Turvatalo – Safe House (2012) ★★★★

safehouse_featured_95

Rehti poliisi ja paatunut rikollinen – epätodennäköinen parivaljakko kumppaneina, mutta jollaisia on vuosien varrella elokuvissa nähty pilvin pimein. Mutta välillä tällainenkin toimintatrilleri, jonka lähtöasetelmassa ei tunnu olevan mitään uutta, voi yllättää positiivisesti.

Ryan Reynoldsin esittämä Matt Weston on CIA:n palkkalistoilla työskentelevä agentti, jonka tehtävänä on toistaiseksi ollut eteläafrikkalaisen turvatalon ”talonmiehenä” toimiminen. Kentälle tätä innokasta, mutta kirkasotsaista nuorukaista ei hänen esimiehensä Barlow (Brendan Gleeson) ole häntä vielä päästänyt.

Tehtäväänsä turhautunut Weston haaveilee pääsystä tositoimiin, sillä Pariisissa on avautunut uusi kenttäagentin paikka. Tämä siksikin, että Westonin tyttöystävä (Nora Arnezeder), miehensä oikeasta ammatista tietämätön Ana, on suuntaamassa Ranskaan töihin.

Toisaalla CIA:n etsimä rikollinen, Tobin Frost (Denzel Washington) joutuu arkaluontoista tietoa myyntiin hankkiessaan nimettömien raakalaisten väijytykseen. Tuosta väijytyksestä hän ei selviä muuten kuin ilmiantamalla itsensä Yhdysvaltain konsulaattiin, mistä hänet kuljetetaan heti CIA:n käsiin.

Westonin hiljaiseloon tulee yllättävää elämää, kun Frost kuljetetaan säilöön juuri hänen turvataloonsa. Kun Frostia jahtaavat palkkasoturit ryntäävät armoa tuntematta tämän perässä, joutuvat Weston ja Frost lyömään hynttyyt yhteen selvitäkseen hengissä ja samalla selvittääkseen, kuka on tuo taho, joka haluaa heiltä nirrin pois.

Turvatalossa ensimmäisen Hollywood-elokuvansa tekevä nuori ruotsalaisohjaaja Daniel Espinosa nousi valokeilaan Jens Lapidus -filmatisointinsa Rahalla saa (Snabba Cash) kautta. Espinosa on ohjaajana mielenkiintoinen uusi tuttavuus, jonka filmografiaan Turvatalo on vakuuttava lisä: tiivistunnelmainen toimintajännäri, jonka keskushahmot muodostuvat aidosti kiinnostaviksi.

Turvatalo on toimintaelokuvien ystävälle miellyttävän toimiva ja viihdyttävä tuttavuus. Vaikka toimintakohtaukset välillä karkaavatkin kovin perinteisten toteutusten puolelle, on kokonaisuus yllättävänkin komea genrensä edustaja. Suurin ansio tästä kuuluu loisteliaalle pääosakaksikolle, joiden pienet ilmeet ja eleet kertovat katsojalle omaa tarinaansa.

Turvatalon henkilöt eivät ole perinteisen yrmyjä toimintaäijiä, vaan heidän kasvunsa heijastuu kasvoista yhtä vahvasti kuin hyvässä draamassa. Washington on tyypilliseen tapaansa loistava kovaksi keitetyssä roolissaan vanhempana ja omalla tavallaan myös viisaampana hahmona. Hän tukee kiehtovasti nuorempaa Reynoldsia ja tämä yhteys luo näiden kahden välille täydellisesti toimivan siteen.

Toimintarooleissa viime vuosina nähty Reynolds on puolestaan kasvanut uransa alkupuolen romanttisten komedioiden söpöliinistä haastavien roolien hallitsijaksi. Tämä nähtiin hämmästyttävällä tavalla parin vuoden takaisessa Haudatussa ja Turvatalossa nähtävä kasvu oikeutta innolla puolustavasta noviisista kovanahkaiseksi agenttijyräksi on täydellinen. Reynolds vangitsee rooliinsa monipuolisuutta ja sekoittaa kasvuunsa herkkyyttä, mikä usein puuttuu tämän genren elokuvista.

Huolimatta perinteitä noudattavasta tarinan kaarestaan Turvatalo on yllättävän pähäkkä toimintatrilleri, laadukas ja kiinnostava genrensä edustaja, jota voi mielellään suositella muillekin.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

[box type=”info”] Safe House Ohjaus: Daniel Espinosa Käsikirjoitus: David Guggenheim Pääosissa: Ryan Reynolds, Denzel Washington, Vera Farmiga, Brendan Gleeson, Sam Shepard Genre: toiminta Valmistusmaa: USA / Etelä-Afrikka 2012 IMDb[/box]

Kommentit