Tremen kaduilla musiikki soi (Tuotantokaudet 1-2)

treme_season1

Vuonna 2006 New Orleansin kaupunki jäi hirmumyrsky Katrinan jälkeisen tulvan jalkoihin. Sadattuhannet ihmiset jäivät kodittomiksi, suurin osa heistä köyhiä afroamerikkalaisia. Kun vesi oli laskenut, ei paluu koteihin ole sujunutkaan ihan mutkitta. Tästä kertoo HBO:n tuottama Treme, joka on jälleen yksi onnistumisen sulka kanavan hattuun.

Erinomaisen The Wire – Langalla –sarjan tekijät ovat tämänkin sarjan takana. Toisin kuin musiikittomuuteen luottanut Langalla, Tremen pääpaino on ihmissuhteiden lisäksi musiikilla, jota kuullaan joka jaksossa runsaasti. Tyylilajit vaihtelevat jazzista bluesin kautta funkiin ja hiphopiin. Myös katusoitto-osuuksien myötä pääsevät framille folk ja osittain myös rock. Jokaiselle jotakin siis.

Näyttelijöiden työskentelyä on ilo seurata. Eräänlaisinä päähenkilöinä ovat radio-dj:nä toimiva Davis (Steve Hahn), katuparaatien väriläiskiä, sulkakoristeista intiaaniheimoa johtava Albert (Clarke Peters), naissuhteidensa ja musiikkikeikkojensa kanssa tuskaileva Antoine Batiste (Wendell Pierce) sekä katusoittajat Annie T. (Lucia Micarelli) ja Sonny (Michiel Huisman). Lisäksi seurataan kirjailija-opettaja Crayn (John Goodman) ja hänen vaimonsa, lakimies Tonin (Melissa Leo) elämää läpeensä korruptoituneessa kaupungissa.

Hahmot ovat loistava sekoitus vakavia ja humoristisia tyyppejä. Näyttelijöiden lisäksi mukana on paljon oikeita neworleansilaisia henkilöitä, mm. muusikoita (legendaariset Dr. John, Elvis Costello ja trumpetisti Kermit Ruffins), ravintoloitsijoita  ja poliitikkoja, kuten kaupunginvaltuutettu (ja lahjuksien otosta tuomiolle joutunut) Oliver Thomas.

Yksi sarjan parhaista hahmoista on Antoine Batiste, jota näyttelevä, Langalla-sarjasta tuttu Pierce on itse kotoisin New Orleansista. Harjoituksen myötä Pierce pystyy näyttelemään uskottavasti vetopasuunan soittoa, mutta oikeasti soitannan suorittaa kameran ulkopuolinen muusikko. Annieta esittävä Micarelli puolestaan on levyjäkin julkaissut viulisti, joten hänen sarjassa soittamansa viuluosiot ovat aitoa tavaraa.

Vaikka kotiinpaluu on ensimmäisellä tuotantokaudella tuskallista, on yleisilme positiivinen. Asukkailla on hyvä draivi päällä, musiikki soi jälleen ja katukahviloissa ja –baareissa riittää innokkaita kuulijoita. Kakkoskaudella tilanne muuttuu: duuri vaihtuu molliksi, katurikolliset ovat palanneet. Väkivalta lisääntyy, eikä sen vaikutuksilta välty enää kukaan päähenkilöistä. Mukavuuspilkahduksia kuitenkin on nähtävissä, musiikki auttaa monessa tilanteessa. Kakkoskaudella ollaan myös paljon New Yorkissa: ravintoloitsija Janette (Deadwoodista tuttu Kim Dickens) on lähtenyt töiden perässä itärannikon suurkaupunkiin ja Nykissä pyörii myös Albertin trumpetistipoika Delmond (Rob Brown).

Ykköskaudella lisämateriaalina on kattava infopaketti. Menu-näppäimen alta löytyy viisiosainen, jaksoittain vaihtuva Down in the Treme, jossa on osiot musiikki, hahmot, sanasto, paikat (osassa kohteista löytyy kartat) ja ruoka, osassa niistä kuvatkin mukana. Kommenttiraidoilla puhuvat sarjan luoneet ja tuottaneet David Simon ja Eric Overmyer sekä Josh Jackson (WBGO) ja Patrick Jarenwattananon (NPR Music).

Viimeisellä levyllä ovat dokumentit: Making Treme on 14 minuutin mittainen perusesittelydokumentti, jossa näyttelijät ym. kertovat taustoja. Beyond Bourbon Street puolestaan kestää 29 minuuttia ja sisältää lisää tietoa New Orleansin meiningistä.

Kakkoskauden ekstrat ovat samankaltaiset: ykköskaudelta tuttu Down in the Treme –paketti on mukana, päivitetyin tiedoin. On parikin kommenttiraitaa, joista toisella kuullaan mm. Annieta näyttelevän Lucie Micarellin mietteitä jaksoista. The Art of Treme –dokumentti on 32-minuuttinen paneelikeskustelutilaisuus Tulanen yliopistosta, jossa sarjan taustahenkilöt ja Albertia näyttelevä Clarke Peters kertovat sarjasta ja hahmoista. Tilaisuuden päättää ihka aito mardi gras –inkkariheimon flagboy monologillaan. Behind Treme on lyhyt haastattelupätkä, joka keskittyy sarjassa nähtäviin ruokajuttuihin. Indians-dokumentti puolestaan esittelee heimokulttuuria, haastatteluissa tarinoivat mm. Clarke Peters ja hänen hahmonsa esikuvan vaimo poikineen.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

TREME, tuotantokaudet 1-2 Ohjaus: Anthony M. Hemingway + muita
Käsikirjoitus: Eric Overmyer & David Simon + muita
Pääosissa: Wendell Pierce, Clarke Peters, Kim Dickens, Steve Zahn
Alkuperämaa: Yhdysvallat 2010-11
Genre: Draama / Musiikki
IMDb

Kommentit