Valar Morghulis – Game of Thronesin neljäs kausi alkaa

got4_featured

Valtaistuinpeli Game of Thrones jatkuu tänään neljännellä tuotantokaudellaan HBO Nordicilla. George R.R. Martinin ansiokkaaseen kirjasarjaan pohjautuva tv-sarja on ehtinyt yllättää katsojansa jo moneen kertaan. Usean mahtisuvun keskinäisestä tasapainottelusta kertova sarja keikauttaa helposti yhden suvun pelistä pois ja toisen suvun keskiöön. Erittäin verisenä tunnettu sarja ei nimittäin tunne armoa, eikä keskeisinkään hahmo ole turvassa päänsä menetykseltä – sen tietävät kaikki sarjaa tähän asti seuranneet.

Sarjan alkaessa entinen kuningassuku Targaryen oli kukistettu ja jäljellä näytti olevan vain kaksi suvun jälkeläistä, maanpaossa olevat sisaruksen Daenerys ja Viserys. Pian kuitenkin kukistuu myös vallassa oleva Baratheonin suku ja samoin pohjoisen Starkien valta alkaa hajota Lannisterin julman ja häikäilemättömän suvun noustessa taustalta valtaan. Kolmannen kauden Punaisten häiden jälkeen valtasuhteet ovat keikahtaneet alkuasetelmasta jo melkoisesti, mutta kuten Martinin kirjoja lukeneet tietävät, valta on pirullista. Odotettavissa on siis lisää keinulaudan keikahtelua.

Neljännen tuotantokauden on kerrottu yhdistelevän materiaalia tarinallisesti osittain päällekäin kulkevista kirjoista Miekkamyrsky, Korppien kestit ja Lohikäärmetanssi (numerot 3, 4 ja 5). Lohikäärmetanssihan on viimeisin julkaistu kirja ja Martinilta on jo jonkin aikaa odotettu sarjan seuraavaa osaa, mutta mies on tunnettu hitaasta julkaisutahdistaan, eikä kuudetta kirjaa ole vielä kuulunut. Seitsenosaiseksi suunnitellusta kirjasarjasta puuttuu siis vielä kaksi osaa, joten tv-sarja taitaa ottaa kirjojen julkaisutahdin kohta kiinni.

Kirjoissa 3-5 on hirmuinen määrä henkilöhahmoja ja tapahtumia, joten mielenkiinnolla seuraamme, mitä kaikkia näistä ehditään nähdä neljännellä tuotantokaudella. Kauden slogan -Valar morghulis eli Kaikkien on kuoltava- ei ainakaan lupaa edullista kohtaloa kenellekään, mutta ketkä kaikki tällä kertaa kuolevat, jää vielä yllätykseksi.

got4_800

Filmitähden toimitus pääsi viime viikolla katsastamaan neljännen kauden ensimmäisen jakson ja mielenkiinnolla odotamme, mitä tuleman pitää. Kolmannen kauden jälkeen mahtisukujen valtakeikahtelujen lisäksi myös henkilökohtaiset valtasuhteet ovat kokeneet kovia. Maanpaossa armeijaa keräävä Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) jatkaa lohikäärmeineen edelleen kauemmas omasta valtakunnastaan, mutta haasteita alkaa jälleen kertyä myös lohikäärmeäidin yläpuolelle. Äpäräpoika Jon Snow (Kit Harington) taistelee kunniastaan Muurilla, missä häntä syytetään petoksesta miehen vietettyä aikaa pohjoisen villien seurassa. Nuori Arya Stark (Maisie Williams) alkaa löytää taistelijaa itsestään, kun taas hauras sisarensa Sansa (Sophie Turner) tuntuu murenevan yhä vain enemmän.

Lannisterit ovat nyt vallassa, mutta tämänkin suvun sisällä kuohuu. Julma Tywin Lannister (Charles Dance) pitää kaikkien lastensa elämiä tiukasti käsissään. Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau) on pudonnut arvoasteikossa sotasankarista halveksituksi käsipuoleksi, sijaiskuningatar Cercei (Lena Headey) hukuttaa tuskaansa viiniin ja Tyrion (Peter Dinklage) jatkaa pyristelyään perheen arvoasteikon hännillä. Kuninkaan virkaa hoitava nuori Joffrey (Jack Gleeson) jatkaa sarjan vihatuimpana hahmona. Nuorta näyttelijä-Gleesonia käy ihan sääliksi, sillä Joffreyn hahmo ei todellakaan ole mikään mukava harteillaan kannettava.

Kolmannella kaudella Martellien suku alkoi nousta etelän suunnalta ja neljännellä kauden ensimmäinen jakso esittelee suvun prinssi Oberynin (Pedro Pascal). Uudella kaudella on myös tapahtunut näyttelijävaihdos, sillä kolmannella kaudella Daenerysin uutta liittolaista Daario Naharista esittänyt Ed Skrein on vaihtunut uudella kaudella Michiel Huismaniin.

Muista myös osallistua Game of Thrones -tuotepaketin arvontaan!!

Kommentit