Torchwoodin John Barrowmanin sympaattinen omaelämäkerta Anything Goes

John Barrowman - kapteeni Jack Harkness

Doctor Who– ja Torchwood -tv-sarjoissa kapteeni Jack Harknessina ihastuttanut John Barrowman ei ole pelkästään näyttelijä. Hän on urallaan kirjoittanut englanninkielen professorina toimivan sisarensa Carolen kanssa myös useita kirjoja, joista ensimmäinen –Anything Goes– on omaelämänkerta.

Anything Goes avaa Skotlannissa syntyneen ja Yhdysvalloissa nuoruutensa eläneen Barrowmanin elämää avoimesti ja hauskasti. Kirja ei tyydy kronologiseen asioiden listaamiseen, vaan pomppii aikajanallaan edestakaisin lapsuudesta nuoruuteen, uran alkuaikoihin ja nykyaikaan. Samalla se sekoittaa kokonaisuuteen koko joukon henkilökohtaisuuksia, mikä antaa kiehtovan mahdollisuuden päästä kurkistamaan kuin seinään poratun reiän kautta, melkein kuin salaa, kiinnostavan henkilön yksityselämään.

Kirjassaan Barrowman kertoo ruusunpunaisten lasien läpi kuvatulla tavalla ihanasta lapsuudestaan, Barrowmanin perheen omituisuuksista ja hauskanpidosta. Se saa lähes toivomaan salaa, että omakin perhe olisi ollut lapsuudessa yhtä luova ja omaperäinen.

Tästä lapsuuden luovuudesta ja musikaalisessa perheessä kasvamisesta oletettavasti kumpuaa myös Barrowmanin kiinnostus näyttämötaidetta ja varsinkin musikaaleja kohtaan. Hän sai ensimmäisen näytelmäroolinsa Lontoossa kirjan nimeä kantavasta musikaalista Anything Goes ja on sen jälkeen esiintynyt useissa tuotannoissa niin West Endissä kuin Broadwaylläkin. Tv-uransa huipennuksena ja haaveidensa täyttymyksenä hän pitää pääsyään mukaan Doctor Who’hon ja varsinkin päärooliinsa sen spin offissa Torchwoodissa.

Avoimesti homoseksuaali Barrowman on elänyt parisuhteessa arkkitehti Scott Gillin kanssa vuodesta 2006 lähtien. Kuten muutenkin elämässään seksuaalisuudestaan avoin näyttelijä kirjoittaa asiasta myös kirjassaan. Mutta hänen suhtautumisensa asiaan on hyvin maanläheinen: ”I’m not saying that coming of age as a gay male in the late twentieth century wasn’t difficult for many boys, but, honestly, at least for me, it was no big deal.” Ne lukijat, jotka odottavat kirjan riveiltä aiheeseen liittyvää angstia ja ahdistusta, saattavat pettyä, sillä joko Barrowman kaunistelee omia kokemuksiaan tai sitten hän yksinkertaisesti osaa suhtautua asioihin niin positiivisella elämänasenteella, että aiempi lainaus on pelkkää totta.

Anything Goes on helppolukuinen, kiinnostava ja yltiöpositiivinen katsaus Barrowmanin elämään. Sen kirjoitustyyli on yhtä elävä ja hurmaava kuin hänen hahmonsa Jack Harkness. Kirjassa on lisäksi mukana kivoja viittauksia Doctor Who’n ja Torchwoodin tekemiseen, sekä hupaisia ja mielenkiintoisia paljastuksia Barrowmanin kanssa työskennelleiden näyttelijöiden ja muiden julkisuudenhahmojen elämästä.

Kirjaa ei ole suomennettu ja tämä juttu on kirjoitettu englanninkielisen version pohjalta.

© Päivi Laajalahti

Julkaisija: Michael O’Mara Books Ltd
Julkaistu 2008
Pehmeäkantinen, 280 sivua

Kommentit