranaiseksi elokuvaturismin kohteeksi. Wellingstonista kotoisin oleva Campion palaa kotimaansa kamaralle minisarjassaan Top of the Lake, joka sijoittuu Eteläsaarelle, pikkuiseen järvenrantakaupunkiin Queenstownin läheisyyteen. Sarjan Laketop -kaupunkia näyttelee Glenorchy -niminen kylä Lake Wakatipun rannalla.

Uusi-Seelanti ja sen luonto on hyvin keskeisessä osassa Top of the Lake -sarjaa, minkä vuoksi sitä ei voi jättää mainitsematta. Sarjan maisemallisessa keskiössä on salaperäinen järvi, jota ympäröivät lumihuippuiset vuoret ja vehreät metsät. Seudulla voi elää luonnon varassa, mitä korostaa nuoren tytön pako erämaahan ja toisaalta elämässään pettyneen naisjoukon leiriytyminen tavarakontteihin järven rannalle. Järvi vetää puoleensa niin epätoivoisia, itsetuhoisia ihmisiä kuin myös itseään etsiviä sekä myös julmia, onnettomuuksia suunnittelevia hahmoja. Luonnon läheisyyden vuoksi sarjaan on saatu salaperäisyydessään lähes käsinkosketeltava tunnelma, jonka raikkaita vuoristotuulia voi lähes tuntea haistelevansa itsekin.

Top of the Lake koostuu kuudesta tunnin mittaisesta jaksosta. Sarja kertoo kotiseudulleen sairasta äitiään tapaamaan palaavasta rikosetsivästä, Robin Griffinistä (roolistaan Golden Globen voittanut Elisabeth Moss), joka pestautuu paikallisen poliisin palvelukseen kuultuaan nuoren tytön hukuttautumisyrityksestä. Tämä tyttö, 12-vuotias Tui (Jacqueline Joe) nimittäin paljastuu olevan raskaana, mutta ennen kuin Robin ehtii selvittää hänen kohtalostaan sen enempää, tyttö katoaa.

Robin päättää etsiä tytön käsiinsä ja selvittää, mitä tälle oikein on tapahtunut, mutta monelta suunnalta heitellään kapuloita hänen tutkimuksensa rattaisiin. Tuin isä, Matt (Peter Mullan) on paikallinen ”kummisetä”, jolla tuntuu olevan näppinsä pelissä vähän joka suunnalla. Paikallisen poliisilaitoksen johtaja Al (David Wenham) on myös kummallisen välinpitämätön Tuin kohtalosta. Lopulta Robin päätyy etsimään vastauksia kysymyksiin lukioaikaisen rakastettunsa Johnnon (Thomas M. Wright) avulla. Toisaalla joukko naisia leiriytyy järven rannalle paikkaan nimeltä Paradise, johtajanaan omalaatuinen ja harmaatukkainen GJ (jo Pianossa Campionin kanssa yhteistyötä tehnyt Holly Hunter).

topofthelake_800

Top of the Laken asetelma on tuttu Twin Peaksista – ulkopuolinen agentti lähtee selvittämään nuoren tytön kohtaloa ja sohaisee siinä samassa melkoiseen ampiaispesään paljastaen koko joukon pikkukaupungin salaisuuksia. Myös tunnelmaltaan ja visuaaliselta mielenmaisemaltaan sarja seuraa Mark Frostin ja David Lynchin mestariteoksen jalanjäljissä. Mutta siinä missäTwin Peaks tukeutui fantasiateemaisiin salaperäisyyksiin, Top of the Lake pysyttelee karussa reaalimaailmassa. Sarjan hahmoista paljastuu matkan varrella karmaisevia piirteitä ja loppuratkaisu jättää kiehtovasti katsojansa yhdistelemään auki jätettyjä langanpätkiä toisiinsa. Ahaa-elämys seuraa toistaan.

Rikosmysteerinä Top of the Lake luottaa Campionille tuttuihin maalaileviin tunnelmakuviin ja siitä syntyvään vaikuttavaan ja paikoin jopa ahdistavaan tunnelmallisuuteen. Varsinainen rikoksen selvitys jää jossakin vaiheessa taka-alalle, kun pääosaan nousevat sarjan hahmojen väliset suhteet ja heidän oma kasvukamppailunsa.

Ohjaajalle tyypilliseen tapaan sarjassa nähdään joukko erittäin omalaatuisia mutta vahvoja naishahmoja, joiden kohtaloihin sivurooleissa nähtävät miehet vaikuttavat. Jokainen naisista kulkee omaa polkuaan ja luo hahmolleen kiinnostavan persoonallisuuden. Sarjan tarinaa voikin pitää erittäin feministisenä. Pääosan Moss tekee Robinistaan monikerroksisen hahmon, jonka oma historia antaa kaikupohjaa nykyhetken tapahtumille. Tärkeimmän mieshahmon tekevä Mullan on roolissaan huikean hyvä, sillä hänen pahiksensa on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen.

Hidastempoisen tarinankehittelyn vuoksi sarjan suhteellisen nopea loppuratkaisu tuntuu hieman hätiköidyltä. Se kuitenkin jättää katsojan mielen pitkäksi aikaa pohtimaan aiempien tapahtumien yhteyttä loppuratkaisuun -ja näin ollen pidentää katsomisnautintoa katsojan oman mielikuvituksen avustuksella.

Dvd-paketissa ei ole mukana lainkaan lisämateriaaleja.

© Päivi Laajalahti

ds

Kommentit