Underworld Awakening (2012) ★★

underworld_feat

Kate Beckinsale vetää jälleen kerran ihoa nuolevan pvc-puvun päälleen, ottaa pyssyt käteensä ja sonnustautuu vampyyri Selenen rooliin. Tummanpuhuva vampyyri/ihmissusi-saaga on edennyt neljänteen osaansa, ja vaikka sarjan laatu on ollut vaihtelevaa, on yksi asia varma. Beckinsale näyttää hyvältä, ja on uskottava toimintasankari. Tämä on elokuva josta vampyyri- ja toimintaelokuvien ystävä haluaa pitää, mutta pettyy haaveissaan.

Tarina jatkuu tilanteesta, jossa ihmiset ovat ottaneet vallan vampyyritaistelussa. Suurin osa vampyyreista on niistetty maan päältä ikuisiksi tomukasoiksi ja Selene herää laboratorioimaisissa olosuhteissa varustetusta rakennuksesta, tietämättä maailman menosta mitään. Lähtökohta on yhdistelmä Aliensia ja Resident Eviliä. Kadoksissa on Selenen rakastettu, hybridi Michael (jota esitti kahdessa ensimmäisessä osassa Scott Speedman) joka vilahtaa ruudulla vain kömpelönä stunttina.

Ihmiset ovat saaneet vampyyreista yliotteen, mutta Selene poseeraa kiperässä tilanteessa kuin huippumalli.

Kuolemankauppiaana toiminut Selene löytää itsensä tilanteesta, jossa vaaditaan äidinvaistoja. Kyytiä saavat niin ihmiset jotka uskaltavat tulla naisen tielle, kuin lycanit eli ihmissudetkin. Kylmän toiminnan ja tyylittelyn keskellä äiti-tytär -suhde on ainut jossa on jonkinasteista lämpöä. Underworld-sarja on aina ollut tyylitelty taistelunäytös ryyditettynä tummilla sävyillä, ja ensimmäinen elokuva teki sen mainiosti. Neljäs osa jatkaa ikävä kyllä täysin samalla reseptillä, jolloin toisto rupeaa syömään herkuttelukokemusta ankarasti. Kyllä, kiiltävä nahka kimmeltää komeasti, Beckinsale on kaunis, taistelukohtaukset sujuvia. Mutta näyttelijät heittävät lauseensa ilmaan ilman kummempaa sävyä, puskien läpi juonen vaivatta. Koska mitään kummempaa tarinaa ei ole, vain sarja taisteluita ja lauseita. Taistelut toimisivat, elleivät ne olisi täynnä täysin samoja liikkeitä ja ideoita kuin edeltäjänsä. Tässä suhteessa Underworld-sarja tulee aina jäämään reippaasti jälkeen huomattavasti paremmasta Resident Evil-sarjasta; RE uudistuu ja innovoi siinä missä Underworld kierrättää samoja kliseitä.

Underworld Awakening tarjoaa samaa vanhaa uusissa maastoissa. Selene on edelleen hahmona kiehtova, mutta samalla persoonana niin yksioikoinen ja persoonaton että innostus alkaa hiipua. Sarjan ystäville tämä on varma valinta illan viihteeksi, kunhan ei odota mitään uutta ja ihmeellistä. Tämä on sarja josta haluan pitää, se sisältää kaikki elementit mitä tarvitaan onnistuneeseen pvc-vampyyri -toimintaan, mutta kaikkea ei pidä niellä pureksimatta.

[box type=”info”] Underworld Awakening  . Ohjannut: Måns Mårlind, Björn Stein. Käsikirjoittanut: Len Wiseman, John Hlavin. Pääosissa: Kate Beckinsale, Michael Ealy, India Eisley. Genre: Toiminta. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

 

Kommentit

Tags from the story
, ,