Falling Skies: toimivinta scifiä pitkiin aikoihin.

fallingskies

Falling Skies tarjoilee elokuvista tutuksi tullutta maailmanlopun meininkiä realistisella otteella joka toimii yllättävän hyvin. Vaikka Suomen televisiossa ei sarjaa olekaan näkynyt, löytyy se nyt myös suomeksi tekstitettynä dvd:llä ja Blu-rayna. Falling Skies koukuttaa katsojansa ensi metreiltä yhdistämällä hyvät hahmot jännittävään tarinaan ja sen onkin tuottanut Steven Spielberg. Alieninvaasio-tarinoista poiketen Falling Skies alkaa tapahtumista puoli vuotta avaruusolioiden invaasion jälkeen, jolloin  vieraat rodut valtasivat maapallon, ajaen henkiin jääneet ihmiset pakosalle ja piiloon, taistelemaan hengestään ylivoimaisilta näyttäviä vihollisia vastaan.

Tarinan keskiössä on Tom Mason (Teho-osastosta tuttu Noah Wyle), kolmen pojan isä, vaimonsa menettänyt entinen historian professori, joka on joutunut ison sotilaista ja siviileistä koostuvan joukkion nimeltä Second Mass johtajan oikeaksi kädeksi. Sotahistorian tuntemus on tehnyt tästä rauhallisesta ja järkevästä hahmosta epätodennäköisen johtajan joka tuo eräänlaisen puskurin eri ryhmittyen välille järjellään.

Isot joukkiot ihmisiä siirtyvät kaupungista toiseen etsien turvapaikkoja ja elintarvikkeita, sotilaiden yrittäessä selvittää olioiden heikkouksia ja pitää ylipäätään ihmiset hengissä. Kaupungit ovat raunioina, 80 % ihmiskunnasta kuollut  ja taivaanrannassa kellottaa iso avaruusalus sylkien uumenistaan vihollisia joita vastaan ei näytä pystyvän taistelemaan. Mekaaniset robottimaiset Mechs (suomeksi robot) sekä liskomaiset Skittersit (Liitäjät) keräävät jostain syystä ihmislapsia, iältään 8-16 -vuotiaita, kytkien nämä eräänlaiseen haarniskaan tehden näistä zombeja. Ihmiset yrittävät epätoivoisesti keksiä kuinka saada ruotomaiset haarniskat pois lapsista tapattamatta näitä mutta välillä suuremmat ongelmat vievät ihmisten huomion.

Alien Falling Skies
Tämän vihulaisen nähdessään kannattaa juosta..

Ihmisluonteen synkät puolet paljastuvat sarjan aikana, sillä ei riitä että ihmiskunnan tuhoa haluavat örkit saataisiin kuriin. Ihmisten syvissä riveissä muhii rikollista aineistoa ja maailmanlopun meiningissä joillakin on ennenkaikkea oma etu ensi sijalla. Tämä, sekä jako sotilaisiin ja siviileihin luo jännitteitä ihmisten välille ja saa katsojan kiristelemään hampaitaan. Falling Skies on erinomaisesti jaksotettu sarja, se etenee koko ajan vaikka ei paljasta kertaheitolla oikeastaan mitään. Se ei junnaa paikoillaan ja onnistuu saamaan katsojan haluamaan aina lisää tehden sarjasta erittäin toimivan kokonaisuuden josta useimmat aiheesta tehdyt elokuvat saisivat ottaa mallia.

Sarja ei mässäile verellä vaan sen teho perustuu mysteeriin ja jännitykseen. Henkilökohtaisilla tarinoilla on suuri merkitys, hahmot on rakennettu huolella ja niille annetaan aikaa. Tyhjien katujen ylittäminen on eri juttu kun jokaista rasausta kuulostelee jonkin sortin olio. Eri puolien välinen taistelu sekä moraaliset ongelmat jaksavat kiinnostaa katsojaa ja tarina avautuu lupaavasti jakso jaksolta, paljastaen aina jotain uutta.

Ekstrat

Blu-rayn ekstoista löytyy monta mielenkiintoista osiota. From Pencil to Print: The Dark Horse Comic Book Revealed kertaa kuinka tarina on saanut alkunsa. Sarjakuviin pohjautuvaa televisioversiota on tehty huolella, ja projektia luotsasi alusta asti Steven Spielberg yhdessä sarjakuvan luojien kanssa. Animating a Skitter kurkistaa erikoistehoste-ryhmään, jossa taiteillaan sarjassa erinomaisesti toteutettuja olioita tietokoneen avulla. Mukana on myös San Diego Comic Con 2011 -pätkä sekä kaksi Behind the Scenes -juttua. Useimmissa jaksoissa on mukana myös kommenttiraidat joissa mukana tuottaja Greg Beeman, pääosaa näyttelevä Noah Wyle sekä kirjoittaja Mark Verheiden. Lopussa on vielä katsaus toiseen kauteen, joka päättyi juuri Yhdysvalloissa kesällä 2012.

Falling Skies IMDb:ssä

Falling Skies TNT:llä

Kommentit

Tags from the story
, ,