Twilight – Aamunkoi, osa 2 ★★

tbd2

Vuosia kestänyt, teinitytöt – ja vähän vanhemmatkin katsojat – mukaansa temmannut, romanttinen Twilight-saaga saa päätöksensä. Twilight on ilmiö, jonkalaista ei populaarikulttuurissa usein näe, ja Aamunkoi, osa 2 vie tarinan kunnialla loppuun tarjoten katsojilleen ja faneilleen mitä he haluavatkin. Viimeinen osa on kaunis, sentimentaalinen joutsenlaulu joka on suunnattu faneille.

Tarina jatkuu suoraan tilanteesta, jossa Bellasta (Kristen Stewart) on tullut vampyyri. Punasilmäisenä tuoreena vampyyrina kurkussa polttaa verenjano, ja uusi elämä avautuu Bellalle taikamaailman tavoin. Astuessaan uuteen maailmaan elokuva tarjoileekin kauneinta kuvastoa koko saagan aikana, ja katsoja toivookin että samaa otetta olisi käytetty koko sarjan ajan. Bellan ja Edwardin (Robert Pattinson) lievästi friikahtava lapsi, Renesmee, on CGI-tekniikan ihme. Pienelle vauvalle on simuloitu teini-ikäisen Renesmeen kasvoja muistuttavat piirteet – asia joka saa lapsen näyttämään todellakin yliluonnolliselta, mutta myös todella omituiselta. Bellan totutellessa uuteen elämäänsä Renesmee kasvaa huimaavaa vauhtia, Jacob-setä (Taylor Lautner) valppaana vierellään. Yllättäen tarinan sydämeksi nouseekin Jacob, jonka uhrautuvaisuus ja uskollisuus hieman koleita vampyyreita kohtaan on horjumaton.

Tuore vampyyri Bella opettelee metsästämään tiukassa mekossa.

Tarina ei olisi mitään ilman viimeistä pinnistystä, taistelua jossa kulminoituisi koko tarinan ydin. Niinpä Renesmeen tulo maailmaan aiheuttaa vampyyrimaailmassa vääränlaista värinää, ja italialainen vampyyrisuku Volturit päättää tehdä lopun moisesta luonnonoikusta. Johtajanaan Aro (jälleen hupaisan ja mahtavan liiotellun roolin tekevä Michael Sheen), Volturi marssii kohti Cullenien asuinsijoja. Neljän edellisen elokuvan läpi jatkunut jännite, jossa vanhat vampyyrit haluavat suojella salaisuuttaan, saavuttaa räjähdyspisteensä taistelussa jossa kaikki ovat vaarassa. Lumisella kentällä vastakkain ovat Cullenit, näiden keräämät ystävät ympäri maailmaa sekä ihmissudet ja vastalaidalla huomattavasti isompi lauma vampyyreita Volturien johtamana.  Dramaattiset katseet, omituinen kokoelma vampyyreita ja patsastelu voivat aiheuttaa pari tirskahdusta, mutta tämä unohtuu pian.

Taistelu on tiukka, ja se on todella jännittävä. Tämä yksittäinen taistelu on Twilight-elokuvien kohokohta, ja sormet kiertyvät penkkiin rystyset valkoisena. Se on raakaa, kekseliästä, nopeatempoista ja hengästyttää jo katsoessaan. Ohjaaja Bill Condon on onnistunut lataamaan tähän yhteen kohtaukseen enemmän tunnetta ja liikettä, kuin koko muussa sarjassa on yhteensä. Siksi päällimmäiseksi Twilightista jääkin virkistynyt ja hyvä olo, huolimatta siitä mitä kukin mahtoi ajatella rämpiessään sarjan keskivaiheilla.

Asiat eivät ole muuttuneet paljonkaan. Jokaisella suunnalla on runsaasti punaisia ja keltaisia silmiä, näyttelijätyö on outojen tapahtumien ja kankean dialogin vuoksi hieman töksähtelevää. Virkistävänä uutuutena elokuva tuo viimeiseen osan kiinnostavimman vampyyrinsä. Lee Pacen esittämä Garrett on vampyyreista komein, ja hahmona hyvä. Dakota Fanning  jatkaa horjumatonta tuijottamistaan punaisilla silmillään, ja muu joukko jatkaa rutiinilla omia suorituksiaan.
Lautner ottaa paitansa pois, ja Pattinson ja Stewart esittelevät kuumeisimmat hellittelykohtauksensa viimeisessä osassa. Pienistä ongelmistaan huolimatta Twilight tulee pitkään pysymään faniensa mielessä, ja viimeinen osa aiheutti innon katsoa koko sarja uudestaan. Twilight-elokuvat ovat äärettömän helppo haukkumisen kohde, samoin kuin sarjalle uskolliset fanit. Töksähtelevyys ja tarinan tietty löyhyys ovat helppoa riistaa ihmisille, jotka haluavat painaa miljoonien rakastamaa tarinaa alas. Tämä on täysin turhaa, sillä elokuva on suunnattu ihmisille jotka sitä rakastavat, muiden ei tarvitse tätä katsoa.  Faneilleen viimeinen osa tarjoaa tyydyttävän päätöksen vuosien odotukseen, ja loppukollaasi tekee kunniaa kaikille mukana olleille näyttelijöille. Itkuhan siinä tuli.

Twilight – Breaking Dawn, part 2 Ohjannut: Bill Condon
Käsikirjoittanut: Melissa Rosenberg

Pääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner

Alkuperämaa: USA 2012.IMDb.
 

Kommentit