Total Recall (2012) ★★★

feature_totalrecall

Ohjaaja Len Wiseman  päivittää ysäri-klassikon pätevästi nykyaikaan. Mennyttä ovat Iso-Arskan jättimäiset lihakset, kankea näyttelytyyli ja kamala aksentti. 2000-luvun  Douglas Quaid on notkea ja nopea, enemmän miehen vääjäämättömään pakomatkaan soveltuva miestyyppi, jota tulkitsee toimintarooleissa aina hyvä Colin Farrell. Total Recallista muodostuu sujuva toimintaelokuva ilman jarruja, jonka täydentää hyvin valittu näyttelijäkaarti.

Total Recallin maailma on tulevaisuuden painajainen. Maailma on jakautunut kahteen osaan Ison-Britannian Yhdysvaltoihin ja Siirtokuntaan. Siirtokunta, entisenä Australiana tunnettu alue, on ulkomuodoltaan sekoitus itämaista  markkinameininkiä ja turmeltunutta juottolaa. Työläiskansa käy vuodattamassa hikeään ”paremman väen” puolella, entisen Ison-Britannian alueella, jonne päästään Putousta pitkin. Putous on suora putki maan läpi;  puolivälissä matkan katkaisee painoton tila joka onkin elokuvan hienoimpia yksittäisiä elementtejä.

Colin Farrell on toimintarooleissa kuin kotonaan.

Total Rekall -yritys tarjoaa ihmisille uusia muistoja; haluatko olla salainen agentti, käydä Marsissa, olla kaikkien palvoma rokkitähti? Työmatkallaan 007 Rakastettuni -kirjaa lukeva Quaid haluaa eroon masentavasta arjestaan, vaikka kotona odottaa kuvankaunis ja rakastava vaimo (Kate Beckinsale). Agenttitarina mielessään Quaid istuu tuoliin, ja maailma heittää häränpyllyä. Quaidin mielessä on jo kertaalleen käyty ja alkaa pakomatka joka suunnasta hyökyviä vihollisia vastaan, vaikka mies itse ei edes tiedä minkä vuoksi. Vaistot ottavat vallan ja matka kohti entistä elämää ja muistojen palautumista alkaa.

Kate Beckinsale on kuin höyryjuna; nainen suoriutuu toimintarooleista vakuuttavasti ja jahtaa aviomiestään Terminaattorin tehokkuudella, ilmeenkään värähtämättä. Toiminnantäyteistä naiskauneutta lisätään vielä melkein yhtä tehokkaalla Jessica Bielillä, ja tarina vie Quaidin keskelle valtataistelua jossa hänellä on oma osansa pelattavana. Kyseessä ei ole varsinaisesti edellisen elokuvaversion remake, vaan enemmänkin Philip K. Dickin ” We Can Remember It for You Wholesale”-romaanin uudelleentulkinta. Alkuperäisteoksestaan ja ysäri-versiosta poiketen poiketen Wisemanin versio sisältääkin enemmän nykyaikana niin trendikästä poliittista vastakkainasettelua ja tulevaisuuden uhkakuvia, varsinkin talouselämän osalta. Colin Farrell on nopeampi, paremmin varustautunut ja karismaattisempi kuin edeltäjänsä, mutta Schwarzeneggerin hölmistynyt ilme (oli se sitten aito tai näytelty) loi tilanteeseen aitoutta; hämmennys oli käsinkosketeltavaa kun taas Farrelin Quaid on toki pihalla kuin postilaatikko, mutta valmis taisteluun.

Uudessa versiossa ei käydä Marsissa; mutta tämä ei syö tarinan tehoa yhtään. Toimintaa on lisätty parilla asteella, ja mikäs toimintaa katsoessa kun taistelutantereella juoksee joukko nopeita, päteviä näyttelijöitä joilta tämä sujuu. Kekseliäät kohtaukset 3D-tyylisessä hissikuilustossa sekä Putouksen painottamassa tilassa kertovat että ohjaaja Len Wiseman osaa toimintansa. Elokuvan teho onkin toiminnassa ja tulevaisuuden maailman tulkinnassa; parhaimmillaan Total Recall on huikea ja jännittävä scifi-adrenaliiniryöppy jonka kaltaista ei ole vähään aikaan nähty. Parhaimmin mieleen muistuu toinen sliipattua uutta maailmanjärjestystä kuvannut Minority Report, jossa Farrell oli myös mukana.

Kate Beckinsale esittämä vaimo muistuttaa enemmän Terminaattoria kuin perinteistä vaimoa.

Osa maapallon ilmasta on muista syistä hengittämiskelvotonta aiheuttaen tarinassa saman efektin kuin eksoottinen Marsin tukikohta edeltäjässään. Maailma on isompi, hienompi, efektit näyttävämpiä ja tapahtumat tiivistahtisempia. Kovasta kiireestä huolimatta elokuva kärsii ylipituudesta; koko ajan tapahtuu paljon mutta siitä huolimatta pituus rupeaa tuntumaan takamuksessa. Tiivistämällä olisi katsoja ymmärtänyt samat asiat; mutta karsiako toiminnasta kun se on näin hyvää? Tarina ja rytmitys jakautuvat kahtia, ensimmäinen puolisko on toimivinta toimintaelokuvaa aikoihin, mutta se menettää pontensa tarinan vain pitkittyessä ja saadessa hieman pliisun päätöksensä.

Total Recall on pätevästi päivitetty sicfi-jännäri jonka toiminta vie mennessään ja kauniita näyttelijöitä katsoo mielellään. Se ei ole parempi eikä huonompi kuin edeltäjänsä; moderni versio on koukuttava toimintapläjäys jonka parissa aika kuluu viihdyttävästi. Liikuttaako Douglas Quaidin kohtalo katsojaa on toinen juttu; mutta ainakin matka on huima.

[box type=”info”] Total Recall 2012 . Ohjannut: Len Wiseman. Käsikirjoittanut: Kurt Wimmer, Mark Bomback. Pääosissa: Colin Farrell, Kate Beckinsale, Jessica Biel, Bryan Cranston. Genre: Scifi/Toiminta. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

Kommentit