True Detective

truedetective_featured

Nic Pizzolatton luoma True Detective on saanut aikaan maailmalla valtavan seurannan ja koukuttanut ruudun ääreen niin julkkikset kuin tavallisetkin television katsojat. Laadukkaan rikosdraaman ystävälle True Detective onkin varsinaista herkkua. Ensimmäisen tuotantokauden kahdeksan jakson aikana sarja nimittäin onnistuu kietomaan katsojansa kammottavan rikoksen selvittelyyn täydellisesti – mutta silti pääosassa ei ole rikos tai edes sen selvittäminen. Keskiössä on kahden miehen välinen ystävyys ja sen muuttuminen vuosien saatossa. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi nimittäin kattaa hahmojensa elämästä kaikkiaan 17 vuotta.

Louisianan syrjäisemmille seuduille sijoittuva True Detective ihastuttaa jo alkutekstijaksollaan, joka onnistuu komealla visuaalisuudellaan ja musiikillaan vangitsemaan sarjan tyylin upeasti. Rust Cohle (Matthew McConaughey) on rikostutkija, jolla on ongelmallinen menneisyys huumepoliisin soluttautujana eikä miehen henkilökohtainen elämäkään ole mennyt aivan käsikirjoituksen mukaan. Rust tulee uutena kaverina töihin louisianalaisen poliisiaseman riveihin ja saa työparikseen hyvin tavalliselta ja maanläheiseltä tuntuvan etsivän, Marty Hartin (Woody Harrelson). Marty on ulkopuolelta katsottuna tukevasti naimisissa Maggien (Michelle Monaghan) kanssa ja heillä on kaksi pientä tytärtä.

Oppinut ja kouluttautunut Rust on joukossa outo lintu, jolla ei tunnu olevan rikostutkimuksensa ohella muuta elämää lainkaan. Niinpä hän jää poliisiporukan ulkopuolelle ja ainoa, joka häntä jollakin tapaa tuntuu sietävän, on työpari Marty.

Rust ja Marty saavat ensimmäiseksi selvitettäväkseen oudon rituaalimaiselta vaikuttavan murhan. Pian selviää, että murhaan liittyy paljon enemmänkin kuin yhden naisen kuolema, mutta johtolangat tuntuvat katkeavan heti alkuunsa. Taustalla vaikuttavat voimakkaat tahot, jotka tuntuvat ulottuvan kaupungissa joka puolelle. Rustin koko elämä uhkaa upota tutkimukseen, joka selvitäkseen vaatii 17 vuotta (tämä ei ole spoileri, sillä se tulee ilmi heti ensimmäisessä jaksossa).

True Detective on rakennettu kahden aikakauden kautta. Sarja alkaa siitä, kun viisikymppiset Marty ja Rust ovat poliisien kuultavana vanhan tutkimuksensa tiimoilta. Takaumien kautta rikos alkaa selvitä samalla kun selviää, miksi työparin polut lähtivät aikoinaan eri suuntiin ja ystävyys katkesi. Sarja hyppii nykyhetken ja 17 vuoden takaisten tapahtumien välillä erittäin toimivasti ja luo tarinaan katsojansa täysin koukuttavan elementin.

truedetective_800

True Detectiven ensimmäinen tuotantokausi on tarina kahden miehen ystävyydestä ja naishahmot jätetään tässä täysin sivurooleihin, uhreiksi ja sivullisiksi. Vaikka sarja tarjoaa erittäin koukuttavaa rikosdraamaa, sen suurin vahvuus on rooleihinsa täydellisesti istuvilla näyttelijöillä. McConaughey ei turhaan voittanut Oscariaan, sillä mies osaa muokata myös tv-hahmonsa moniulotteiseksi ja äärimmäisen kiinnostavaksi. Siinä missä Harrelsonin hahmo käy läpi oman elämänsä haasteita, hän myös tasapainottaa perinteisyydellään McConaugheyn omissa sfääreissään liitelevää, erittäin ristiriitaista hahmoa. Näiden kahden välinen kemia on käsinkosketeltavaa, päälle päin pinnalliselta näyttävää ystävyyttä, joka kuitenkin ulottaa lonkeronsa paljon syvemmälle ihmisen sisimpään. (Älkää ottako tuota lausetta kirjaimellisesti. Näiden miesten välinen ystävyys ei ole seksuaalissävytteistä).

Tarina kattaa 17 vuoden ajanjakson, mutta sekä Harrelson että McConaughey ovat uskottavia molemmissa ikäluokissaan. Maskeeraus toimii erinomaisesti.

True Detectiven on uutisoitu jatkavan samalla tyylillä kuin American Horror Story, eli jokainen tuotantokausi toimii omana kokonaisuutenaan. Martyn ja Rustin tarina siis näillä näkymin päättyy ensimmäiseen kauteen. Ainakin McConaughey on ilmoittanut, ettei ole palaamassa seuraavalle kaudelle.

True Detectiven ensimmäinen tuotantokausi on nähtävissä kokonaisuudessaan HBO Nordicilla.

Kommentit